Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju Damir Bajs

Bjelovar će ipak dobiti bolnicu

26.02.2016., Varazdin - Poslovni uzlet grada Varazdina u Gradskoj sportskoj dvorani Varazdin (Areni). Poslovni dnevnik u suradnji s gradom Varazdinom i Varazdinskom zupanijom organizirao besplatna edukativna predavanja za poduzetnike, obrtnike, vlasnike O
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
1/3
13.05.2016.
u 23:30

Ministra Darija Nakića napao sam jer je zaustavio projekt od 160 milijuna kuna

Nakon što je u ponedjeljak žestoko “opleo” po ministru zdravlja Dariju Nakiću zbog toga što je zaustavio gradnju nove zgrade bjelovarske bolnice, projekt od 160 milijuna kuna za koji je više od pola novca spremna dati Europska unija, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs jučer je ublažio retoriku.

Razlog? Ministar, koji prije nije bio spreman za razgovor o novoj bolnici, nazvao ga je i pozvao na sastanak.

Što je točno razlog vašeg napada na ministra Nakića?

– Nova bjelovarska bolnica najvredniji je hrvatski projekt u zdravstvu spreman za realizaciju. Postoji sva potrebna dokumentacija uključujući građevinsku dozvolu, a s prethodnim ministrom zdravlja dogovoren je i zatvoren proračun, prema kojem bi Europska unija dala 85 milijuna kuna, naša županija 60 milijuna kuna, a država 15 milijuna kuna. Ministar Nakić donio je odluku da se natječaj za odobravanje novca iz EU povuče. Za to sam prije oko mjesec dana doznao na internetskim stranicama Ministarstva i potom sam zatražio sastanak s ministrom, ali on me nije želio primiti.

Kakvo je bilo obrazloženje storniranja natječaja?

– Posebnog obrazloženja nije bilo.

A zašto bi gradnja nove bjelovarske bolnice bila toliko važna?

– Morate znati da su zgrade stare bolnice građene u 18., 19. i 20. stoljeću, da se bolesnici na rendgen i CT voze u kolicima od zgrade do zgrade kroz otvoreni prostor, pa smo imali i situaciju da pacijenta pregazi automobil. Osim toga, ovaj projekt vodi se dulje vrijeme – počeo je za vlade gospođe Kosor, pa je dobio suglasnost vlade gospodina Milanovića i u njegovu pripremu dosad je potrošeno više od pet milijuna kuna što županijskoga, što državnog novca.

Kada bi, u teoriji, mogla početi gradnja?

– Idući tjedan.

Što se dogodilo nakon vašeg javnog istupa u ponedjeljak?

– Ministar Nakić me nazvao i izrazio volju i htijenje da se razmotri naš projekt, a dobili smo i termin za sastanak idući tjedan. Takav pristup moram pohvaliti. Županija želi biti partner Ministarstvu zdravlja i drago mi je što je ministar prihvatio dijalog.

Jeste li dobili jamstva da će se natječaj za novac iz EU ponovno raspisati u istom obliku i da ćete moći povući 85 milijuna kuna?

– Ne, ali i ministar Nakić i ministar Tomislav Tolušić dali su do znanja da će napraviti sve što mogu da bi se projekt bjelovarske bolnice financirao novcem EU.

>>Rezultati spajanja bolnica i sanacije su negativni, a ne pozitivni

Komentara 2

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
05:05 14.05.2016.

Bolnice su nevazne za ovu vladu. Oni ce u Austriju na operaciju, a sirotinja neka pati. Zar stvarno vlada nije mogla naci tih 15 milijuna. Pa netko mora i tu bolnicu sagraditi. Sramota.

MI
mirkoP
10:30 14.05.2016.

Čim više doktora i akademika u našim vladama to manje ... neznam kak bi to rekal. Od 160 milijunske investicije u državnu blagajnu uđe 32 milijuna PDVa. A država bi trebala u investiciji sudjelovati s 15 milijuna. E sad, kak bi to rekal. Netko je doktoriral ali nije naučil ni jedamput jedan u osnovnoj školi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije