Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bivše milicajce u Srbiji će ispitati i o likvidaciji djeda Luke Modrića

Čelnici specijalnog voda milicije tzv. SAO Krajine sumnjiče se za ubojstvo još šestero staraca 1991. godine
30. lipnja 2011. u 10:28 24 komentara 3485 prikaza
modrici
Foto: Pixsell

Đorđe Jelić (51) i Bogdan Gagić (51), nekadašnji pripadnici milicije tzv. SAO Krajine, odnosno čelnici tzv. specijalnog voda milicije, u petak bi trebali biti ispitani na Specijalnom sudu u Beogradu, a po zamolnici Županijskog suda u Zadru.

Mučenja i likvidacije

Njih dvojicu (tada su imali hrvatsko državljanstvo, sada su nedostupni našem pravosuđu, op. a.) sumnjiči se za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, počinjen 18. prosinca 1991. u Jesenicama. Tada je ubijeno sedam civila, a među ubijenima bio je i Luka Modrić, djed hrvatskog nogometnog reprezentativca i nogometaša engleskog Tottenhama.

Jelić i Gagić sumnjiče se da su nepoznatim pripadnicima postrojbe kojom su zapovijedali naložili fizičku likvidaciju i mučenje civila hrvatske nacionalnosti. Sumnjiče se, nadalje, da su spomenute zločine počinili slijedeći velikosrpsku politiku etničkog čišćenja na privremeno okupiranim područjima Hrvatske.

Osim Luke Modrića, tada su ubijeni Stipe Zubak, Zorka Zubak, Ivan Maruna, Manda Maruna, Božica Jurčević i Martin Bužonja. Svi su bili starije dobi, a obdukcijski nalazi pokazali su da su ubijeni hicima iz vatrenog oružja, i to uglavnom s leđa.

Skrivali se u šumi

Tijekom istrage, koja je pokrenuta u listopadu 1993., saslušani su očevici događaja, konkretno rodbina ubijenih civila. Neki od njih skrivali su se po obližnjim šumama, a jednom od njih Luka Modrić donosio je hranu. Starac se nakon toga vraćao kući, kako bi pustio stoku na ispašu. Rođak Modrićevih koji se skrivao malo nakon starčeva odlaska vidio je dva automobila u kojima su bili pripadnici srpskih parapostrojbi. Čuo je da se automobil zaustavio, kako netko trči, nešto viče, a zatim prvo rafalnu, a potom pojedinačnu paljbu.

– Bio sam predaleko, tako da nisam vidio tko su ti ljudi. No bio sam uvjeren da je riječ o pripadnicima tzv. specijalnog voda milicije SAO Krajine. Otišli su u smjeru zaseoka, tamo se zadržali neko vrijeme te potom otišli put Obrovca – ispričao je taj svjedok.

Sljedeći dan rodbina je našla tijelo Luke Modrića.

Mjesta nekih od najvećih zločina Rodbi

Mjesta nekih od najvećih zločina

Rodbina ubijenih civila dostavila je i imena pripadnika srpskih parapostrojbi za koje je sumnjala da su sudjelovali u zločinu. Ta imena navedena su i u kaznenoj prijavi, no na koncu, kako proizlazi, osumnjičeni su tek Jelić i Gagić. S obzirom na to da je njihovo ispitivanje traženo putem međunarodne pravne pomoći od Srbije, to vjerojatno znači da su nakon rata pobjegli u susjednu državu. Sela u zadarskom zaleđu okupirana su u prosincu 1991., a oslobođena nakon akcije Maslenica 1993. U tim selima srpske parapostrojbe počinile su neke od najstrašnijih zločina u Domovinskom ratu.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • -obrisani-:

    Gdje sada gospodin kamocemo da komentira na ovu temu.......??

  • -obrisani-:

    10:41h LEGIONAR 2 A kako četničko bestijalni zločinački izrodi kogu biti gospodini?

  • mališa:

    Neka zločinci odgovaraju, nemam ništa protiv, ali ne znam šta nije u redu sa velikosrpskom politikom. Ako može da postoji Velika Britanija što ne bi mogla da postoji i Velika Srbija.