Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lukašenko

Bjelorusi, morate raditi 28 sati dnevno da izađemo iz krize!

Aleksandar Lukašenko
AFP/PIXSELL
06.06.2011.
u 13:33

Ruski tjednik Vlast piše da u Kremlju u privatnim razgovorima Lukašenka nazivaju „manijak i paranoik“

Financijska i ekonomska kriza u Bjelorusiji doseže ovih dana vrhunac. Prošli tjedan tamošnje su vlasti objavile informaciju o devalvaciji rublja od rekordnih 56 posto, dok je rast cijena prehrambenih artikala umjetno zaustavljen.

"Situacija u Bjelorusiji je kritična. Nedostaje inozemnih valuta, a stotine firmi bankrotira i radnike šalje na prisilni godišnji“, objašnjava za Televiziju Belsat bjeloruski ekonomist Leonid Zaika. Osim toga, dodaje Zaika, cijene su skočile do 50 posto, a Bjelorusiju pogađa i rast cijena energenata koje uvozi iz Rusije, kao i dug od 28 milijardi dolara.

Tamošnji režim na čelu s predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom dodatno je oblio hladan tuš kad mu je Rusija odbila dati stabilizacijski kredit od tri milijarde dolara. Iako je Zapad nakon gušenja demonstracija u Minsku palicama i privođenjem skoro svih oporbenih čelnika i brojnih pristaša obnovio vizne sankcije i stalno kritizirao tamošnji režim, Lukašenko je ipak zatražio pomoć MMF-a, čiji stručnjaci od prošloga tjedna borave u Minsku. Istovremeno Lukašenko je okrivio za krizu strane novinare te predstavio svoj recept za izlazak iz krize.

"Treba prijeći na vojni režim. Radite 28 sati na dan“, poručio je Bjelorusima.

Ruski dnevnik Nezavisimaya gazeta komentira da će Moskva pomoći Lukašenku ako pristane prodati većinske vlasničke pakete u najboljim tamošnjim tvrtkama poput plinovoda, tvornici umjetnih gnojiva i automobilske industrije Minsk.

"Rusija je posljednja nada Lukašenku“, tvrdi bivši ruski ministar gospodarstva Jevgenij Jašin. Moskva će pomagati bjeloruskom predsjedniku sve dok ne nađe nasljednika diktatora, objašnjava Jašin.

Ruski tjednik Vlast piše da u Kremlju u privatnim razgovorima Lukašenka nazivaju „manijak i paranoik“.

"Režim nas je godinama uvjeravao da su najvažniji pun želudac, hladnjak i novčanik. Kako bismo stvorili kakvu-takvu iluziju dobrobiti, vlast je uzimala basnoslovne kredite koji su pojedeni“, objašnjava razloge bjeloruske krize šef tamošnje oporbene Građanske stranke Anatol Labieđka.

Ključne riječi

Komentara 14

RE
@rea
15:33 06.06.2011.

Manijak, paranoik, diktator.

Avatar nekakav
nekakav
16:42 06.06.2011.

veliš, sličnost s hrvatskom.. a zar su onda i narodi slični? tražili su nešto za što su znali da nisu zaradili... ali, dok se imalo što prodati, zašto ne bismo tražili da nam to proslijede kroz plaće.. sad nemamo više, ni oni, a ni mi. narod je kriv... narod nespreman za život u tržišnim uvjetima. mi bismo njemačke plaće, al s hrvatskim radnim navikama. nekako se to ne slaže...

JU
julio
14:25 06.06.2011.

\"Režim nas je godinama uvjeravao da su najvažniji pun želudac, hladnjak i novčanik. Kako bismo stvorili kakvu-takvu iluziju dobrobiti, vlast je uzimala basnoslovne kredite koji su pojedeni“, objašnjava razloge bjeloruske krize šef tamošnje oporbene Građanske stranke Anatol Labieđka. KOJA MALA SLIČNOST S HRVATSKOM,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije