Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HSP Ante Starčević:

Bio za veliku Srbiju, a sad podržava HSP

daniel srb,portal
Nikola Čutuk/PIXSELL
Autori: Tea Romić, ldp
28.03.2013.
u 23:35

HSP AS tvrdi da je Daniel Srb pozvao u Hrvatsku osobu koja je imala brojne posjete, sastanke i javne potpore srpskim radikalnim političarima, idejnim tvorcima pokušaja stvaranja "velike srbije" i ratnim zločincima

Bivši predsjednik francuske Nacionalne fronte Jean-Marie Le Pen dolazi u utorak i srijedu sa zastupnikom te stranke u Europskom parlamentu Brunom Gollnischem u Hrvatsku dati potporu kandidatima Hrvatske stranke prava za Europarlament. Na tu vijest odmah je burno reagirala suparnička desna stranka HSP dr. Ante Starčević u kojoj Le Pena smatraju "osvjedočenim neprijateljem Hrvatske" te pozivaju Daniela Srba, čelnika HSP-a, da opozove poziv za posjet Hrvatskoj.

Rušili i palili Hrvatsku

– Nemamo mi ništa protiv politike koju oni zastupaju u Francuskoj i u EU, nego protiv Le Penova druženja s idejnim tvorcima pokušaja stvaranja velike Srbije i ratnim zločincima koji su počinili najteže zločine nad Hrvatima i Bošnjacima – objašnjava nam Pero Ćorić, glavni tajnik HSP-a dr. Ante Starčević, te dodaje da u slučaju njihova dolaska očekuju da "hrvatske vlasti poduzmu zakonom predviđene radnje te rasvijetle ulogu Le Pena u suradnji i potpori onima koji su rušili i palili Hrvatsku".

S druge strane, Daniel Srb ne planira opozvati svoj poziv Le Penu te tvrdi da je neprihvatljivo i neumjesno govoriti protiv francuske Nacionalne fronte jer su upravo njezini dragovoljci došli 1991. godine boriti se za oslobođenje Hrvatske.

– Jedan od njih završio je na Ovčari, i premda su mu srpski oficiri ponudili da se izvuče, odlučio je dijeliti sudbinu svojih suboraca. Svi ti francuski dragovoljci bili su članovi Nacionalne fronte – objašnjava nam Srb. Iako su činjenice da se Le Pen sastajao s ratnim zločincima Vojislavom Šešeljem, Biljanom Plavšić i Radovanom Karadžićem, s posljednjim čak u vrijeme dok je bio bjegunac, te da je čak i tijekom isticanja kandidature za francuskog predsjednika 2006. godine Le Pen na svojim štandovima izlagao i suvenire s likovima Karadžića i 
Ratka Mladića, Daniel 
Srb vjeruje da je taj bivši lider francuske ekstremne desnice "poštovao pravo Hrvatske na slobodu i neovisnost".

Posjetio Hrvatsku 1991.

– Ti susreti sa srpskim zločincima događali su se kasnije, Le Pen je u lipnju 1991. godine bio u Hrvatskoj u vrijeme borbe za našu neovisnost te se kroz svoju stranku Nacionalna fronta političkim pritiskom zalagao da nas Francuska prihvati kao suverenu i neovisnu zemlju – kaže Srb.

Le Pen će, dodaje, tijekom posjeta održati predavanje, ali i javnu tribinu. Inače, Le Pen je bio osuđivan zbog rasizma i antisemitizma. Poznata je njegova izjava iz 1987. u kojoj je nacističke plinske komore označio kao "jedan povijesni detalj".

>>Le Pen dolazi u Hrvatsku dati podršku HSP-u na euroizborima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije