Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Suradnica 'lovca na naciste' vjeruje da će Hrvatska privesti Dencingera

Zuroff je od prošle godine do sada otkrio identitet najmanje 80 ljudi
31. siječnja 2014. u 14:15 11 komentara 816 prikaza
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Ana Frenkel, nekadašnja predsjednica Židovske općine Novi Sad i jedna od najbližih suradnica "lovca na naciste" dr.  Efraima Zuroffa, izjavila je za beogradske Vesti kako očekuje od hrvatskih vlasti da će surađivati i ako se to pokaže točnim, bit će priveden pravdi čuvar iz Auschwitza, Jakob Dencinger koji živi u Osijeku.

– Za mene nije nikakvo iznenađenje ako je zaista pronađen jedan od čuvara logora u kojemu je stradalo oko 100 članova moje obitelji. I moja majka završila je u plinskoj komori i samo je božjim čudom spašena jer je zlotvorima ponestalo plina. Nažalost, nakon Drugog svjetskog rata veliki broj tih zločinaca "štakorskim kanalima" spasio se zaslužene kazne, a na nama je učiniti sve da kad-tad ipak odgovaraju za ono što su napravili da se takvo nešto ne bi ponovilo.

Zuroff je od prošle godine do sada otkrio identitet najmanje 80 ljudi, a na vladama zemalja u kojima žive jest da im ne dopuste da prođu nekažnjeno – kaže Ana Frenkel i podsjeća kako su zbog takvih političkih odluka mnogi od tih zločinaca na kraju umrli prirodnom smrću.

–  Hrvatska je bila prva zemlja jugoistočne Europe koja je pomogla Zuroffu da se sudi Dinku Šakiću, pa očekujem da će se ponašati mnogo bolje nego Mađarska u kojoj se nalazi još najmanje jedan ratni zločinac odgovoran za krvoproliće u Novom Sadu – dodala je Ana Frenkel.

>> Brat Jakoba Dencingera: Otjerali su ga u naciste

>> DORH od SAD-a zatražio dodatne podatke o Jakobu Dencingeru

WhatsApp
STVORILI PANIKU
Bijesni korisnici prelaze na druge servise: WhatsApp odgodio najavljene promjene
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • dalibor.hren:

  Jakob Dencinger je u ono vrijeme imao 17- 18 godina i da bi sačuvao živu glavu morao biti poslušnik. Na početku Domovinskog rata premijer je imao 25 godina i bio je "premlad" za uključenje u HV.

 • list68:

  Treba čovjeka ostaviti na miru. Da je pravde, Izrael bi bio pod sankcijama cijelog svijeta. Država Izrael je nastala genocidom, koji traje još i danas. Trebali bi za sve vijeke vijekova šutjeti.

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Dancinger ak je kriv nek mu sude. No kaj je z našim "Dancingerima" počev od Manolića, Boljkovca i tak redom !?