Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Urugvaj

Bivši gerilac, legalizator marihuane, predsjednik siromašnih - Jose Mujica odstupio

Jose Mujica
Foto: Reuters
01.03.2015.
u 17:58

"Na početku mandata bio sam ispunjen idealizmom, ali me nakon toga pogodila realnost", rekao je Mujica u intervjuu lokalnim novinama

Urugvajski predsjednik Jose "Pepe" Mujica, bivši gerilac koji živi na farmi i većinu svoje plaće daje siromašnima, odstupio je nakon jednog mandata kao jedan od najpopularnijih svjetskih lidera ikad. Mujica odlazi u trenutku kad ga podupire 65 posto javnosti. Uzastopni mandat zabranjen je Ustavom, piše Russia Today.

"Na početku mandata bio sam ispunjen idealizmom, ali me nakon toga pogodila realnost", rekao je Mujica u intervjuu lokalnim novinama.

Neki ga nazivaju "najsiromašnijim svjetskim predsjednikom". Drugi pak, zovu ga "predsjednikom kojeg bi svaka država poželjela".

No, Mujica kaže: "Toliko toga se još mora učiniti". Nada se da će buduća vlada koju će voditi Tabare Vazquez (koji je za predsjednika izabran drugi put u studenom 2014.) "biti bolja od moja i imati više uspjeha".

Unatoč svemu, Mujica je ipak uspio Urugvaj postaviti na svjetsku kartu. Urugvajska ekonomija rasla je u prosjeku 5.7 posto od 2005. godine, kazuju podaci Svjetske banke.

"Imali smo dobre godine za jednakost. Prije deset godina, oko 39 posto Urugvajaca živjelo je ispod granice siromaštva; to smo spustili na ispod 11 posto kao što smo i smanjili ekstremno sirmaštvo s 5 posto na svega 0.5 posto", rekao je Mujica za Guardian u studenom.

Nakon što Latinska Amerika konstatno gubi rat protiv narkokartela, Urugvaj je postao prva zemlja na svijetu koja je legalizirala marihuanu. Mujica je tada tvrdio da je raspačavanje droga puno opasnije od marijuane same. 

>> Zbog legalizacije marihuane i gej brakova ovo je zemlja godine!

Komentara 8

Avatar Glina74
Glina74
18:38 01.03.2015.

U Hrvatskoj odstupaju kada ih nose sa nogama naprijed i vlade

LO
lojtra1
19:34 01.03.2015.

Jako mi je drago da postoje ljudi s takvim karakterom da im novac ne može pomutiti pamet.

XA
xaron
18:31 01.03.2015.

Oni čak nisu u EU ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije