Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijeti mu doživotni zatvor

Bivši pripadnik 'zelenih beretki' optužen da je bio ruski špijun

Press conference on the military exercise "Defender 2020
Foto: Soeren Stache/DPA/PIXSELL
22.08.2020.
u 07:32

Bivši vojnik kojemu je 45 godina, uhićen je u Virginiji pod optužbom da je "stranoj vladi odavao informacije o američkoj obrani" i prijeti mu doživotni zatvor

Bivši pripadnik "zelenih beretki", američkih snaga za posebne namjene, uhićen je u petak i optužen za špijunažu u korist Rusije, priopćilo je ministarstvo pravosuđa. Američko pravosuđe navodi da je Moskva u vezu s Peterom Rafaelom Dzibinskim Debbinsom, koji je rođen u Sjedinjenim Državama a majka mu je Ruskinja, stupila 1996., prije nego je stupio u vojnu službu.

Tijekom studentskog boravka u Čeljabinsku sastao se s agentima kojima je rekao da je "ruski sin" i da je politički sklon Rusiji.

Sljedeće godine Debbins - među ruskim kontaktima poznat kao Ikar Lesnjikov - oženio se Ruskinjom čiji je otac bio vojni časnik i primljen je u američku vojsku. Nekoliko godina poslije obavijestio je Rusiju o svojoj namjeri da napusti vojsku, ali mu je umjesto toga preporučeno da uđe u snage za posebne namjene. Posljednji kontakt s Rusijom, navodi se u optužnici, Debbins je imao 2011. i tada je najavio da se seli u Washington.

Na njegovu profilu na LinkedInu objavljeno je da je tada počeo raditi za Institutu za međunarodnu politiku, specijaliziran za nacionalnu sigurnost i za obavještajnu djelatnost. Bivši vojnik kojemu je 45 godina, uhićen je u Virginiji pod optužbom da je "stranoj vladi odavao informacije o američkoj obrani" i prijeti mu doživotni zatvor.

"Činjenice iznesene u ovom predmetu govore da je bivši časnik kriv za gnusnu izdaju bivših kolega i svoje domovine", istaknuo je u priopćenju Alan Kohler, čelnik FBI-ja.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar TheJack
TheJack
17:38 22.08.2020.

E, tako se radi sa izdajnicima.

DO
domagoj1492
08:15 22.08.2020.

A šta je trebao ? Da su mogli, ameri bi razvalili Rusiju.

FR
franjo2
07:55 22.08.2020.

Rusko smeće.Živjeti u državi koja mu je dala sve i raditi za smrdljivu rusiju gdje caruje bjeda je bolest uma i ispran mozak od lude majke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije