Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESAVJESNO LIJEČENJE

Bivšeg šefa splitske kardiokirurgije terete da je odgađao operaciju i uzrokovao smrt pacijenta

Split: Ispred KBC Split odrzan prosvjed podrske zdravstvenim radnicima
Miroslav Lelas/PIXSELL
20.10.2022.
u 07:37

Tereti ga se da je tek 14. studenog 2018. naložio da se pacijenta prebaci u nadležni zavod kada je već njegovo zdravstveno stanje bilo kritično te da je pacijenta operirao 15. studenog 2018., no pacijent je preminuo 18. studenog 2018. Bulat je inače  pravomoćno optužen da je od supruge istog pacijenta primio 3000 eura mita kako bi uopće napravio operaciju.

Cristian Bulat (53), splitski kardiokirurg i bivši šef zavoda za kardiokirurgiju, koji već ima optužnicu za primanje mita, sada je "zaradio" i optužnicu za nesavjesno liječenje koju je protiv njega podigao ODO Split. Optužen je za događaj iz listopada i studenog 2018. Bulata se tereti da je neopravdano odgađao pregled i operaciju teškog srčanog bolesnika, što je za posljedicu imalo bolesnikovu smrt.

 Nakon što je pregledao oštećenika, nije sastavio pisano stručno mišljenje, nije pregledao nalaz CT-a, niti je naložio žurni premještaj na zavod radi operacije, iako je bio svjestan, da se stanje bolesnika može pogoršati. Bulata se tereti za nesavjesno liječenje jer tvrdi tužiteljstvo,  kao pročelnik navedenog Zavoda za kardiokirurgiju i kao kardiokirurg koji je preuzeo medicinsko zbrinjavanje pacijenta, unatoč ozbiljnom i životno ugrožavajućem kardiološkom stanju pacijenta zbog kojeg je pacijenta trebao bez odgode pregledati i obaviti operativni zahvat, neopravdano i suprotno pravilima zdravstvene struke odgađao pregled pacijenta sve do 8. studenog 2018. Tada ga je  pregledao ali o pregledu, tereti ga se, nije sastavio specijalistički nalaz i mišljenje, svjestan  da zbog odgađanja pregleda i operativnog zahvata može doći do pogoršanja zdravstvenog stanja pacijenta. Po stavu tužiteljstva, Bulat je tako pristao da pacijent potencijalno životno ugrožen.

Tereti ga se da je tek 14. studenog 2018. naložio da se pacijenta prebaci u nadležni zavod kada je već njegovo zdravstveno stanje bilo kritično te da je pacijenta operirao 15. studenog 2018., no pacijent je preminuo 18. studenog 2018. Bulat je inače pravomoćno optužen da je od supruge istog pacijenta primio 3000 eura mita kako bi uopće napravio operaciju.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
07:50 20.10.2022.

Klasika, čekao je da kapne mito, pa je krenuo operacijom. Koliko je pacijenata umrlo čekajući operaciju, mnogi od njih ne znajući da se bez mita operacija nikad neće dogoditi.

MO
modovisisajteMaraschino
09:21 20.10.2022.

evo moja mama mora na operaciju kičme... zavlače je godinama i sad ispada da više ne može čekati i rekli joj da čeka da dobije termin. nazvala jučer i sestra bezobrazna i kaže, obavješteni ste... nit je poslano pismeno nit telefonski. uglavnom, operacija zakazana za kraj 5 mjeseca slijedeće godine. znači čekaj još 7 mjeseci a zavlače je godinama.... bez koverte ili dobre veze prije umreš nego čekaš.

Avatar NasaPosla
NasaPosla
09:04 20.10.2022.

Volio bih,da dobije 10-15 godina zatvora.Policija da želi (DORH također) mogli bi lako istražiti koliko je pacijenata bešćutno reketario.Na žalost i ja sam jedan od tih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije