Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Zastarjelo gradivo'

Bivši FER-ovac zaposlen u Facebooku: Faks je bio očajan i smatram ga gubitkom vremena

 Bruno Rahle
Foto: Facebook
18.02.2015.
u 23:06

Iako je FER na glasu kao jedan od najboljih fakulteta u Hrvatskoj, Bruno tvrdi da se na njemu predaje gradivo koje je zastarjelo 20 godina

Talentirani informatičar, 24-godišnji Bruno Rahle odmah nakon diplome na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) zaposlio se u Facebooku. Bruno iza sebe ima brojne uspjehe na državnim i međunarodnim natjecanjima, a 2008. godine proglašen je učenikom generacije V. prirodoslovno-matematičke gimnazije, a uspjeh na olimpijadama osigurao mu je direktan upis na fakultet, piše srednja.hr.

No, iako je FER na glasu kao jedan od najboljih fakulteta u Hrvatskoj, Bruno tvrdi da se na njemu predaje gradivo koje je zastarjelo 20 godina. – Srednjoškolsko obrazovanje u V. gimnaziji bilo je odlično. Ipak, mjesta za napredak ima, a to je prije svega u organizacijskom smislu. Za razliku od srednje škole, FER je bio očajan i smatram ga gubitkom vremena. Imam magisterij iz računarske znanosti, a broj novih algoritama koje sam naučio mogu izbrojiti na prste – rekao je Bruno koji sada smatra da je trebao upisati Prirodoslovno-matematički fakultet.

Bruno je većinu stvari u školi naučio na ljetnim i zimskim kampovima Hrvatskog saveza informatičara i Zagrebačkog računarskog saveza, a kada je došao na FER, shvatio je da će i tamo morati uložiti dodatan napor da stekne korisno znanje kojim može konkurirati na tržištu rada. Za vrijeme studija četiri je puta stažirao u Facebooku, gdje se iskazao i na kraju i zaposlio.

– Više korisnih stvari naučio sam na prvom stažiranju u Facebooku, nego li u pet godina studiranja. Mnoge stvari koje sam morao polagati na FER-u potpuno su mi beskorisne – rekao je Bruno koji smatra da bi se Hrvatska s time u vezi trebala ugledati na estonski model prema kojem se programiranje predaje od prvog razreda osnovne škole.

Kvalitetnije obrazovanje, smatra Bruno, potrebno je i u korištenju uredskih programa. – Internet je nedovoljno iskorišten resurs u našoj zemlji, a mogao bi nam jako mnogo pomoći u popravljanju ekonomske situacije i zaustavljanju dugogodišnjeg gospodarskog pada. Zbog toga jednostavno ne vidim opravdanje zašto već prije deset godina informatika nije postala obavezan predmet od prvog razreda osnovne. To je sramota za državu – zaključio je.

>> Što sve treba promijeniti u školama

>> Gotovo 90 posto osmaša uči gradivo najviše zbog ocjena

>> U 5. razredu gradivo je preopširno – nekad imaju i po 8 sati!

Komentara 68

EH
enigmus-hr
23:26 18.02.2015.

Ne bih se u potpunosti složio s njime, na FERu se uče vrlo korisne stvari, samo što to znanje u Hrvatskoj nije potrebno. Računalno inženjerstvo kakvo se uči na FERu korisno je u tvrtkama koje se bave razvojer računala i sklopova (ala Ericsson, Siemens, Intel, ...), a za programiranje Facebooka, poslovnih aplikacija i slično (što Hrvatskoj treba), puno bolje i korisnije gradivo će se steći na FOI u Varaždinu.

TH
than
23:14 18.02.2015.

Pa nista novoga nije rekao. Ali barem je nesto naucio. Recimo primjer pravnog fakulteta. Dok zavrsis 10x promjene sve zakone, ali glavno da traje 5 godina i da sve strebas napamet. Jos veci gubitak vremena.

MY
mycropht
23:24 18.02.2015.

Prema mom iskustvu s vlastitim djetetom, od 5. razreda osnovne do 1. srednje, gradivo u udžbeniku informatike počinje sa istim stvarima. 5 godina za redom, svaka knjiga je napravljena kao da se radi o prvoj godini učenja. Kao da su najgori neprijatelji Hrvatske platili takav program u sklopu namjerne debilizacije hrvatske mladeži. I onda oni ponajbolji dođu do FER-a, a najbolji ga proglase za gubljenje vremena. Croatia - full of...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije