Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIMANJE MITA

Bivši sudac splitskog Općinskog suda osuđen na 4,5 godina zatvora

Pešutić i Unković
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/2
08.07.2014.
u 17:00

Pešutić je osuđen zbog primanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti

Trebali ste biti prvi u borbi protiv korupcije, kao sudac ste trebali činiti napore u suzbijanju društveno pogibeljnih koruptivnih kaznenih djela, a primali ste mito i narušili ugled ne samo splitskog suda nego hrvatskog pravosuđa i povjerenje građana u sudstvo – obrazložila je, nakon što je Roberta Pešutića, bivšeg suca Općinskog suda u Splitu proglasila krivim i nepravomoćno osudila na jedinstvenu kaznu zatvora od četiri i pol godine Ika Šarić, predsjednica Vijeća Županijskog suda u Rijeci pred kojim se vodio postupak.

Nižući dokaze po svim točkama optužnice kojom je Uskok teretio suca Pešutića za zlouporabu položaja i ovlasti, protuzakonito posredovanje i primanje mita čime su mu plaćene povoljne presude i odgađanja izdržavanja zatvorskih kazni, Šarić je otegotnim za Pešutića cijenila i to što nije pokazao kajanje i žaljenje i u svojoj nelogičnoj i neuvjerljivoj obrani umanjivao svoju odgovornost diskreditirajući glavnu svjedokinju Vesnu Glavan, koja ga je i prijavila za primanje mita, i kolege suce kojima je tajio da je s optuženicima u čijim predmetima su odlučivali u Vijeću pod njegovim predsjedanjem,  bio u dogovoru oko postupanja u njihovu korist.

Što misli o nečasnim radnjama suca Pešutića Šarić je osnažila rekavši da nisu svi suci isti i da je on samo "osoba koja se naziva sucem". Presudom je Pešutiću određena i zabrana obavljanja sudačke dužnosti deset godina od izlaska iz zatvora. Prema presudi Pešutić je na ime mita u nekoliko slučajeva ukupno uzeo tri tisuće eura, 600 dolara i dvije tisuće kuna te  primio na dar sat marke Jaguar vrijednosti 2970 kuna. Pešutićev kolega sudac Ante Unković, koji je bio optužen da je posredstvom Pešutića, primio tri tisuće eura mita za oslobađajuću presudu u slučaju Roberta Klarića, oslobođen je optužbi jer nije nedvojbeno dokazano da je taj novac primio.

Što više, sudsko vijeće je uvjerenja da je Pešutić taj novac zadržao za sebe. Gabrijela Soldo, bliska Pešutićeva prijateljica s kojom je i kumski povezan, osuđena je zbog poticanja Pešutića na zlouporabu sudačke dužnosti na osam mjeseci zatvora, a jednaka kazna izrečena je i poduzetniku Gordanu Bičaku , također za poticanje suca na zlouporabu. Upravo zbog Soldo, čija je dugovanja prema kamatarima rješavao i 10 tisuća eura koje je uzela obećavajući da će za taj novac njen prijatelj sudac  "srediti" odgodu odlaska u zatvor pravomoćno osuđenom Renetu Hitelu, a novac je, po vlastitom priznanju zadržala za sebe, Pešutić je uporno  postupao protuzakonito.

Jednako tako je postupao da bi Bičku dao vremena da po sudskoj presudi za prevaru isplati oštećenike i ne ode u zatvor. I njima je otegotnim cijenjeno  što nisu pokazali da se kaju i da shvaćaju da je njihovo poticanje Pešutića nedopustivo ponašanje pa uvjetne osude, koje su očekivali, nisu mogle biti izrečene. Troje osuđenih najavilo je žalbe, a sudac Pešutić pritom je naglasio da je žalosno što je Sud vjerovao svjedokinji Glavan rekavši da je riječ o višekratno osuđivanoj osobi čijeg je muža on četiri puta osudio, a nikada oslobodio pa je bila motivirana lažno ga teretiti.

>> 'Ako sam primio bilo kakav novac, neka u mjesec dana dobijem najgoru leukemiju'

>> Splitski sudac: Smeće jedno dilersko, ti ćeš mene prijaviti

Komentara 8

KA
kafka
12:24 08.07.2014.

OK! Samo tako. A što je s ostalima koji korupcijom nagrizaju društvo i državu?

1A
1A
11:48 08.07.2014.

Premala kazna, ali bolje ista nego nista. Sljedeci, molim!

Avatar mariosweden
mariosweden
14:19 08.07.2014.

Kome jos nije jasno da su suci i politicari u Hrvatskoj nista drugo nego najgori kriminalci.Jadni moj narode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije