Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Julieta Valls Noyes

Bivša veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj postala pomoćnica Antonyja Blinkena

Julieta Valls Noyes
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/4
25.03.2022.
u 10:00

- Samo u Americi kći izbjeglice može postati pomoćnica državnog tajnika - kaže Julieta Valls Noyes

Nekadašnja veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes postala je nova pomoćnica državnog tajnika Antonyja Blinkena.

Njezin portfelj na novoj dužnosti u State Departmentu tiče se izbjeglica, migracije i stanovništva. Konačna potvrda Senata, što je zadnji korak u proceduri koja traje od srpnja prošle godine, došla je samo dan nakon što je preminula bivša američka državna tajnica Madeleine Albright od koje se J. Valls Noyes oprostila riječima: "Od izbjeglice do državne tajnice", sumirajući njezin život, da bi potom ponovila gotovo istu frazu, budući da je i ona prošla sličan put, nakon što je njezina obitelj izbjegla iz Kube u SAD.

- Samo u Americi kći izbjeglice može postati pomoćnica državnog tajnika za politike oko izbjeglica. Sada kratko plačem od zahvalnosti, a potom ću zavrnuti rukave i krenuti raditi - komentirala je svoje imenovanje.

Julieta Valls Noyes cijelu je karijeru provela u State Departmentu. U Zagreb je stigla 2015. i tako postala prva američka veleposlanica u Hrvatskoj, gdje je ostala do inauguracije Donalda Trumpa 2017. i bila jedna od prvih Obaminih diplomata koji su pozvani natrag u Washington.

Istu školu pohađao i general Drago Lovrić

Odabranica tadašnjeg predsjednika Baracka Obame neposredno prije mandata u Zagrebu radila je u Uredu za europske i euroazijske poslove State Departmenta gdje se posljednjih godinu i pol bavi komunikacijom s EU. Ta Amerikanka kubanskog porijekla u karijeri bilježi blisku suradnju s državnom tajnicom Hillary Clinton, pripremu predaje Panamskog kanala, iskustvo u Madridu i Guatemali, no najviše je pozornosti izazvao njezin mandat zamjenice veleposlanika u Vatikanu od 2008. do 20011., manje zbog organizacije posjeta Obame papi Benediktu XVI., a više zbog krize nakon objave WikiLeaks depeša u kojima je otkrila svoje viđenje vatikanske diplomacije i čelnih ljudi za pontifikata Benedikta XVI. Glasnogovornika Lombardija "preopterećen poslom i nema utjecaja na odluke jer nije dio papinskog uskog kruga".

Kardinal Tarcisio Bertone, državni tajnik, "povlađuje papi i neće mu prenijeti lošu vijest." Papu su, piše, okružili savjetnici koji paze da se ne čuju različita mišljenja. "Kardinali pate od tehnofobije. Samo jedan od savjetnika ima Blackberry, a tek nešto više njih email, pa se i zbog toga razne izjave krivo interpretiraju u javnosti". Govoreći o seks skandalu u Irskoj kaže kako su "prva briga Vatikana žrtve", iako je dojam u javnosti da se bave proceduralnim sitnicama.

Vatikan je "bio uvrijeđen kad je njihov veleposlanik u Irskoj bio pozvan da svjedoči pred tamošnjim povjerenstvom, jer su zaobiđeni diplomatski putevi". Vatikan je, pisala je, podržavao Tursku kandidaturu za EU smatrajući da bi europski standardi osigurali poštivanje vjerskih prava, a predlagali su da SAD i Kuba razmjene zatvorenike što bi "poboljšalo imidž SAD-a u regiji i spriječilo da Venezuela postane nova Kuba".

Julieta Valls Noyes magistrirala je na Industrial College of the Armed Forces, specijaliziranoj vojnoj školi za logistiku i obuku u korištenju resursa u strategijskom planiranju nacionalne sigurnosti. Istu je školu pohađao i hrvatski general Drago Lovrić.

VIDEO Biden na sastanku u Bruxellesu: 'Branit ćemo i štititi svaki centimetar teritorija NATO-a'

Komentara 2

ST
Stav
17:52 25.03.2022.

Pitanje za Americku veleposlanicu u Hrvatskoj dali ce SAD odgovarati za pokretanje ratova Vietnam ,Irak ,Libija,Afganistan,Sirija Yugoslavia u kojima je stradalo 50 miliona stanovnika?

Avatar Cantor
Cantor
17:32 25.03.2022.

To je ona koja je neke Hrvatske stranke koje su pohvalno govorile o Trumpu proglasila za neonacističke i ust*ške. Onda se naslikavala sa Srpskim natodnim vijećem u Jasenovcu. Tek toliko da se zna....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije