Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Južnokorejski izbori

Birači nagradili dosadašnju vladu za odličnu reakciju na epidemiju koronavirusa

Koronavirus u Južnoj Koreji
Foto: Kim Hong-Ji/REUTERS/PIXSELL
1/4
16.04.2020.
u 13:35

Demokratska stranka predsjednika Moon Jae-ina ostvarila povijesni rezultat

Dobar odgovor na pandemiju koronavirusa rezultirao je izvrsnim uspjehom Demokratske stranke aktualnog predsjednika Moon Jae-ina na parlamentarnim izborima u Južnoj Koreji. Nakon što su prebrojani svi glasovi sa izbora održanih u srijedu, južnokorejski su demokrati osvojili apsolutnu većinu  sa 163 od mogućih 300 zastupnika u parlamentu. Prvi je to put  u posljednjih 16 godina da je neka stranka ljevice osvojila apsolutnu većinu u južnokorejskom parlamentu.

Analitičari to pripisuju odličnoj reakciji Južne Koreje u borbi protiv koronavirusa koja je obilježena agresivnim praćenjem kontakata oboljelih i velikim brojem testiranja. Uz pomoć ovih mjera, broj novooboljelih na dnevnoj razini sveden je s oko 900 koliko ih je bilo tijekom veljače, na manje od 30, koliko ih se otkriva danas.

Foto: Kim Hong-Ji/REUTERS/PIXSELL

Sami izbori provedeni su uz stroge mjere distanciranja i opreza. Glasači su prije glasanja morali dezinficirati ruke, navući maske i rukavice, te se ni u kojem trenutku ne približiti drugoj osobi na manje od jednog metra. Glasačima je mjerena i temperatura, a svatko onaj tko je imao temperaturu višu od 37,5 stupnjeva Celzijusa glasao je na posebnim, izdvojenim mjestima.

Odziv na izbore iznosio je 66 posto, što predstavlja najveću izlaznost u posljednjih 18 godina. 

Južna Koreja kratko je vrijeme bila najveće svjetsko žarište koronavirusa, no situacija je u kratklom vremenu dovedena pod kontrolu. Ipak, glasanje na izborima ni u jednom trenutku nije bilo dovedeno u pitanje jer Južna Koreja nema politiku odustajanja od izbornih procesa, 0pa su izbori održani i 1952. godine, u jeku Korejskog rata u vrijeme dok je veći dio Južne Koreje bio pregažen od strane snaga sjevera.

Ključne riječi

Komentara 1

KO
Kokoiduhovi
17:42 16.04.2020.

Ah, to se netko nada upravo takvom rezultatu. Dobri ljudi, stručnjaci, znalci, imaju mjesto i u drugim vladama, pa ako prevagu odnese neka druga stranka od trenutne, stručnjake treba pozvati. Ne znači da, ako je netko član neke stranke, da da zbog toga vrijedi ili ne vrijedi. Djelo pokazuje, a ne stranačka pripadnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije