Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Katastrofa u Fukushimi
Povratak na članak

Bivši japanski premijer: 'Izbjegli smo nuklearnu kataklizmu u posljednji tren'

-Opstojnost Japana bila je pod upitnikom. Nešto tolikih razmjera kao što bi bila evakuacija 50 milijuna ljudi bilo bi kao težak poraz u velikom ratu, ali o tome se razmišljalo- otkrio je Naoto Kan

Komentari 6

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
10:29 06.03.2016.

Pa baš i nije tako. U Japanu kao i u svijetu na ljestvici utjecajnih i dobro plaćenih položaja uspinju se osobe koje nemaju dovoljno stručnih znanja. Tako je na čelo tokijske kompanije za prozvodnju električne enerije čija je nuklearka bila došla osoba bez ikakvih tehničkih znanja. Sustavom hijerarhije to je bila osoba koje je bila i najodgovornija u sustavu. Kada se desio potres koji je izazvao tsunami došlo je do kidanja dalekovoda i do prekida vanjskog napajanja električnom energijom koja je između ostalog pogonila pumpe rashladnog sustava nuklearnog reaktora. U nuklearki bio je uspostavljen sustav rezervnog napajanja putem sekundarnog napajanja pumpi iz akumulatora, međutim taj sustav je mogao izdržati oko 12 sati. Podređeni iz nuklearke nisu odmah javili svome direktoru u Tokijo, jer je direkor "spavao". Zatim kad su mu javili direktor je to javio dalje vladi koja je javila svom stručnom tijelu Agenciji gdje je bio drugi nesposobnjaković. Dakle da je na čelu kompanije koja se bavila proizvodnjom električne energije bio stručnjak taj bi znao da ima 12 sati vremena da se dovezu novi oizvori energije rexcimo u kontejneru s agregatima za proizvodnju struje. Kako su ceste bile zakrčene to se moglo uraditi helikopterima, ali nije. Jednostavno se mogao prevesti taj agregat i spojiti vodovima za pumpe, tada nije bilo nikakve radijacije a voda se već povukla. Ali svjesnim postavljanjem nesposobnih osoba na visoke stručne položaje japanska vlada i uprava kompanije pokazale su kompletnu nekompetentnost i osramotile japanski sustav upravljanja. Ovo je primjer do čega može dovesti postavljanje nestručnjaka na stručna i odgovorna mjesta ali i pčrimjer kako kruta hijerarhija bez inicijative, recimo direktora same nuklearke na terenu, dovodi do katastrofe. Sličnost s Hrvatskom je slučajna.

VL
Avatar pendreck
pendreck
12:23 06.03.2016.

Imali su Japanci- ali i kinezi i Koreanci srecu da je vjerat puhao prema moru... Samo jos jedna mala informacija: Neme niti jednog osigravajuce drustva Koje osigurav a Nuklearke. Dakle dobit imaju vlasnici nuklearki a u slucaju da krene po zlu ceh placaju porezni obaveznici (ukoliko prezive).

VL
Avatar Ironman0105
Ironman0105
21:54 06.03.2016.

upozoravanje na zaista lose i nestrucno prevedene clanke nije vrijedjanje ostalih korisnika ni upotreba psovki. Clanak je preveden lose, i moze citatelja "odvesti" na potpuno krivu stranu. Bas kao i ogromna vecina clanaka prepisanih s interneta i prevedenih na Hrvatski

VL
Avatar mg940
mg940
10:22 06.03.2016.

Kad tad smo nadrapali

VL
Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
11:00 06.03.2016.

Japanci su zbjegli nuklearnu kataklizmu u posljednji tren i imali su više sreče od nas pravih hrvata koji patimo od kataklizme domoljubne hendikepiranosti več od pamtiveka.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.