Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE MERKAŠU

Bivši policajac optužen za suradnju sa svodnicima traži izuzeće cijele 'tužiteljske vertikale'

Mislav Merkaš
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/3
08.11.2016.
u 16:30

Merkaševi odvjetnici zatražili su izuzeće postupajućih zamjenika ravnatelja Uskoka, ali i ravnateljice Uskoka Tamare Laptoš te glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana

Obrana bivšeg policijskog šefa za suzbijanje prostitucije Mislava Merkaša, optuženog da je svodnicima dojavljivao podatke o racijama i tako u šest godina zaradio najmanje 162 tisuće eura, zatražila je izuzeće tužitelja pa ponovno nije zakazan početak suđenja u tom slučaju.  

Merkaševi odvjetnici zatražili su izuzeće postupajućih zamjenika ravnatelja Uskoka, ali i ravnateljice Uskoka Tamare Laptoš te glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana.  

O izuzeću tužitelja i ravnateljice Uskoka odlučuje glavni državni odvjetnik, dok o Cvitanovu izuzeću treba odlučiti kolegij Državnog odvjetništva.  

I dok obrana smatra da tako štiti prava svojih branjenika tužiteljstvo se usprotivilo zahtjevu tvrdeći da je riječ o zlouporabi prava i odugovlačenju postupka u kojem je optužnica već potvrđena, a osmero od prvotnih 13-ero optuženika osuđeno je nakon nagodbi i priznanja nedjela.  

Merkaša i njegove suoptuženike, među kojima mu je i supruga, Uskok tereti da su se udružili zbog primanja i davanja mita, podvođenja i pomaganja u tim nedjelima. Osim što je ostale navodno povezao u "zajedničko djelovanje" Merkaš je, po tvrdnjama tužiteljstva, "za novčanu naknadu i druge protuusluge", okrivljenicima za koje je znao da organiziraju prostituciju dojavljivao povjerljive podatke o početku i dovršetku policijskih racija usmjerenih na otkrivanje i sprečavanje prostitucije.  

Tužiteljstvo ističe da je vodeći zagrebački policajac za prostituciju osobama koje su mu trebale biti meta 'čuvao leđa' punih šest godina. Osim što ih je obavještavao o policijskim racijama odavao im je i podatke o tajnom nadzoru, odnosno prisluškivanju telefona i praćenju.  

Tijekom istrage Merkaš je sedam mjeseci proveo u istražnom zatvoru, a potom je tužio državu protiv koje je dobio spor zbog nehumanih uvjeta u Remetincu. No, umjesto traženih 50.000 kuna, dosuđeno mu je tek 5000 kuna odštete, ali i obveza podmirenja 4972,50 kuna sudskih troškova.

>> Bivši inspektor tužio državu i zaradio samo 27,50 kuna

Komentara 2

Avatar maxist
maxist
18:56 08.11.2016.

Legalizacija bi riješila 90% problema, izbila zaradu svodnicima,donijela zaradu državi, smanjila kriminalitet, ženama omogućila staž,socijalno i zdravstveno. a stranke bi bile također sigurnije.......o turističkom efektu se može nagađati....

AV
AVIM
07:32 09.11.2016.

Ovaj ima zbilja jako velike zahtjeve,nehumani uvjeti u Remetincu za njega a za druge poput njega nisu nehumani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije