Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMISIJA

Europska unija neće uvesti vize Amerikancima samo zbog Hrvata

putovnica
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
21.12.2016.
u 22:31

Komisija predlaže da se nastave diplomatski pregovori s Washingtonom o ukidanju američkih viza za sve građane EU, pa i za Hrvate

Europska komisija objavila je jučer da ne želi iskoristiti zakonsku mogućnost i predložiti uvođenje viza za američke državljane u svim zemljama članicama EU kao reciprocitetnu mjeru zbog odbijanja SAD-a da ukine vizni režim za Hrvatsku i još četiri države Unije.

Umjesto uvođenja viza Amerikancima, Komisija predlaže da se nastave diplomatski pregovori s Washingtonom o ukidanju američkih viza za sve građane EU. Uvođenje viza Amerikancima za cijeli EU dovelo bi do “značajnih negativnih učinaka” i “umjesto da je poboljša, pogoršalo bi situaciju za građane i poslovne subjekte s obje strane Atlantika”, priopćila je Komisija.

No, nejasno je kada će se točno pregovori o viznom reciprocitetu nastaviti i kakav će uopće biti interes novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da izađe ususret Europskoj uniji po tom pitanju.

Komisija nalazi razlog za optimizam u tome što je Kanada nedavno pristala ukinuti vizni režim za bugarske i rumunjske državljane. SAD ima vizni režim za državljane Bugarske, Hrvatske, Cipra, Poljske i Rumunjske, dok sa svim drugim članicama EU SAD ima bezvizni režim.

Temeljno načelo vizne politike EU je da se osigura vizni reciprocitet: da zemlje čijim državljanima ne trebaju vize za ulazak u EU ukinu vize za državljane svih 28 država EU.

– To će pitanje i dalje biti visoko na ljestvici naših prioriteta u odnosima s novom američkom vladom te ćemo i dalje naglašavati važnost postizanja potpunog viznog reciprociteta sa SAD-om za sve građane EU – rekao je europski povjerenik za unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos.      

>> Na zahtjev Škrleca pitanje viza sa SAD-om na ovotjednom dnevnom redu Europskog parlamenta

Komentara 26

DU
Deleted user
19:05 21.12.2016.

u sastavu NATO saveza i interesa Amerike Hrvatska sa svojim Oružanim snagama sudjeluje u Afganistanu,štitimo interese SAD ,a nema viza.Da li smo toliko blesavi?

Avatar cera
cera
01:23 22.12.2016.

A tko je i pomislio da će Evropa uvest USA visa hahahaha koja blamaža

CR
crocro
17:51 21.12.2016.

EU nije principijelna u reciprocitetu. Rekli bi ovako: Europa "gunđa na nepravdu" a Amerikanci gledaju svoja posla. Europa se ne može oduprijeti emeričkoj odluci a s druge strane Amerika zna da Europa neće primjeniti mjere reciprociteta. Amerika zna da najvažnije države imaju vize pa se EU neće zamjerati Americi zbog nekoliko članica koje vide a ne mogu si pomoći da su manje vrijedne članice i da su u neravnopravnom položaju u odnosu na ostale članice. A treba imati ono što koza nema i reći: "EU je jedinstvaena i njezine članice su ravnopravne članice ove zajednice i ako EU ne trebaju vize za državljane Amerike, onda i Amerika mora odmah omogućiti bezvizni režim sa svim članicama EU koje tvore jedinstvenu zajednicu država". Kao što se Amerika pokazuje kao subjekt, tako se i EU treba ponašati kao subjekt i omogućiti svim svojim građanima bezvizni režim s Amerikom. Amerika je dokazani prijatelj Hrvatske, pomaže Hrvatskoj kada je najpotrebnije, Hrvatska je ne samo članica EU, nego i NATO saveza i koja u sklopu toga saveza sudjeluje u više misija, Hrvatska je civilizirana zemlja i potpuno zaslužuje bezvizni režim s Amerikom. Takve se stvari rješavaju reciprocitetom, pa ako amerikanci mogu slobodno putovati u Hrvatsku onda i Hrvati mogu slobodno putovati u Ameriku. Na svakoj strani može biti nečasnih ljudi, ali zbog njih se ne može i ne bi trebao zaustavljati cijeli kolektivitet. Zato vjerujem da će naši prijatelji iz Amerike ubrzo donijeti odluku o bezviznom režimu s Hrvatskom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije