Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NI TREĆI PUT NIJE IMAO SREĆE

Bivši pomoćnik ministra branitelja dobio četiri godine zatvora i ostao bez 1,3 milijuna kuna

Foto: Borna Filic/Pixsell
1/2
25.04.2022.
u 16:10

Mikuliću je svojevremeno u istražnom zatvoru bio od 28. prosinca 2012. do 28. lipnja 2013., što mu se uračunava u kaznu

Dinko Mikulić, bivši pomoćnik ministra branitelja, ni treći put nije imao sreće. Jer nakon što su mu dvije ranije nepravomoćne osuđujuće presude ukinute, sada je zbog primanja mita, nepravomoćno osuđen i treći put.

Razlika je u tome, što ga je u ranijim presudama zagrebački Županijski sud osuđivao na po tri godine zavora, a danas je dobio malo višu kaznu. Nepravomoćno je osuđen je jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora, a osim toga oduzima  mu se 1,3 milijuna kuna te mora platiti i 136.000 kuna sudskih troškova. 

Prema optužnici, Mikulić se teretio da je  tijekom 2005. tražio, a kasnije i primio mito kako bi određenim tvrtkama pogodovao pri kupnji stanova za potrebe stradalnika Domovinskog rata. Mito je, tvrdilo je tužiteljstvo, tražio od  Branka Dretara, suvlasnika i člana uprave trgovačkog društva Stanoing d.o.o. iz Varaždina.

Prvo je tražio 50.000 eura,  a potom i milijun kuna. Uhićen je bio 2012. a od 2005. do uhićenja, Mikulić koji se na objavi presude nije pojavio, bio je  u Upravi za stambeno zbrinjavanje te je trebao brinuti o zbrinjavanju vojnih invalida, i članova obitelji poginulih, nestalih i zatočenih branitelja. Ministarstvo branitelja je odlučivalo koji će se stanovi kupovati, a u Ministarstvu je odlučujuću ulogu o tome imao  Mikulić. 

- Optuženi je u svojoj obrani tvrdio kako je njegova uloga pri odlučivanju o akcijama   stanova bila nikakva. No sud je  je utvrdio da je on bio ključan za odabir lokacija i za kupnju stanova. Prema izjavama vlasnika Stanoinga sve je bilo unaprijed dogovoreno. Od toga kada će biti objavljene ponude do toga koji će stanovi biti kupljeni. Za to je Mikuliću Branko Dretar nosio "proviziju" u Zagreb.  Prvi put 50.000 eura,  a potom i milijun kuna za koji su u Stanoingu uzeli kratkoročni kredit kako bi mu to isplatili - kazala je sutkinja Tamare Pleše, obrazlažući nepravomoćnu presudu.

Mikuliću je olakotnim cijenjeno što je neosuđivan, što je otac petero punoljetne djece, a otegotnim što su stanovi bili namijenjeni stradalnicima Domovinskog rata, ratnim vojnim invalidima, braniteljima i njihovim obiteljima. 

- Kao službena osoba trebao je štititi ugled državne uprave koji ju je zbog lakomosti obezvrijedio i dugoročno kod građana narušio povjerenje u rad tijela državne uprave - kazala je sutkinja Pleše. 

Mikuliću je svojevremeno u istražnom zatvoru bio od 28. prosinca 2012. do 28. lipnja 2013., što mu se uračunava u kaznu. 

Komentara 4

TM
trade_mark
16:19 25.04.2022.

ma nemoguće da je jedan domoljub primao mito!? to je jednostavno nemoguće i ja to ne vjerujem! to su podmetanja, objede i konstrukcije.

GE
generacija57
18:36 25.04.2022.

A zašto ne 5 godina?

VE
Ventilator2
16:59 25.04.2022.

Zna se...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije