Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne žele komemoraciju u Hrvatskoj

Biskup Petanjek: Žrtve su pokopane kada ih se zaboravi

Bleiburg
Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/12
18.05.2019.
u 23:52

Krčki biskup Ivica Petanjek poručio je da hrvatski narod treba očuvati sjećanje na svoju prošlost i odati počast svim žrtvama

Obavijest pročitana na tri jezika – hrvatskom, njemačkom i engleskom – kojom se hrvatske pridošlice u Unterloibach informira da policija skup snima te da se audio, video i fotozapisi mogu koristiti u sudskom postupku prema izgrednicima označila je početak jučerašnje komemoracije za žrtve Križnog puta na Bleiburgu. No, zahvaljujući iznimno represivnom zakonu koji predviđa visoke novčane kazne, prijetnju zatvorom i nikad brojnijoj policiji, prosvjed je protjecao mirno, praćen tek zaglušujućom bukom helikoptera koji su nadlijetali Lojbaško polje.

Molitva za svaku žrtvu

Bez sporne ikonografije, komemoracijom je odzvanjala molitva, uz lepet tisuća hrvatskih zastava. Među njima ni jedne sporne i kažnjive austrijskim zakonom, a HOS-ovci su održali obećanje dano uoči skupa da u Bleiburg odlaze bez zastava s obilježjem “za dom spremni”. Tek nakon komemoracije pristigla je vijest da je austrijska policija ipak zabilježila jedan incident na komemoraciji u Bleiburgu: jedna osoba uzdigla je ruku i pozdravila Hitlerovim pozdravom pa je sprovedena u zatvor u Klagenfurt. Prema informacijama koje je Večernjem listu povjerila grupa Zagrepčana, komemoraciji se na samom početku približilo i jedno vozilo gotovo u potpunosti oblijepljeno amblemima HOS-a, no promptno je udaljeno sa skupa, a sudbina vozača zasad je nepoznata. Predvodnik misnog slavlja mons. Fabijan Svalina kazao je da svaka žrtva zaslužuje naše poštovanje i našu molitvu te ima pravo da joj se vrati dostojanstvo i čast. Praćen glasnim pljeskom iz mnoštva, potom se nazočnima obratio krčki biskup Ivica Petanjak, čije je ime do jučer skrivano od javnosti.

– Pokojnici nisu pokopani onda kad ih se pokopa nego kad ih se zaboravi. Mi smo ovih posljednjih mjeseci jasno mogli shvatiti da se nalazimo u Europskoj uniji, ali da među nama postoje granice kao gore visoke i velike. Samo prividno živimo u ujedinjenoj Europi – kazao je biskup Petanjak.

Desetak tisuća hodočasnika propovijed je pratilo u tišini, među njima i američki Hrvati, postariji bračni par Čović. Oboje naslonjeni na invalidska kolica u kojima su kilometrima vozili vijenac od bijelih i crvenih ruža te fotografiju Tadije Čovića koji se nije vratio s Križnog puta.

– Samo iz naše kuće ubijeni su moj otac Tadija, njegov brat i bratov sin. Evo, umrijet ću a da im nisam kosti pronašao – kaže Marko Čović. 
 Pod pritiskom vala kritika s desnice, jer su ove godine komemoraciju izbjegli najviši predstavnici ključnih poluga vlasti, delegacije s Pantovčaka i Markova trga naposljetku su stigle u pojačanom sastavu. Osim predstojnice Ureda predsjednice Anamarije Kirinić, stigao je i predsjedničin savjetnik za branitelje Ante Deur. Umjesto dvojice najavljenih ministara – Tome Medveda i Lovre Kuščevića – stigao je i treći, Milan Kujundžić. Umjesto predsjednika Sabora, lani izviždanog Gordana Jandrokovića, došao je, kako je i najavljeno, Ante Sanader, no bio je tu i HDZ-ov zastupnik Josip Đakić, a na Bleiburg je stigao i Milijan Brkić.

Premda je potpredsjednik Sabora od samog početka procesije koračao s predstavnicima državnog vrha, doznajemo da nije stigao s njima u štićenoj koloni iz Zagreba te da se dužnosnicima pridružio tek kod hrvatskog groba na mjesnom groblju u Unterloibachu. Ondje ih je, naime, dočekao te im se pridružio u hodnji. Za komentar smo ga zamolili nakon završetka komemoracije na Lojbaškom polju, koju je promatrao iz prvog reda. Najprije je izbjegavao odgovor, odbijajući izravno odgovoriti na pitanje je li stigao u sklopu službenog protokola ili ipak u privatnom aranžmanu, kako je najavljivao.

– Ovdje sam svake godine – ponavljao je pa je tek na treći upit odgovorio:

– Došao sam kao hodočasnik, ali ne može se pobrisati činjenica da obnašam dužnost potpredsjednika Hrvatskog sabora – kazao je Milijan Brkić za Večernji list. Inače, okupljeni su s oduševljenjem pozdravljali Brkića cijelim putem. Na ulasku na Lojbaško polje jedan od njih je i dobacio: “Evo Brkića, Stazić na aparatima!”

Važnija im je Merkel

Premda je ovogodišnja komemoracija prošla bez političkih govora, prvi red ispred pozornice bio je prepun političara, podjednako vladajućih i opozicije. Jedan od rijetkih koji je svetu misu odslušao u mnoštvu bio je mostovac Miro Bulj.

– Ja sam uvijek s narodom. Žao mi je što nema državnog vrha i što su im važniji Merkelica, Tajani, Vučić i Weber nego bleiburška žrtva kojoj smo se ovdje poklonili – kaže nam Bulj.

Bila je ondje i Ruža Tomašić koju smo zamolili da prokomentira represivni austrijski zakon. – Takozvani antifašisti bili su vrlo aktivni pa su koruškoj vladi podastrli hrpu laži. Naša Vlada je trebala reagirati jer, braneći Bleiburg, brani i svoju vjerodostojnost – rekla nam je Ruža Tomašić.

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
07:37 19.05.2019.

I onda kao vlast u Hrvatskoj narodna. Vidjeli smo jučer tko je od naroda.

MA
Malenkost
08:14 19.05.2019.

Zrtve se ostale anonimne u masovnim grobnicama. Ovi skupovi su sjecanja a pobjednici su pocinitelji tada i njihovi narastaji danas. Mi Nekomunsiti smo izgubnici i protijerani iz HR sirom svijeta, sadasnje mlade generacije bjeze samovoljno iz te Tudmanove Drzavice po uzoru njegovog omiljenog Tita. Nelustracija je zlocin.

Avatar paracelsus
paracelsus
05:36 19.05.2019.

21. je stoljece. 2. svjetski rat je zavrsio prije otprilike 73 godine. U Europi u svibnju, na svijetu u rujnu 1945. Tako je barem za Austriju i sve normalne zemlje, u koje Hrvati i svi svi narodi (osim Slovenaca nestoo ili poprilicno manje) ovih prostora u kojima 2. sv rat jos uvjek traje, hrle u tisucama godisnje, jer u svojim zemljama ne mogu od svojih prihoda, placa i mirovina normalno zivjeti.......Glede proslosti, nije ju lose pamtiti kao podsjetnik do cega ideoloska, vjerska i nacionalsovinisticka zasljepljenost i fanatizam u kombinaciji sa neobrazovanoscu i zatucanosti mogu dovesti, i kakve monstrume/zvijeri od mnogih, bez toga, normalnih ljudi ta ubitacna kombinacija moze napraviti. Sve ostalo, pogotovo stalno politiziranje povjesti, je pretjerivanje, a kao i ljudi, tako i narodi koji previse zive u proslosti, nemaju buducnosti. .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije