Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dušan Mramor

Bivši slovenski ministar financija, borac za štednju, osumnjičen za primanje nezakonitih dodataka

Dušan Mramor
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
04.08.2016.
u 14:50

Poticaj za kriminalističku istragu dao je izvid inspekcije koji je ustanovio da golemi dodaci na plaću koji su isplaćivani na ekonomskom i nizu drugih fakulteta u Ljubljani, nisu bili zakoniti i u skladu s ograničenjima rasta plaća koja vrijede za javni sektor

Četvero djelatnika ljubljanskog Ekonomskog fakulteta, među njima i nekadašnji dekan Dušan Mramor koji je sredinom srpnja neočekivano podnio ostavku na mjesto ministra financija, osumnjičeno je za primanje nezakonitih dodataka na plaću "za trajno dežurstvo", objavila je u četvrtak policija.

Policija je u četvrtak u priopćenju za javnost, ne navodeći imena osumnjičenih, navela da je riječ o pretdaznenom postupku koje vodi specijalizirano državno tužiteljstvo. Poticaj za kriminalističku istragu dao je izvid inspekcije koji je ustanovio da golemi dodaci na plaću koji su isplaćivani na ekonomskom i nizu drugih fakulteta u Ljubljani, nisu bili zakoniti i u skladu s ograničenjima rasta plaća koja vrijede za javni sektor.

Policija navodi da je do sada prikupila izjave 67 osoba, saslušala četvero osumnjičenih koji se terete za zloporabu dužnosti i položaja, te da je u istrazi  došla do opširne dokumentacije o samom predmetu.

Prema nalazima, na fakultetu koji važi za jednu od najuglednijih slovenskih visokoškolskih ustanova je od kraja 2008. do kraja prošle godine za navodna "stalna dežurstva" isplaćeno skoro 860.000 eura, naprijed određenim osobama i u suprotnosti sa zakonom.

Pretpostavlja se da su osumnjičene osobe same odlučivale o tome koliki dodatak će im biti isplaćen, čime su počinile više kaznenih djela zloporabe prava i službenih ovlasti.
Slovenski mediji koji se pozivaju na neslužbene izvore navode da su među osumnjičenom četvoricom protiv koje se vodi istraga i bivši ministar Dušan Mramor koji je prije više od mjesec dana dao neopozivu ostavku koju je premijer Miro Cerar odmah prihvatio.

Svoj neočekivani potez na sredini mandata vlade Mramor je tada protumačio čisto "osobnim motivima", bez detaljnijih objašnjenja. Mramor u Sloveniji važi za izuzetnog ekonomskog stručnjaka, posebno za područje poreza i proračuna, bio je drugi čovjek u Cerarovoj vladi, a početkom godine londonska revija "The Banker" proglasila ga je najuspješnijim europskim ministrom financija jer je obuzdao proračunske troškove, no sindikati su ga često kritizirali zbog produžene politike štednje, makar je Slovenija prije dvije godine izašla iz recesije.

Mramor je u četvrtak novinarima kazao da još nije obaviješten da se protiv njega vodi postupak. Među osumnjičenima za zloporabu uz njega je i profesorica na fakultetu Metka Tekavčič, nekoć istaknuta političarka i zastupnica, te članica Socijalnih demokrata (SD), koalicijskog partnera u Cerarovoj vladi.

>> Slovenski istraživač kaže da je i slovenska Udba bila upletena u Đurekovićevo ubojstvo

Komentara 2

Avatar Baroudeur
Baroudeur
15:01 08.08.2016.

Napravio skolu u Hrvatskoj...

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
16:04 04.08.2016.

ah taj Dušan.. pravi slovenac laže, krade i mulja a da nitko ne zna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije