Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U SVIJETU

Bjelorusija zatvorila granice 'zbog epidemiološke situacije', Mađarska očekuje uskoro cjepivo

Koronavirus u Mađarskoj
REUTERS
30.10.2020.
u 11:55

Najviše slučajeva zabilježeno je u SAD-u, Indiji, Brazilu, Rusiji te Francuskoj.

Od početka pandemije u svijetu je zabilježeno 45,041,948 slučajeva zaraze, od čega je 1,181,321 smrtnih slučajeva. Najviše slučajeva zabilježeno je u SAD-u, Indiji, Brazilu, Rusiji te Francuskoj. 

Tijek događaja: 

11:55 -  Poljski premijer Mateusz Morawiecki naredio je većim državnim tvrtkama da postave privremene bolnice u borbi protiv pandemije koronavirusa, rekao je u petak šef kabineta premijera, Michal Dworczyk.  Poljska je u petak potvrdila rekordnih 21.629 slučajeva zaraze, objavio je ministarstvo zdravstva. Bolnice su pred opterećenjem, a za petak su još najavljeni masovni prosvjedi u Varšavi protiv zabrane pobačaja. 

Češka je potvrdila 13.051 novi slučaj koronavirusa, objavilo je ministarstvo zdravstva u petak. U zemlji s 10.7 milijuna stanovnika u kojoj se koronavirus naglo širi ukupno je 310.068 zaraženih, a umrlih 2.862.

Koronavirus u Mađarskoj
1/7

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab smatra da lockdown u Engleskoj nije neizbježan te da može djelovati lokalni pristup ako se svi pridržavaju pravila u borbi protiv koronavirusa. Britanija je prošli tjedan imala prosječno 20.000 novih slučajeva dnevno, te 200 smrti dnevno. Raab je rekao da je situacija ozbiljna, ali da ima povjerenja u vladin pristup.

11:33 - Rigorozne mjere zaustavljanja društvenog života u Sloveniji ostaju na snazi i idući tjedan, odlučila je na noćnoj sjednici s četvrtka na petak vlada Janeza Janše jer epidemiolozi ocjenjuju da drugi val epidemije Covida-19 još nije dosegnuo vrhunac. 

9:30 - Njemačka je u protekla 24 sata zabilježila 18.681 slučaj zaraze koronavirusom, objavio je u petak Institut Robert Koch, a to je najviši dnevni porast od početka pandemije.U zemlji je ukupno dosad 499.694 zaraženih. Prema podacima instituta registrirano je 10.349 smrtnih ishoda, 77 više nego dan prije. Više pročitajte OVDJE

9:00 - Prva pošiljka cjepiva protiv koronavirusa doći će u Mađarsku krajem prosinca ili početkom siječnja, najavio je u petak mađaraki premijer Viktor Orban.

Orban je izjavio za državni radio da vlada pregovara o cjepivu i s Kinom i Rusijom, što bi omogućilo da Mađarskoj budu dostupna dva ili tri cjepiva u proljeće. Zemlja će vjerojatno moći "proglasiti pobjedu nad pandemijom" u travnju iduće godine.

Još uvijek nema cjepiva protiv koronavirusa, iako se diljem svijeta razvija njih dvjestotinjak, a rezultati zadnjih faza ispitivanja za prva od njih očekuju se do kraja 2020.  Orbanova vlada nije ograničila masovna okupljanja, škole normalno rade, a trgovine su otvorene. Na nogometnim utakmicama dopušteni su gledatelji.

Orban je rekao za radio da će od ponedjeljka strogo kažnjavati oni koji krše pravila o nošenju maski te da će vlasti zatvoriti restorane i trgovine ako bude potrebno.

7:00 -  Bjelorusija je u četvrtak zatvorila svoje granice s Latvijom, Litvom, Poljskom i Ukrajinom, navodeći kao razlog "epidemiološku situaciju", premda su bjeloruski čelnici mjesecima umanjivali prijetnju pandemije koronavirusa.

"Moramo zatvoriti granice", rekao je predsjednik Aleksandar Lukašenko. On je ranije pandemiju opisivao kao "psihozu". U zemlji je prema službenim podacima zaraženo 96.529 osoba, a 973 su umrle. Od petka će putovanja biti ograničena, a granice će ostati otvorene samo za diplomate i za kamionski promet, objavila je državna agencija za granice.

Pojavile su se spekulacije da su granice zatvorene zbog političkih razloga, budući da su odnosi Bjelorusije s četirima zemljama pogoršani uslijed prosvjeda protiv Lukašenkove vlasti. Mnogi od prosvjednika pobjegli su u susjedne zemlje kako bi izbjegli uhićenje, a neki su se bjeloruski građani ranije ovaj tjedan žalili da im nije dopušten povratak u zemlju.

Nijedna od četiriju zemalja ne priznaje spornu Lukašenkovu pobjedu na izborima u kolovozu, za razliku od glavnog saveznika bjeloruskog čelnika, Rusije. Premda ta zemlja ima jednu od najtežih epidemija koronavirusa, rusko-bjeloruska granica ostala je i dalje otvorena. Aktivistica Svetlana Tihanovska, koju mnogi smatraju pravom pobjednicom izbora a trenutno se nalazi u egzilu, rekla je da je zatvaranje granica znak Lukašenkove slabosti. "On donosi odluke koje nisu promišljene jer je u panici", rekla je Tihanovska.

VIDEO: Dragan Primorac objasnio načine testiranja na koronavirus: 'To je preduvjet za dobivanje realnih brojeva inficiranih'

Ključne riječi

Komentara 2

VI
vidum
12:52 30.10.2020.

Zatvorena granica? S koje strane su ostali agenti CIA-e?

MP
miroslav.petkovic.7564
09:41 30.10.2020.

Propala obojena revolucija tropa. Sad Tihanovska kmeci.Rusija i Bjelorusija jedan narod moguce da bude to i federacija sad. Neki se preracunali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije