Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
politički intervju tjedna

Kosor: Vlada je trebala poslušati Milanovića i ići u Sabor s odlukama za koronu

Zagreb: Jadranka Kosor
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/5
17.11.2021.
u 11:00

Mjere kao da su preko koljena prelomljene. Ima puno nelogičnosti koje bi se mogle analizirati. Različite informacije i dezinformacije koje su kolale uvele su svojevrsnu nesigurnost među građane, smatra Jadranka Kosor

U političkom intervjuu tjedna televizije Večernji list gostovala je bivša premijerka Jadranka Kosor. Komentirala je uvođenje obaveznih COVID potvrda, činjenicu da dolazi do velikog bunta zbog toga u društvu, pa čak i otpora od samih gradonačelnika i načelnika, pa čak i predsjednika države koji je izjavio da COVID potvrde nema namjeru tražiti od zaposlenika svog ureda.

Kosor je govorila i o velikoj korupcijskoj aferi koja trese Vladu i HDZ zbog koje je jučer Predsjedništvo te stranke stavilo mandat u mirovanje bivšoj ministrici Gabrijeli Žalac, ali i o najnovijoj blamaži hrvatskog pravosuđa u slučaju Agrokor. Tema intervjua bila je i  sutrašnje tužno obilježavanje 30. obljetnice pada grada Vukovara.

 

Emisiju je vodila novinarka Petra Maretić Žonja.

Prvo je upitana o uvođenju COVID potvrda. 

– Mjere kao da su preko koljena prelomljene. Ima mnogo nelogičnosti koje bi se mogle analizirati. Različite informacije i dezinformacije koje su kolale uvele su svojevrsnu nesigurnost među građane. Sad se pokazuje kako bi bilo dobro, važno, blagotvorno i vrlo korisno Vladi da se poslušalo predsjednika Milanovića i da se išlo u Hrvatski sabor i da se aktivirao članak 17. Ustava Hrvatske i da su se sve te moguće odluke ugradile u zakon dvotrećinskom većinom. Činjenica je da se ove odluke Stožera i dalje mogu tretirati kao preporuke i samo kao preporuke, to dovodi do problema – kazala je Jadranka Kosor. 

Premijer kaže da će naći način kako kažnjavati one koji se protive mjerama. 

– To je poruka za moguće smirivanje strasti, no pravnici će posegnuti za zakonom gdje je to ugrađeno. Pravnici će to lako temeljito rastrančirati. Predsjednik Republike ima pravo kad kaže da jest zavladala neka vrsta meteža, međutim on poziva na cijepljenje i mislim da bi kod toga trebao ostati. On je pozivao na provlačenje svih mjera kroz zakone, onda je od toga odustao. Kao da se umorio – kaže Kosor. 

Smatra da bi se predsjednik trebao koncentrirati na velike probleme u državi kojima smo svjedoci. 

– Ukazivati na pravosudne skandale kojima svjedočimo. Trebao bi ukazivati za mogući ogroman udarac na zdravstveni sustav. Ne bi trebao poticati one koji ovu priliku iskorištavaju da bi se dočepali sitnih i jadnih bodova. Prikupljanje potpisa za referendum je potpuno nerealno – kaže Kosor. 

Ne misli da je Milanović opozicija. 

– Predsjednik ima jedini pravi i ogroman legitimitet od milijun i sto tisuća glasova naspram 600.000 birača koji su glasali za HDZ. Ministar Banožić je dobio oko 1800 glasova. On to želi gurati, no nema neku dorađenu strategiju da na neki način čini zlo ili da ruši Vladu. On reagira spontano, na mah od dana do dana. Činjenica je da ga je jako povrijedilo ovo s Burčulom i to da ministar obrane nastoji obezvrijediti njegovu funkciju Vrhovnog zapovjednika. Ali on reagira od slučaja do slučaja. Dobra je reakcija bila u slučaju Žalac i to da europski tužitelj tek preuzima i pokreće istragu. Situaciju s koronom treba primiriti da se vrate u parlament. Plenković to neće napraviti jer bi to značilo poraz. On nikada ništa ne čini za popravljanje nekih odluka jer smatra da bi to štetilo njegovu imidžu i činjenici da je davno rekao da može ono što hoće i to nastoji na različitim poljima manifestirati. Međutim, ovaj put se radi o ljudskim životima. To je trebala biti tema sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost – kaže Kosor. 

Pozvala je građane da se cijepe. 

– Pogledajte nas koji smo se cijepili. Ne razumijem ljude koji vide tolike smrti i ispovijesti, a to im ne dolazi do mozga – kaže. 

Smatra kako birači u slučaju Andreja Plenkovića ne doživljavaju loše odluke ili afere. 

– Jednostavno kao da se to birače u Hrvatskoj ne doima osobito i to je za njega dobra vijest. Ništa nije dovijeka niti vječno, to je možda mala pouka koju bi Plenković morao prihvatiti i morao početi razmišljati o tome. Nijedan premijer nije ostao zauvijek premijer kao nijedan predsjednik HDZ-a. Treba početi razmišljati o tome što će biti njegova ostavština. A trebala bi biti zaista otvorena, jasna, precizna, iz sveg srca borba protiv korupcije – kaže bivša premijerka. 

Upitana je i za komentar o povlačenju optužnice u slučaju Agrokor. 

– To je pravosudno, ali i političko pitanje. Kad pogledate sve izjave, pa i najnovije priopćenje Ivice Todorića koje je isključivo vezano za funkcioniranje Vlade, onda je to političko pitanje. Treba čuti do kraja zašto je optužnica povučena. Zbog bivše tužiteljice koja je uhićena ili se radi o nečemu drugome. Da situacija nije dobra, apsolutno nije dobra jer nas sve to ponovno vraća i na zaboravljene afere oko slučaja Borg, oko pisanja zakona za Agrokor gdje su oni koji su pisali bili nagrađivani velikim iznosima novca. A tada su mnogi stručnjaci upozoravali da ne treba pisati nikakav novi zakon nego da se mogu primjenjivati postojeći zakoni. Zašto se išlo u pisanje, zašto su ljudi koji su pisali zakon dobivali poslove, to je ostalo zatrpano pitanje, okamenjeno u prošlosti, a sad nas povlačenje optužnica vraća na to i ponovno otvara pitanja vezana za bivšu Vladu. Zauvijek je ostalo neodgovoreno zašto je gospođa Dalić morala otići iz Vlade. Na to pitanje nikad nismo dobili odgovor – rekla je Kosor. 

Komentirala je i zamrzavanje statusa Gabrijele Žalac u HDZ-u. 

– Mislim da gospođa Žalac nije trebala biti ministrica kad se dokazalo da ne poštuje hrvatske zakone jer vožnja bez dozvole je nepoštovanje hrvatskih zakona, to ne smije nitko od nas, a kamoli netko tko vodi državu – kazala je Kosor. 

– Plenković je nju sklonio nakon svega i u trenutku kad je uhićena i zatvorena na temelju naloga europskih tužitelja zbog osnovane sumnje da je učinila kaznena djela vezana uz europski novac, a to je strašna optužba, on je izgovorio tako očaravajuće riječi da je to meni djelovalo tragikomično jer je pitanje zašto onda nije ostala. Ako je netko takav biser, onda ga se čuva. Radi se o nekom specijalnom odnosu o kojem ćemo možda tek ponešto čuti za par mjeseci, možda za koju godinu, a možda i nikada. U puno navrata je predsjednik Vlade hvalio i Martinu Dalić koja je morala otići zbog afere Borg. To su činjenice oko kojih mi možemo samo nagađati, ali ne možemo donositi konačne ocjene. Podsjetila bi i na slučaj Darka Milinovića koji je od početka bio na čelu HDZ-a, on je ekspresno izbačen iz stranke zato što je doveo pun autobus HDZ-ovaca pred HDZ gdje je davao izjave koje su bile u slavu i čast predsjednika stranke – dodala je. 

Upitana je i što misli o sudbini ministra Marija Banožića. 

– To je više tužna situacija. Činjenica je, predsjednik ima ogroman legitimitet i vrhovni je zapovjednik. Nikad nije bilo da se neki ministar toliko upinjao omalovažiti i oduzeti tu snagu nekoga tko je vrhovni zapovjednik. Ministar obrane ne bi okolo hodao s kanticama kerozina da nema potporu predsjednika Vlade. Predsjednik je rekao da će završiti kad Banožić ode i kad se Burčul vrati, no ja mislim da može završiti i zaokretom da se ništa ne dogodi. Dok god predsjednik bude zahtijevao da se Banožića smjeni, Plenković ga neće smijeniti. Moguće je da se to jednom ugasi i nastave surađivati. Tako je već bilo. Sve je jako neizvjesno. Ne bih voljela da se ta napetost prenese sutra u Kolonu sjećanja – kaže Kosor. 

– Nevažan je Banožić, nevažan je bilo koji drugi ministar. U ringu su Plenković i Milanović. Milanović bi mogao prije popustiti. Plenković teško može podnijeti da postoji itko u državi tko mu relevantno prigovara  i to vrlo često čini na krajnje grub način. No, moguće je da se jednog dana probudimo i da tog sukoba više ne bude – kaže. 

U Vukovar ne ide jer, kaže, ima poteškoća s koljenom i tu dionicu ne bi mogla hodati. 

– Imam ozbiljne probleme i tu zadnju godinu mog mandata sam jedva došla, to pamtim kao nešto najteže što sam učinila. Bila sam poslije toga još nekoliko puta, međutim smatram da se sjećati Vukovara treba svaki dan. Ja to svaki dan činim u brojnim kontaktima s Vukovarcima i svojim prijateljima koji su branili Vukovar iz cijele Hrvatske. Bilo bi vrijeme da redizajniramo taj dan sjećanja. Ne samo taj dan, cijeli taj tjedan jer su se strašni događaji zbivali i 17, 18, 19., 20... Da to budu dani sjećanja, ali i sadržaja za budućnost –kaže. 

Poražavajućim smatra puštanje Vučićeve stranke u Europsku stranku pučana. 

– Kad se sjetimo Vučića iz tog razdoblja i da mu je prijatelj Veselin Šljivančanin, osuđeni ratni zločinac koji je isto u stranci, pitamo se zašto nitko iz Hrvatske nije rekao da ne mogu ući u EPP, zašto se to prešutjelo. Poražavajuće je da u obitelji europskih pučkih stranaka sjedi Vučićeva stranka i Vučić. Vučić koji i dandanas uspoređuje Hrvatsku s Hitlerovom Njemačkom i negira genocid jer su se i u Vukovaru dogodili elementi genocida. To bi danas sve skupa trebalo biti sjećanje na Vukovar, da oni koji su pomogli u uništavanju Vukovara, učinjen je ekocid, urbocid, genocid. Kad imate čovjeka koji živ i zdrav sjedi uz Vučića, a odgovoran je za to, i pravite se da to niste vidjeli... – kazala je. 

Vukovar je, smatra, podijeljen grad. 

– Za to su zaslužni mnogi koji se busaju u demokratske procese. To redizajniranje sjećanja na Vukovar trebalo je ići u tom smjeru. Sutra ponovno neće biti predstavnici lokalnih Srba. Bilo bi dobro da je Pupovac išao i sutra, no bio je u kolonama sjećanja, dobro je što će biti i potpredsjednik Vlade Milošević. Na taj dan ne treba pokušati relativizirati žrtvu Vukovara. Radi se o sjećanju na opsadu Vukovara, neviđenu želju da se taj grad uništi, to je sjećanje na ulazak četnika koji pjevaju ''Bit će mesa...'', na mnoge odvedene u logore i na pitanje gdje su nestali i da u tome Pupovac u razgovoru s Vučićem može pomoći – rekao je. 

Ona bi uvjetovala otvaranjem arhiva i rješavanjem pitanja nestalih zatvaranje poglavlja 23 ulaska Srbije u EU. 

– Mnoge masovne grobnice su razmještene, razmještala ih je JNA. U Tordincima su otkopavali, razmještali po golemim poljima Tovarnika. Sve je to negdje zapisano, Vučić to ne da otvoriti jer su mnogi živi i to bi potezalo kaznenu odgovornost – kaže. 

Komentara 60

DU
Deleted user
17:52 17.11.2021.

Veli ona citiram:"...i da se aktivirao članak 17. Ustava Hrvatske i da su se sve te moguće odluke ugradile u zakon dvotrećinskom većinom." Znači, ona bi iste ovakve odluke, ali da se ugrade u zakon. Sa druge strane se sprema referendum pa bi ja rekla, eto opet novih problema. Zar to bilo kojoj državi treba? Političari i oni koji bi kroz politiku provodili svoje naume su zauzeli prostor i tako se svi bavimo administracijom, a što sa virusom, preventivom, protokolom liječenja i tolikim brojem umrlih? Kakav je to ego da ne se ne mogu izabrati prizemljeni stručnjaci iz medicine koji bi trebali biti u prvom planu pa da imamo povjerenja u te ljude i da se svi skupa bolje osjećamo, a ne da samo čekamo što će opet novog naumiti?

BO
boris48astrid
19:07 17.11.2021.

ala su se hdezeovci uzjogunili boli istina ko rak rana

BO
boris48astrid
19:05 17.11.2021.

zašto bi bila ljubomorna pa žena govori čistu istinu a to vama kradezeovcima ne paše..a još malo ukrast čete nam i dušu ak vas prije ne potjeramo u zapečak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije