Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Najjači špijunski savez Zapada želi smanjiti dominaciju Kine

Tajanstveni savez stvoren je u Drugom svjetskom ratu i prvo su ga činili SAD i UK
01. kolovoza 2020. u 18:10 9 komentara 3079 prikaza
Predsjednik SAD-a Donald Trump i kanadski premijer Justin Trudeau
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL

Obavještajni savez "Pet očiju" (Five Eyes), koji čine Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland, mogao bi se proširiti i na Japan, i to zbog suprotstavljanja Kini. Kako piše britanski Guardian, taj strateški obavještajni savez trebao bi, osim obavještajne, dobiti i ekonomsku dimenziju, objedinjujući ključne strateške rezerve rijetkih metala i zdravstvenih proizvoda, ne bi li se smanjila ovisnost Zapada o Kini.

Donald Trump do daljnjeg Američki BDP pao rekordnih 32,9%: Uzdrmani Trump traži odgodu izbora

Aktualna koronakriza razotkrila je ovisnost Zapada, pogotovo u pogledu rijetkih metala, koji imaju široku primjenu u proizvodnji roba široke potrošnje, uključujući mobilne telefone, računala i televizore, kao i na području obrane.

Žele ekonomsku suradnju

Jedan je od zagovornika proširenja uloge saveza "Pet očiju" i njegova prerastanja u blok slobodne trgovine i konzervativni australski liberal Andrew Hastie, predsjedajući odbora za obavještajne poslove australskog parlamenta i dugogodišnji kritičar Kine i kineskog "ekspanzionizma". Hastie smatra da je u ovom trenutku "lanac opskrbe" članica saveza očito ranjiv, zaključujući da ta ranjivost može biti ublažena udruživanjem snaga i izgradnjom ekonomskog i političkog saveza, koji bi mogao parirati Kini.

Savez "Pet očiju" u posljednje je vrijeme usmjeren na Kinu. Nedavno je u javnost iscurio obavještajni izvještaj koji su načinile obavještajne agencije članica saveza "Pet očiju", u kojem se navodi da je Kina namjerno sakrila ili uništila dokaze o izbijanju epidemije koronavirusa, što je rezultiralo gubitkom stotina tisuća života diljem svijeta. Članice saveza predvode i globalnu borbu protiv kineskog telekomunikacijskog diva Huaweija, kako bi se tu kompaniju izbacilo s tržišta 5G mreže. Prijedlog da Japan postane šesti partner u savezu "Pet očiju" iznio je japanski ministar obrane Taro Kono, rekavši kako bi Japan pozdravio takvu pozivnicu. Kono upozorava da je rast kineskog gospodarstva omogućio Kini da kupuje strane tehnološke kompanije, naglašavajući da se Kina pokušava osamostaliti od američkog dolara, pokrenuti vlastiti internet i nametnuti novi međunarodni poredak.

FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump takes part in a welcoming ceremony with China's President Xi Jinping at the Great Hall of the People in Beijing trgovinske napetosti Zbog SAD-a i Kine zlato najskuplje u povijesti

Konov prijedlog pozdravio je Tom Tugendhat, predsjedajući Odbora za vanjske poslove britanskog parlamenta, naglašavajući da je Japan strateški partner i da je obavještajni savez "Pet očiju" već desetljećima jezgra obavještajne i obrambene arhitekture.
Tajanstveni savez "Pet očiju" ključni je obavještajni savez anglofonskog svijeta, stvoren u Drugom svjetskom ratu, pa je tako stariji i od NATO-a. Na početku se radilo o američko-britanskom savezu, a kasnije su mu se pridružili Kanada, Australija i Novi Zeland i tada savez dobiva današnji naziv. Postojanje i djelovanje ovog obavještajnog saveza, vjerojatno najdjelotvornijeg i najkontroverznijeg obavještajnog saveza u povijesti, desetljećima poslije rata ostalo je obavijeno velom tajne. Tijekom hladnog rata savez "Pet očiju" bio je usmjeren na špijuniranje Sovjetskog Saveza i njegovih saveznika, a do kraja prošlog stoljeća savez razvija globalni sustav Echelon, kojim nadzire globalnu satelitsku komunikaciju, špijunirajući cijeli svijet. O funkcioniranju i metodama djelovanja saveza "Pet očiju" svijet je najviše doznao zahvaljujući bivšem američkom obavještajcu i zviždaču Edwardu Snowdenu, koji je javnosti otkrio tajne dokumente koji su potvrđivali postojanje brojnih tajnih projekata nadzora i američkih i savezničkih objekata za prikupljanje obavještajnih podataka, raspoređenih diljem svijeta u američkim i savezničkim vojnim i drugim objektima, ambasadama i konzulatima.

Francuzi ih odbili

Savez "Pet očiju" funkcionira razmjenom obavještajnih podataka i nema svoje sjedište, a i prije se špekuliralo o njegovu proširenju. Bivši američki predsjednik Barack Obama predložio je 2009. Francuskoj da se pridruži savezu, koji je tako trebao postati savez "Šest očiju", no predsjednik Nicolas Sarkozy taj je prijedlog odbio jer se američka strana nije htjela obvezati da neće prisluškivati Francuze.

China's new Foreign Ministry spokesperson Wang Wenbin Eskalacija napetosti Odgovor na američki potez: Kina naredila SAD-u da zatvori svoj konzulat

Špekuliralo se i o pridruživanju Njemačke i Izraela, no savez je i danas petočlani, iako je u međuvremenu sklopio niz partnerstava s drugim državama radi suprotstavljanja Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji, pa se tako danas zna i za postojanje saveza "Devet očiju" i "14 očiju", koji tijesno surađuju sa savezom "Pet očiju".

Belma Šoljanin
Korona joj uzela život
Ovo je posljednja poruka majke čija je smrt zaprepastila regiju: Taj strah niste doživjeli...
MAFIN 2020.
Večernjakova Mala akademija financija donosi vam digitalno predavanje o financijskoj pismenosti
  • štomesnađe:

    Učenici postali bolji od učitelja.

  • Beskucnik:

    ,Istok zapad svako brani svoje ,a ja ne smijem ono sto je moje oduvijek, jedini moj svijet .... Konobar iz Cavoglava shvatio poredak i svu mudrost svijeta , a Hrvatske elite ili ne vide ili su izdajnici , ?a zasto ih onda biramo ?

  • Sveky12:

    Ali im zato paše svoje proizvodne pogone otvarat u Kini,prodavat im sve zamislivo,uzimat njihove pare,,, a sad kad su ih pretekli,kad USA ovisi o tome da im Kina kupuje dug (vidimo posljedice prestanka toga),George Floyd-malo sutra.Opet njihovo izvrtanje istine (možete ... prikaži još! mislit dokle im je voda došla,kada su počeli otvoreno raspravljat o vlastitom rasizmu),samo za skrenut pažnju s prave istine-neizbježnoj smrti njihove ekonomije. ...i sada bi oni natrag.Bez vraćanja dugova,lažima,manipulacijama,špijunirat i sebe i druge,,,ali premalo i prekasno.Nisu smili nikad dozvolit toliku financijsku moć jedne tolike zemlje,pogotovo ne Kine...isto tako se nije smilo dozvolit ni USA-i ista stvar.Carstva propadaju,propada j Američko,samo još nije i službeno 'izdahnulo'.Slijedi vrime saveza,koji bi mogli dugo potrajat.Dugo je relativan pojam jer ćemo razj**** sami sebe.I za to je USA minimalno 50% odgovorna.E sad kad su sje**** sve što se dalo sje***-nekada glavni zagovaratelji globalizma,e sada bi oni malo solo,neka drugi 'plati račun'.Ali su se zahljebali glede klimatskih promjena,jer tu ni oni neće proć lišo.Ali koga briga za to....