Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Bivši logoraši prosvjedovali pred sjedištem vlade u Sarajevu

prosvjed-bih2-txt.jpg
Arhivska fotografija
09.05.2008.
u 14:04

Gotovo tri tisuće logoraša iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini okupilo se u petak na prosvjednom skupu pred sjedištem Vlade Federacije BiH tražeći da se njihov status zakonski regulira te da dobiju materijalnu naknadu za razdoblje provedeno u zarobljeničkim logorima.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović tijekom okupljanja ponovio je zahtjev vladi da se svima onima koji su bili zatočeni kao pripadnici Armije BiH i Ministarstva unutarnjih poslova odobri status 20-postotnih invalida.

Za civile koji su držani u zatočeništvu ova logoraška udruga, koja broji oko 50 tisuća članova, traži priznavanje 60-postotnog invaliditeta.

Status logoraša u BiH do sada nije bio zakonski reguliran.

Prema podacima sadržanim u dokumentu o strategiji djelovanja u području invalidnosti, koju je u četvrtak usvojilo Vijeće ministara BiH, procjenjuje se kako 10 posto stanovništva te zemlje ima fizičke, psihološke ili neke druge oblike invalidnosti.

Procjenjuje se također kako je čak 30 posto stanovnika BiH na izravan ili neizravan način pogođeno posljedicama invalidnosti.

(Hina) xrm ybr

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije