Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Biografija predsjedničkog kandidata Josipa Jurčevića

Dragovoljac je od ljeta 1991. g. Jedan je od osnivača i zapovjednik dragovoljačke postrojbe, koja je u jesen 1991. g. postala Vod za dokumentarno i informativno djelovanje Glavnog stožera HV-a (NG 9385).
06. studenoga 2009. u 23:01 18 komentara 1268 prikaza
Josip Jurčević
Foto: Marko Lukunić

Rođen je 1951. g. u Studencima, općina Imotski. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Zagrebu, te 1975. g. diplomirao povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na istom fakultetu je magistrirao 1996. g. s temom Problem proučavanja žrtava Drugog svjetskog rata na području Hrvatske, te doktorirao 2000. g. s temom Represivnost jugoslavenskog sustava u Hrvatskoj 1945. godine.

Dragovoljac je od ljeta 1991. g. Jedan je od osnivača i zapovjednik dragovoljačke postrojbe, koja je u jesen 1991. g. postala Vod za dokumentarno i informativno djelovanje Glavnog stožera HV-a (NG 9385). Potom je bio jedan od osnivača Uprave za informativno psihološko djelovanje (IPD) MORH-a, te osnivač i prvi ravnatelj Središnjeg arhiva MORH-a. Pri dodjeli činova u HV (svibanj 1992.) stekao je čin djelatnog bojnika HV-a. U HV-u je ostao do ljeta 1992. godine.

Od 1997. g. stalno je zaposlen u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar. Na studiju povijesti na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu nositelj je kolegija Povijest 20. stoljeća i izbornih kolegija iz suvremene svjetske i hrvatske povijesti. Predaje suvremenu hrvatsku povijest na poslijediplomskom studiju povijesti na Hrvatskim studijima. Na Filozofskom fakultetu u Osijeku predaje kolegije suvremene svjetske i hrvatske povijesti. Oženjen je i otac je sedmero djece. Vjernik je, rimokatoličke vjeroispovijesti.

PREVENCIJA
Brzi test na koronu još ne stiže, ali klasični su testovi pouzdaniji: 'Evo gdje ih naći'
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • Avatar punkufer
  punkufer:

  \"Vod za dokumentarno i informativno djelovanje?\" To su oni od kojih su se četnici usrali i na čiji su sam spomen bježali glavom bez obzira? Nije taj fronta VIDIO!

 • vojnik:

  bilo bi moralno da kad vidita da nemata šanse date podršku miru tuđmanu koji ima puno veće šanse od vas

 • vojnik:

  dr.jurčeviću pustite mira tuđmana