Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sindikati zadovoljni

"Bit ćemo pitbul-terijeri dok se ne riješe problemi u gospodarstvu"

sindikati (1)
Patrik Macek/Pixsell
24.11.2010.
u 13:45

Kad budemo imali u rukama instrument referenduma, neće nam MMF i Svjetska banka moći diktirati ekonomsku i socijalnu politiku – ocijenio je Vilim Ribić

Sporazum koji su sindikalni čelnici potpisali s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor politički je dokument čiju će provedbu sindikati osigurati, ako treba, aktiviranjem svih najavljenih akcija koje su zasad prolongirane i ovise o pregovorima o zaokretu u gospodarskim pitanjima izlasku iz moralne, društvene i gospodarske krize.

Rok za dogovor o konkretnim koracima na tom polju je 22. prosinca, istaknuli su sindikalni čelnici. Pripremili su deset zahtjeva s kojima će ići prema Vladi, od kojih su ključni uklanjanje birokratskih zakonskih prepreka u investiranju, povećanje zaposlenosti i hitno zaustavljanje nelikvidnosti, tj. neisplate plaća i doprinosa.

Sporazum predviđa da se istodobno s referendumom za pristupanje Europskoj uniji provede i referendum s pitanjem: “Jeste li za to da se referendum mora raspisati ako to zatraži 200 tisuća registriranih birača te da je vrijeme za prikupljanje potrebnog broja potpisa bude 30 dana?”.

>>Referendum s novim pitanjem isti dan kada i referendum za EU

Prvotno pitanje o Zakonu o radu i produženoj primjeni pravnih pravila Vladi nije moguće postaviti kao referendumsko nakon odluke Ustavnog suda jer bi je to dezavuiralo u europskome pravnom postupku. Ma što mislili o odluci Ustavnog suda, sindikati je moraju poštovati.

 – Postigli smo dogovor o najvažnijem pitanju, da se omogući realizacija referenduma za sve građane i buduće generacije. Nije demokracija ako jednom u četiri godine biramo face koje se pokažu da nisu ono što smo mislili. I između četiri godine građani trebaju biti subjekt političkog života. Nema onog tko neće reći: “Kapa dolje, ljudi!”.

Kad budemo imali u rukama instrument referenduma, neće nam MMF i Svjetska banka moći diktirati ekonomsku i socijalnu politiku – ocijenio je Vilim Ribić sindikalni uspjeh.

Ozren Matijašević nazvao ga je spektakularnim jer su sindikati, kaže, napravili ono što u Hrvatskoj nije uspjelo brojnim udrugama civilnog društva.

– Demantirali smo time sve koji govore da smo išli samo u zaštitu javnog sektora, jer izbacivanjem pravilnika o radu i općim kolektivnim ugovorom i privatni će sektor dobiti zaštitu. Bili smo pitbul-terijeri dok nismo riješili problem kvalitetno, a bit ćemo i dok se ne riješe problemi u gospodarstvu – najavljuje Matijašević.

Komentara 12

JS
ja sam gladan
14:12 24.11.2010.

Ja jako volim cuckiće, pa i pit bulliće, samo mi se gade jer im je jezik furt među preponama,pa se ližu i oblizuju i nekaj cuclaju.

IN
Infinion
14:30 24.11.2010.

Nemam nist protiv da budu peseki, samo neka si osiguraju nekog tko ce njihove drekece za njima sakupljati

AR
ARIDAN
18:07 24.11.2010.

Bit ćete i dalje g.vna kakvima ste se jučer dokazali!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije