Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prestižno natjecanje

Biograd na Moru ugostit će u rujnu Svjetsko prvenstvo u oranju

oranje
VL FOTO
18.07.2012.
u 14:08

Svjetsko prvenstvo u oranju jedinstvena je poljoprivredna manifestacija u svijetu

Na njivama tvrtke Vrana u Biogradu na Moru od 12. do 14. rujna održat će se 59. svjetsko natjecanje u oranju, najavio je danas ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

U Hrvatskoj će se okupiti do sada najveći broj zemalja u povijesti održavanja ovog natjecanja, iz čak 31 države svijeta – 29 u kategoriji ravnjaka i 32 u kategoriji premetnjaka, objasnio je ministar.

Ukupno se očekuje oko 1000 sudionika natjecanja te oko 15.000 posjetitelja. Natjecanje se održava u organizaciji Svjetske oračke organizacije (WPO), Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača pod pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića, a suorganizatori su Poljoprivredna savjetodavna služba i Hrvatska gospodarska komora.

U sklopu ove manifestacije, iznimno važne i za hrvatski turizam, održat će se i neformalni sastanak ministara poljoprivrede zemalja regije. Očekuje se dolazak 10-ak ministara poljoprivrede, odnosno delegacija ministarstava, a očekuje se i nazočnost ministra poljoprivrede Kanade, predstavnika Europske komisije i FAO-a.

– Sastanak je temelj za buduću suradnju zemalja u regiji u okviru pretpristupnog razdoblja prema EU u okviru poljoprivrede i ruralnog razvoja što je zadaća većine zemalja u regiji. Hrvatska će u budućem razdoblju imati vrlo važnu ulogu u transferu stečenih iskustava i znanja prema ovim zemljama – kazao je Jakovina.

Inače, Svjetsko prvenstvo u oranju jedinstvena je poljoprivredna manifestacija u svijetu u kojoj poljoprivrednici mogu pokazati sve vještine kojima se služe i u svakodnevnom bavljenju poljoprivredom. Kao takav događaj ono predstavlja vodeći poljoprivredni događaj u zemlji organizatora, a kod nekih je to i glavna gospodarska manifestacija, kao što je to u Republici Irskoj, s obzirom na tradiciju oranja i organizaciju poljoprivrednih sajmova.

Povijest organizacije ove prestižne manifestacije traje neprekidno od 1953. godine kada je održano 1. svjetsko natjecanje u Kanadi. Otada se svake godine održava u drugoj zemlji od ukupno 33 zemlje članice WPO-a. Domaćine svjetskih prvenstava WPO je odobrio do čak 2027. godine. Hrvatska se uključila 2005. godine na prvenstvu u Češkoj i domaćinstvo za 2012. izboreno je već 2007. godine. Iz godine u godinu hrvatski orači napreduju u plasmanu, a najbolji rezultat ostvaren je prošle godine u Švedskoj kada je 29-godišnji poljoprivrednik Tomislav Kuharić iz Lobora u Krapinsko-zagorskoj županiji osvojio 19. mjesto.

Otkuda baš prvenstvo u oranju u Dalmaciji, a ne u Slavoniji? Organizatori objašnjavaju da je natječaj za grad domaćina u Hrvatskoj otvoren još 2009., ali su se u godinu i pol na natječaj javili samo Bjelovarsko-bilogorska županija i grad Biograd na Moru. Biograd je, tvrde, u potpunosti ispunio kriterije.

Komentara 5

OB
-obrisani-
15:00 18.07.2012.

Hoce li ucestovati volovi iz kukuriku koalicije ili ce oni to sa orozima napraviti !??

LI
list68
14:18 18.07.2012.

Natjecanje u podvodnom ribolovu održat će se u Đakovu.

BB
brle brkić
14:38 18.07.2012.

Ovo je sramota za slavoniju i baranju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije