Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fiskalne blagajne

'Bit će mi bolje. PDV je niži, a cijeli promet sam prijavljivao i dosad'

fiskalne blagajne (1)
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
02.01.2013.
u 07:58

Sigurno će biti bune, no brzo će se naći način kako da se prevari sustav. Već se sad zna deset načina što činiti da ne izdate račun, kaže djelatnica jedne pečenjare

Sve srednje i velike tvrtke koje posluju s gotovinom, kafići i poduzetnici koji pripremaju hranu od jučer su pod dodatnom kontrolom poreznih vlasti. Bez većih problema ispisani su prvi računi iz fiskalnih blagajni.

– Sve ide relativno dobro, kao i prije. Mislim da će tako i ostati. Ima tek malih problema u komunikaciji s glavnim serverom oko vraćanja podataka, zna se dogoditi da koji od njih ne prođe – kaže Krešimir Kuna, suvlasnik osječke tvrtke Kubo, u čijem se vlasništvu nalazi četiri osječka ugostiteljska objekta.

Prvi računi uz kavicu

Nakon što je većina u svojim objektima imala organizirane dočeke Nove godine, ugostitelji su jučer ujutro počeli izdavati nove račune. U riječkom Clubu Boa u središtu grada radili su cijelu noć, a jučer ujutro prve su kave počeli naplaćivati na novi način. Fiskalna blagajna radila je, kažu, bez problema. Od poreznika potvrđeni računi izlazili su u trenu i stizali na stolove s naručenim pićima koje su donosili konobari. Oni se, pak, nadaju da zastoja neće biti ni u normalne radne dane.

U riječkom kafiću Pin uređaj je prvih pola sata malo “štekao”, dok su se konobari sa svojim šiframa i narudžbama nisu uskladili s programom. Trebat će im još malo prakse jer, kaže vlasnik Duško Petković, dosad su i zatvorenih očiju znali gdje kucati po staroj kasi.

– Nitko nije predvidio, ili nikoga nije briga, što smo od jučer imali drugi iznos poreza, što je blagdan i neradni dan. Bilo bi bolje da je za uvođenje fiskalizacije bio određen neki drugi datum – kazao je Petković.

Unatoč svemu, problema nisu imali ni u Karlovcu.

– Osobno sam zadovoljan, kao i svi ugostitelji koji su dosad legalno radili. Zbog smanjenja PDV-a u tvrtki će nam, prema prvim procjenama, ostajati oko 15.000 kuna mjesečno više nego dosad. No, oni koji dosad nisu prijavljivali sav promet naći će se u problemima – rekao je karlovački ugostitelj Ivan Grbiniček.

U jednoj trgovini u Varaždinu jučer je bila gužva, ali ne zbog fiskalnih blagajni.

– Tako je uvijek kod nas na blagdane, kad drugi ne rade – rekla nam je prodavačica i dodala kako dan prolazi bez većih problema: – Sustav je malo spor, ali nema većih čekanja. Zapravo je bilo najkompliciranije za nas koji smo u sustav morali unositi sve promjene cijena.

Država zbog fiskalizacije ove godine očekuje oko 600 milijuna kuna više nego dosad jer je Vlada uvjerena da tvrtke ne prikazuju sve račune i izbjegavaju plaćanje poreza. No, da bi im se mogli pomrsiti računi vidljivo je možda iz tvrdnje nekih zagrebačkih ugostitelja: – Tko je muljao dosad, muljat će i nadalje.

– Sigurno će biti bune u početku. No, ubrzo će se naći način kako da se prevari sustav. Već se sad zna barem deset načina što činiti da ne izdaš račun – kaže djelatnica jedne pečenjare.

Stižu inspektori

A da će se Vlada jako razočarati učinkom na državnu blagajnu poručivao je i Miroslav Folnegović, predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti Hrvatske ugostiteljske komore. Država tvrdi da deseci tisuća ugostitelja, trgovaca i drugih poduzetnika prijavljuju 100, 200 ili 300 kuna dnevnog prometa, no iz udruženja odgovaraju da nije riječ o skrivanju nego o stvarnom prometu koji se ostvaruje po malim kvartovskim dućanima.

Testiranje sustava fiskalizacije trajalo je samo pet dana, a u njega je bilo uključeno oko 5500 poduzetnika, što nije ni trećina od 22 tisuće obveznika koji bi već danas morali imati fiskalnu vezu s Poreznom upravom. Nakon što se fiskalne veze uhodaju u kafićima, restoranima, velikim trgovačkim lancima i svima koji se bave pripremanjem hrane, od travnja će se u sustav fiskalizacije uključiti i mali trgovci, radionice za popravak vozila, kao i sve samostalne profesije, odvjetnici, bilježnici, liječnici, prevoditelji, arhitekti...

Od 1. srpnja fiskalne će veze biti ostvarene sa svim aktivnim subjektima koji posluju s gotovinom i imaju obvezu izdavanja računa. Država će već u siječnju poslati na cestu 750 inspektora, s tim što će u prvom naletu izricati blaže kazne, a u Ministarstvu financija ističu da će se tek od veljače odlučivati za najrigorozniji potez – zatvaranje tvrtke ili obrta.

Ukinuta nulta stopa, poskupljuju kruh, mlijeko...

Ukinuta je nulta i uvedena stopa od 5% PDV-a na kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala, kinoulaznice i knjige. Veći PDV znači i, primjerice, 10 do 50 lipa skuplji kruh. Za ugostiteljsku je djelatnost stopa od 25% smanjena na 10, no ugostitelji ne spominju niže cijene, nego – bolju ponudu i manje gubitke

>>Kakvi su Vaši dojmovi o fiskalnim blagajnama? Jeste li zbog razlike u PDV-u osjetili promjene cijena? Šaljite nam svoja iskustva na e-mail dojavi@vecernji.net

>>Ovo su promjene koje stupaju na snagu od 1. siječnja 2013.

>>Fiskalizacija bez zastoja, Porezna će nagrađivati sakupljače računa

Komentara 19

SV
sven222
17:25 02.01.2013.

02.01.2013. u 16:38h Maximir je napisao/la: ______________________________________________________________________ daj ne lupaj gluposti....sa fiskalizacijom se nastoji spriječiti krađa PDV-a... a to ne plaća poduzetnik već mi građani a oni samo trebaju da proslijede taj isti PDV-e koji smo mi platili....ti kao da si jedan od njih ili ne razumiješ o čemu pričaš...zašto bi krali novce koje mi plaćamo državi....najviše se bune oni koji su zakidali državu i do sada !!!!

OM
omer
17:52 02.01.2013.

Mnogi ugostiteji i trgovci pozdravljaju uvođenje fiskalnih blagajni,a neki se protive, tako da mi nije jasno tko je u pravu. Ipak mislim da će sad biti puno manje varanja države i utaje poreza. Svaki pošteni obrtnik zna da se porezz svuda u svjetu mora platiti, i u mnogim zemljama je nazamisliva utaja.

MA
Maximir
16:40 02.01.2013.

Od Hrvatske države drug Linić je napravio živo blato. Oni koji su aktivniji u tom živom blatu brže i potonu. A kojekakvi trutovi lješkare na površini tog blata pa sporije i tonu. Ova država sustavno guši svaku inicijativu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije