Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bivši čuvar u logoru Auschwitz prima 'socijalu' iz Amerike

SAD je protiv Denzingera, poslovnjaka iz Ohija, 1989. pokrenuo sudski postupak za oduzimanje državljanstva pa se on vratio u Hrvatsku
20. listopada 2014. u 18:50 6 komentara 1197 prikaza
Auschwitz
Foto: DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Jakob Denzinger (90) koji živi u Osijeku, a Njemačka ga traži zbog pomaganja u ubojstvima dok je bio čuvar u koncentracijskom logoru Auschwitz - Birkenau, mjesečno iz sustava socijalne pomoći već godinama, kako prenosi AP, prima 1500 američkih dolara na teret američkih poreznih obveznika. Potvrdio im je to i Jakobov sin Thomas Denzinger koji živi u SAD-u, napominjući kako to i zaslužuje.

Nije imao izbora?

– To ne ide iz džepova ljudi – rekao je AP-u te dodao kako njegov otac plaća 30 posto poreza. Budući da obitelj nije htio izvrgnuti dugom i javnom sudskom postupku koji je pokrenut protiv njega, odlučio se za novi život.

– Stvorio si je novi život tamo. No, i dalje je ljutit. U vojsci je radio ono što su mu rekli ili je mogao biti strijeljan. Nije imao drugog izbora – rekao je sin Thomas.

SAD je, naime, protiv Denzingera, poslovnog čovjeka iz Ohija, još 1989. godine pokrenuo sudski postupak za oduzimanje državljanstva, nakon što su primili dokumente da je "bio čuvar u više nacističkih logora". Denzinger se tada preko Njemačke vratio u Hrvatsku i nastanio u Osijeku gdje i sada živi. Rodom je iz Čepina. Susjedi ga opisuju kao vedrog, simpatičnog "čikicu".

  Ana Frenkel Suradnica 'lovca na naciste' vjeruje da će Hrvatska privesti Dencingera Hitna pomoć čuvar iz auschwitza Jakobu Dencingeru pozlilo i završio u bolnici

Folksdojčer iz Čepina

Načitan je, kulturan, informatički pismen, a poznaju ga i po nadimku Amerikanac jer je godinama živio u Americi. U zgradi u kojoj živi dva su stana, a široke je ruke, priča se, i prema svojoj rodbini u Čepinu. Otkad je početkom godine priča o njegovoj prošlosti "buknula" u javnosti, ne izlazi često van. – Živ je, ali bolestan. Često ga vozilom hitne odvoze u bolnicu – pričaju susjedi. Ovaj folksdojčer kao 18-godišnjak se pridružio Hitlerovim postrojbama, a od sredine 1943. godine bio je čuvar u najmanje pet koncentracijskih logora. Hrvatski tužitelji njegovu ulogu počeli su preispitivati ponukani novinskim napisom kako u Hrvatskoj živi nekadašnji čuvar logora. Od njemačkog tužiteljstva zatražili su informacije, a stigla im je opsežna dokumentacija o njegovoj biografiji.

>> Čuvar iz Auschwitza kojeg traži Njemačka živi u Osijeku!

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

  • okvardz:

    Nevidim kome taj čovjek smeta meni ne.To što je bio čuvar zar to nešto znaći.Pa onda bi i nači čuvari iz Golog otoka trebali da odgovaraju.

  • Neutralac:

    Kakve ima veze s tim penzija.. Pa covjek ju je legalno zasluzio u Americi.....

  • zaboravi:

    Ja imam mirovinu u USA i ne dobivam od porezni obveznika vec sam placao porez i svaki mjesec sam placao za mirovinu.Tako da je glupost pisati nesto prije nego sto se provjeri.Da dobija socijalnu pomoc koju ne moze da nosi ... prikaži još! u Hrvatsku tako da otpada ta mogucnost.On da je odbio u ono vrijeme ono sto su mu naredili bio bi ubijen,kao sto su ubijani u ratu svakom kako su ih zvali"NEPOSLUSNI".Meni ne smeta to hoce samo zbog javnosti da pisu.