Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bjelovar idući vikend postaje mjesto najvećeg okupljanja pčelara u regiji

Od 10. do 11. veljače na više od četiri tisuće četvornih metara grijanog izložbenog prostora održat će se tradicionalni Pčelarski sajam
05. veljače 2018. u 11:40 1 komentara 1597 prikaza
Bjelovar
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Na Sajamskom prostoru Gudovac 10. i 11. veljače 2018. godine održat će se najveći Pčelarski sajam u Republici Hrvatskoj, a može se slobodno reći i jedan od najvećih pčelarskih sajmova u Europi. Riječ je o 14. međunarodnom pčelarskom sajmu, koji se održava u organizaciji Bjelovarskog sajma, Hrvatskog pčelarskog saveza i Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije. Kako se očekuje, Pčelarski sajam službeno će otvoriti ministar poljoprivrede Republike Hrvatske Tomislav Tolušić.

Med i medni pripravci Doktorica za pčele pazi i mazi svoje radilice

– Ovogodišnji pčelarski sajam na prostoru Bjelovarskog sajma nudi mnogo noviteta – zanimljiva i stručna predavanja za pčelare, najveća ponuda pčelarske opreme, meda i pčelinjih proizvoda, mnogobrojna popratna događanja, raznovrsna ponuda ostalih proizvoda i usluga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i obrtnika, bogata ugostiteljska ponuda, a u istom terminu održat će se još jedna zanimljiva manifestacija – Izložba vina i vinogradarske opreme. Spomenuta izložba održat će se u paviljonu 9, a predstavit će se četrdesetak izlagača s ponudom vinogradarske opreme te mnogobrojne vinarije iz Mađarske, BiH i Hrvatske – objašnjava Davorin Posavac, direktor Bjelovarskog sajma.

Međunarodni pčelarski sajam | Autor :

Dodaje da je Pčelarski sajam ipak glavna manifestacija, koja će se održati u četiri paviljona, na više od četiri tisuće četvornih metara grijanog izložbenog prostora. – Međunarodni karakter Pčelarskom sajmu daju nastupi izlagača iz osam stranih zemalja pa tako ove godine bilježimo nastupe izlagača iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske, Poljske, Grčke, Engleske i Litve. Na idućem Pčelarskom sajmu nastupit će više od 130 izlagača, što čini povećanje za oko 20% u odnosu na sajam održan 2017. godine – ističe Posavac.

Edukativni program

Na Bjelovarskom sajmu ističu da Europska unija sve više shvaća važnost pčelarstva koje je dio europske poljoprivrede jer za više od pola milijuna građana Unije predstavlja izvor glavnoga dohotka ili dodatne zarade. Čak 84% biljnih vrsta i 76% proizvodnje hrane ovisi o oprašivanju koje obavljaju pčele, a koje također pomaže u održavanju ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti. Upravo iz tog razloga Međunarodni pčelarski sajam u organizaciji Bjelovarskog sajma i Hrvatskog saveza pčelara za Hrvatsku ali i regiju iznimno je važna manifestacija. Pčelarski sajam najmlađa je, ujedno i najbrže rastuća manifestacija tvrtke Bjelovarski sajam, ističe Posavac.

Sajam je podijeljen u četiri cjeline koje obuhvaćaju izložbu i prodaju meda i proizvoda od meda, izložbu i prodaju pčelarske opreme, edukativni dio stručnjaka iz regije te profesora s Agronomskog i Veterinarskog fakulteta. Na sajmu će se birati najukusniji medenjak i najljepša etiketa, teglice meda i boce vina.

Na Bjelovarskom sajmu najavljuju da će se edukativni program za pčelare odvijati oba dana sajma, u kojem će pčelari moći doznati mnogobrojne novosti iz svijeta pčelarstva, na ukupno devet predavanja priznatih stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva. Od ostalih događanja svakako vrijedi izdvojiti Apiterapijsko savjetovalište, u organizaciji Hrvatskog apiterapijskog društva, u kojem će stručni članovi i suradnici društva ponuditi posjetiteljima mnogobrojne informacije i savjete o nabavi i primjeni pčelinjih proizvoda te ostalim proizvodima i uslugama vezanima uz pčelarstvo. U subotu će se održati „Medni doručak“, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatskog pčelarskog saveza. Cilj ove akcije je promocija meda proizvedenog na hrvatskim pčelinjacima, zaštićenih znakom „Med hrvatskih pčelinjaka“.

Od velikog broja popratnih događanja valja spomenuti i tradicionalno natjecanje u pripremi medenjaka za kuhare amatere, predstavljanje inovacija u pčelarstvu od pčelara inovatora iz Hrvatske i susjednih zemalja, ocjenjivanje najljepše uređenog štanda Pčelarskog sajma te ocjenjivanje najljepše etikete vinske boce na izložbi vina.

S obzirom na to da se pčelari i Bjelovarski sajam brinu o edukaciji najmlađih naraštaja, dan prije početka sajma održat će se za učenike osnovnih škola „Mala škola pčelarstva“, na kojoj će učenici doznati sve o pčelama, radu s pčelama, vrcanju meda i apiterapiji te će biti u prilici kušati mnogobrojne vrste meda bjelovarskih pčelara.

Povoljne sajamske cijene

Kao što je već spomenuto, u sklopu ovogodišnjeg Pčelarskog sajma održat će se i 5. Izložba vina i vinogradarske opreme. Sudjelovat će oko 40 izlagača iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije. Također se očekuje dolazak izlagača iz Istre, Plješevice i Iloka, vrha vinogradarske struke. Ljubitelji dobre kapljice i ove će godine moći uživati u degustacijama. Cilj sajma je omogućiti vinarima i vinogradarima još bolje poslovanje i stvaranje novih poslovnih kontakata.

Parkiranje će i dalje biti besplatno za sve posjetitelje, kažu na sajmu, a svoj dolazak najavile su brojne skupine iz svih okolnih zemalja, a posebno Slovenije, zbog čega se očekuje oko 10.000 posjetitelja. Oni će, osim razgledanja i dobivanja velikog broja informacija, moći kupiti brojne proizvode s obzirom na to da sajam ima prodajni karakter, što je inače jedan od glavnih trendova na svjetskim sajmovima – mogućnost da posjetitelji kupe proizvode po povoljnijim cijenama.

sadržaj omogućio: Bjelovarski sajam

med pčelarstvo Na deklaracijama EU i non EU, a potrošači traže hrvatski med vladimir bilek Predsjednik Pčelarskog saveza Med će biti u nacionalnoj staklenki kako bi se razlikovao od uvoznog 'SPECIJAL VRT  11.09.2012., Slavonski Brod, Tomica - Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Tonija Guberca iz Tomice pokraj pcelari sa 200 kosnica. Pcelarstvom se bave otac Petar i sin Toni, a tradici otvoreni 13. pčelarski dani Godišnje Hrvatska uveze 400 tona meda iz Kine

Bajs: Imamo kvalitetan med i vodeća smo županija po proizvodnji

Bjelovarsko-bilogorska županija vodeća je županija po proizvodnji meda u Hrvatskoj, i to kvalitetnog meda, a imamo i zaštićen bagremov med „Slatka nit“. Prije četrnaest godina naša županija u suradnji s pčelarima i tvrtkom Bjelovarski sajam krenula je u organizaciju Pčelarskog sajma koji se u ovih četrnaest godina pokazao kao pun pogodak. Tome ide u prilog i činjenica o brojnosti izlagača kojih se ove godine očekuje više od 130 iz cijele Hrvatske, ali i drugih zemalja poput Engleske, Litve i Grčke. Naš sajam prilika je za promociju pčelinjih proizvoda, opreme za pčelarstvo, ali i mjesto edukacije brojnih pčelara. Pozivam građane da posjete najslađu manifestaciju i najveći pčelarski sajam u Hrvatskoj – kazao je Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije koja je među vodećim županijama u Hrvatskoj po proizvodnji meda, s godišnjom produkcijom oko 160 tona te evidentiranih 560 pčelara i 37.000 košnica. Kako bi dodatno osnažila razvoj i kvalitetu samog pčelarstva, Županija je u 2018. u svom proračunu predvidjela 150.000 kuna potpora za pčelare. Tako će Županija dodijeliti sredstva potpore za opremanje objekata za doradu, preradu, pakiranje i skladištenje poljoprivrednih proizvoda u pčelarstvu te nabavu medno-šećernih pogača za prihranu pčela. Osim potpora u pčelarstvu, Bjelovarsko-bilogorska županija financira i edukacije za pčelare te tečajeve za zanimanje pčelar.

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
  • Avatar rubinet
    rubinet:

    samo oprezno..treba razlučit dobar hrvatski med od uvoznog kineskog ili bogtepita otkud...