Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sirija

SAD upozorio da će odgovoriti 'brzo i snažno' u slučaju da se upotrijebi kemijsko oružje

REUTERS
08.09.2018.
u 10:24

Ovog je tjedna visoki vojni američki dužnosnik upozorio da je mnogo dokaza da sirijska vlast priprema kemijsko oružje za napad na Idlib

Američki general u subotu je kazao kako "stalno razgovara" s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom o vojnim opcijama za slučaj da Sirija ignorira upozorenja Washingtona da ne koristi kemijsko oružje u očekivanom udaru na posljednje pobunjeničko uporište u Idlibu.

Zapovjednik glavnog stožera general Joseph Dunford kazao je kako nije još donesena nikakva odluka SAD-a da angažira vojsku u odgovoru na eventualni kemijski napad u Siriji.

"No vodimo razgovore, rutinske razgovore s predsjednikom kako bismo osigurali da on zna kako stojimo u pogledu planiranja za slučaj da bude korišteno kemijsko oružje", kazao je novinarima tijekom puta po Indiji.

Dunford je kasnije dodao kako Trump očekuje da budu gotove vojne opcije te ga redovito obavještavaju o koracima u razvijanju tih vojnih odgovora.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad nagomilao je vojsku na crte bojišta na sjeverozapadu zemlje kao i njegovi saveznici a ruski vojni zrakoplovi sudjelovali su u bombardiranju pobunjenika u Idlibu u akciji koju se doživljava kao uvod u ofenzivu.

Ovog je tjedna visoki vojni američki dužnosnik upozorio da je mnogo dokaza da sirijska vlast priprema kemijsko oružje za napad na Idlib.

Bijela je kuća upozorila da će SAD i njezine saveznice odgovoriti "brzo i snažno" u slučaju da vladine snage upotrijebe kemijsko oružje. Trump je dva puta naložio bombardiranje Sirije zbog navodnog korištenja kemijskog oružja u travnju 2017. i travnju 2018.

I francuski vojni vrh prošlog je tjedna objavio kako su snage te zemlje spremne za napade na sirijske ciljeve u slučaju korištenja kemijskog oružja u Siriji.

Upitan ima li izgleda da se izbjegne napad na Idlib Dunford je kazao: "Ne znam postoji li išta što ga može zaustaviti".

>> Pogledajte video - Tomislav Krasnec o Donaldu Trumpu

Komentara 7

TO
Toni70
10:58 08.09.2018.

Kako su Sirici željni i Assad ko lud za tim da ih Amerika sa prjateljima bombardira rastura raketira naravno zato samo se na to spremaju da bace otrovapo svojoj domovini i svom narodu ..Kao ono jadni ruski slabi poluotrov okoko vrata starcu agentu ruskome i njenoj kćerci, da ih isprepadju a oni su ti (ruseki) koji toliko dragi predragi Kraljici i vrijede jako "tiligentnom" zapadu daleko više nego stotine diplomata svih država= vucibatine ... Tko kaže da Engleski ovisnik(od EU i NATO saveza ) izabranika od Rusa i postavljen u Americi za Predsjednika nije umno zaista jako jadan kad poteže takav potez demokratski skladan !!! No i to nije zlo da nisu svi ostali primitivno još više zaostali . Uvjeren sam, da poglavica zapada pojede ono što smrdi jako da bi ti svi isti ne komunisti slijedili njegov primjer sa još većom porcijom !! Najgore je u svemu tome da svi hvalili taj specijalitet .... Izazaov Prkos i provokacije da Rus bude krivac jer je izgubio živac to je cili te mudre teme da se zna i oni koji spavaju ne kuže kuda kola idu . Pravi koji vole i mogu su več u južnoj Americi u Andama i neka krene nukelearni sad ili kroz par godinica najkasnije ....

RO
rotuutor
10:51 08.09.2018.

Izmislit ce oni kemijski napad,ali zahebali su se tamo su Rusi.Putine udri bagru.Javio se prirepak Francuska i nastran Makron

AA
aabbcc
10:56 09.09.2018.

Bolje da izmisle da nema Rusa u Siriji nece im placenici bjezati preko balkanskih ruta....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije