Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka za 11. jedinicu

HSS, HNS i HSU slažu svoju listu za dijasporu

14.07.2016., Zagreb - Kreso Beljak, gradonacelnik Samobora i predsjednik HSS-a. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
11.08.2016.
u 19:45

Postignu li konačni dogovor do petka, potpisat će poseban sporazum jer se onaj potpisan sa SDP-om odnosi na deset jedinica u Hrvatskoj

Vodstva HNS-a, HSS-a i HSU, dakle triju stranaka Narodne koalicije, ozbiljno razmišljaju da na prijevremenim parlamentarnim izborima u rujnu po glasove birača idu i u 11. izbornu jedinicu u kojoj zastupnike biraju hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj. Postignu li konačni dogovor, potpisat će i poseban sporazum s obzirom na to da se onaj koji imaju sa SDP-om o izlasku na izbore kao Narodna koalicija odnosi isključivo na deset izbornih jedinica u Hrvatskoj.

– Već neko vrijeme, a posebno nakon prošlih izbora javljaju nam se ljudi koji podržavaju našu političku opciju i koji bi rado imali i našu opciju kao izbor – kaže naš izvor iz vodstva HNS-a.

I u HSS-u su nam potvrdili da o izlasku u 11. jedinicu ozbiljno razmišljaju iako su im šanse za uspjeh, drže, minimalne.

Rezervirano za HDZ

– Ideja postoji, mi joj u HSS-u jesmo skloni, u Bosni i Hercegovini djeluje i HSS BiH tako da imamo i infrastrukturu, ali iskreno, mislim da je to nemoguća misija i da su tri mandata unaprijed rezervirana za HDZ – kaže naš izvor iz vodstva HSS-a.

Konačnu odluku čelnici triju stranaka trebali bi donijeti, kako doznajemo, u petak jer je u subotu do ponoći krajnji rok za predaju izbornih lista. Ono što ih najviše muči činjenica je da nemaju neko prepoznatljivije lice koje bi moglo biti na prvom mjestu na listi i koje bi im dalo vjetar u leđa.

No u HNS-u otkrivaju da su u kontaktu s potencijalnim kandidatima i iz Hrvatske, Njemačke, Austrije i Bosne i Hercegovine koji su prepoznatljivi široj javnosti i koji bi mogli biti njihovi aduti na listi za “dijasporu”.

Razgovarat će i sa SDP-om

Zanimljivo, i u HSS-u i u HNS-u tvrde da o ovome još nisu razgovarali sa SDP-om.

– Ali hoćemo. Tko zna, možda i stanu iza liste – kažu u HNS-u.

Bilo bi to veliko iznenađenje s obzirom na poznati stav SDP-a koji u 11. izbornu jedinicu nikada ne ide. Štoviše, u SDP-u su postojala i razmišljanja da bi 11. izbornu jedinicu bilo najbolje i ukinuti. Je li riječ o ozbiljnoj ideji ili tek o predizbornoj taktici kako bi se pred izbore poslala poruka biračima da je Narodna koalicija doista narodna brzo će se vidjeti.

I u SDP-u kažu kako o toj temi sa svojim partnerima nisu razgovarali. Podsjećaju kako su oni s HNS-om, HSS-om i HSU potpisali sporazum i definirali izlazak na izbore u deset jedinica.

– Dakle, u tom sporazumu toga nema niti ćemo mi u tome sudjelovati – kazao je naš izvor iz vodstva SDP-a.

>> Plenković mete: Na listama nema Kalmete, Josipe Rimac, Šukera, Čuljka

Komentara 21

NE
Neo001
20:54 11.08.2016.

slučajni i n jegova partija znaju što dijaspora misli o njima i nemaju petlju stati iza svoje liste, pa šalju ovaj jad i sramotu. Tamo nama raznih JRT-a, raznih šprajceva, baga, puhovskih i slične gamadi koja rade za zločinačku partiju, a zna se tko to smeće mora plaćati.

IC
ICCO
20:12 11.08.2016.

Beljaku je najprirodnije i najbolje da na listi za dijasporu stavi Punišu Račića!

Avatar Mihael1
Mihael1
20:14 11.08.2016.

Blago se vama, svi članovi će vam biti na listama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije