Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neda rosandić šarić

Bivša veleposlanica u Argentini papina je prijateljica iz mladosti

papa Franjo
Reuters/PIXSELL
15.03.2013.
u 18:00

Rasli su u istoj četvrti, išli u istu školu, odrastali i ostali u kontaktu i u zrelosti. Neda Rosandić Šarić i Jorge Mario Bergoglio

Poznavali su se još u djetinjstvu. Rasli su u istoj četvrti, išli u istu školu i ostali u kontaktu sve godine odrastanja i zrelosti. Bivša hrvatska veleposlanica u Argentini Neda Rosandić Šarić i Jorge Bergoglio, novi papa Franjo.

Obitelj Nede Rosandić stigla je u Buenos Aires nakon Drugoga svjetskog rata, kad je ona bila djevojčica. S još nekoliko hrvatskih obitelji novi su dom našli u četvrti Flores, u središtu grada.

– I moja je obitelj bila tamo. Svi su bili smješteni u izbjeglički dom. Zapravo, bila je riječ o židovskom domu koji su otvorili za izbjegle Hrvate – kaže Davor Stier.

– U prvo vrijeme svi su živjeli u jednom stanu, svaka je obitelj imala svoju sobu. Potom, kako su se zapošljavali, odlazili bi. Unajmljivali su stanove, kupovali ih, gradili kuće... I moja i Nedina obitelj, a uz nju imaju još dvije kćeri, ostali su u Floresu – kaže.

Prijateljstvo iz kvarta se nastavilo. Kako je rekao i fra Jozo Peranić iz hrvatske župe sv. Leopolda Mandića, družili su se i za vrijeme fakulteta, nalazili se, zabavljali i šalili. No Neda Rosandić se nakon udaje preselila u Sjedinjene Američke Države, kao i mnogi iz Argentine. Baš kao i u Buenos Airesu, i u novom je domu bila aktivna u hrvatskoj dijaspori. Tako je i upoznala Franju Tuđmana i zbližila se s njim za vrijeme jednog njegova puta u SAD prije 1990.

– Neda je sudjelovala u povjerenstvu koje je pripremilo Božićni ustav – govori Stier. A 1995. ponovno odlazi iz Hrvatske u Argentinu, no ovaj put kao veleposlanica. Tadašnji diplomati ocjenjuju njezin rad, kao i odabir, izvrsnim. Jer u argentinskim političkim krugovima nije bilo svejedno koji jezik govori veleposlanik. Na stranu što je govorila španjolski, Neda Rosandić Šarić govorila ga je s argentinskim naglaskom, što nikako nije moglo proći nezapaženo.

S druge strane, vratila se kući.

– Svi smo je osjećali kao svoju. Zvali smo je naša Neda. Susretala se s Bergogliom koji je tada bio pomoćni biskup – govori Stier.

Nakon završetka veleposlaničkog mandata, 2000. godine, odlazi u Cleveland, gdje i danas živi. Jedna od njezinih sestara, Anera, još živi u Argentini i radi kao pedijatrica u bolnici u Buenos Airesu.

Neda Rosandić Škarić još je aktivna u hrvatskom političkom i diplomatskom životu. Lani je izdala knjigu o svom iskustvu veleposlanice, ali je i, primjerice, potpisnica peticije kojom se tražilo da se referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji održi nakon donošenja konačne presude hrvatskim generalima.

>>Sve o novom papi Franji pročitajte u našem specijalu

>>Vrli papa: Odbio zlatni križ, nosio si kovčeg, vozi se običnim autom...

Komentara 1

ST
Stjepan
19:55 15.03.2013.

Dostojno je i pravedno da Hrvatcku zastupaju, predstavljaju i brane njezini vrli i ugledni veleposlaniki kakva zasigurno jest gore spomenuta Neda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije