Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA ZA AFERU INDEKS 7

Bio kandidat za suca Ustavnog suda, a sada osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog mita

Srećko Jelinić ispred Trgovačkog suda
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
16.12.2019.
u 17:35

Prema optužnici koja je potvrđena u studenom 2015., USKOK je optuženike teretio da su tražili mito od 1000 eura po ispitu, a po tvrdnjama USKOK-a, Jelinić je pristao i da mu se za protuuslugu adaptiraju poslovne prostorije,ugradi klima i napravi ograda

S pravom se može reći da je korupcija ukorijenjena i u akademskim krugovima što je izuzetno zabrinjavajuća pojava. Zabrinjavajuće je i to što dio roditelja i studenata to prihvaća kao potpuno normalno. Korupcija je očito ušla u sustav. Nesporno je da postupanje svih okrivljenih profesora zaslužuje prijezir i bezuvjetnu kaznu zatvora. Njime su doveli u pitanje temeljne vrijednosti društva - moral, pravdu, zakonitost... Javnost se s pravom mora upitati koliko kvalitetni kadrovi dolaze s fakulteta, ako se na ovakav način polažu ispiti - kazala je među ostalim Rahela Valentić, predsjednica sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda, dok je obrazlagala nepravomoćnu osuđujuću presudu u aferi Indeks 7.

A tom presudom Srećko Jelinić, umirovljeni profesor Pravnog fakulteta u Osijeku nepravomoćno je osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog primanja mita. Vlado Belaj, profesor na osječkom Pravnom fakultetu, također zbog primanja mita, osuđen je na dvije godine zatvora, a njegov kolega Vjekoslav Puljko na godinu i pol dana zatvora. Njima dvojici izrečena je sigurnosna mjera  zabrane obavljanja profesorskog posla u trajanju od pet godina, a ta im mjera počinje teći nakon odsluženja kazne. Po pravomoćnosti presude, Jelinić će morati u državni proračun uplatiti 33.800 kuna. Tolika je protuvrijednost radova na objektu na Trgu bana Josipa Jelačića u Osijeku koje mu je obavio Željko Krivić, koji je na početku postupka bio optužen, no priznao je krivnju te se nagodio s USKOK-om.

Radovi su bili, prema optužnici, neka vrsta mita, jer su nakon obavljenih radova, studenti koje je Krivić poslao Jeliniću, prošli ispit.  Osim adaptacije poslovnog prostora, pristao je i na ugradnju klima uređaja i metalne ograde. Belaj će, po pravomoćnosti presude, u državni proračun morati uplatiti protuvrijednost od tisuću eura te 6000 kuna, a Puljko 4000 kuna. Za razliku od Jelinića, rekao je Krivić, koji je nakon nagodbe, od optuženika postao svjedok, njih dvojica su primala mito samo u kešu.

Osim trojice profesora, nepravomoćno su uvjetno osuđeni i Marica Miloš, njezin sin Igor Dačić Zvjezdana Tuma Pavlov. Njih se teretilo da  su preko Krivića, dali mito kako bi Dačić prošao ispit. Uvjetno su osuđeni na godinu dana zatvora uz rok kušnje od dvije godine. Kada je ovaj postupak počeo, bilo je 17 optuženika, no dio njih je prije suđenja priznao krivnju te se nagodio s USKOK-om.

Među njima je bio i Igor Bojanić, bivši dekan osječkog Pravnog fakulteta koji je još u studenome 2014. osuđen na godinu dana rada za opće dobro te kaznu od 200 dnevnih dohodaka. Prema optužnici koja je potvrđena u studenom 2015., USKOK je optuženike teretio da su tražili mito od 1000 eura po ispitu, a po tvrdnjama USKOK-a, Jelinić je pristao i da mu se za protuuslugu adaptiraju poslovne prostorije,ugradi klima i napravi ograda.

Jelinić je uz sveučilišnu karijeru radio i u Uredu za suradnju s Haškim sudom te je bio kandidat za ustavnog suca kao i za Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa.

FOTO Scene koje su vas najviše iznenadile: Najveći hit bila je djevojka na parkiralištu

Srećko Jelinić ispred Trgovačkog suda
1/29
Ključne riječi

Komentara 25

DU
Deleted user
19:04 16.12.2019.

A Zvjezdana Tuma Pavlov je svojevremeno bila i pročelnica osječke porezne ....

SM
san.martino
08:36 17.12.2019.

Korupcija svima a ne samo njima!

DU
Deleted user
17:21 17.12.2019.

I sad vi zamislite kombinaciju, ovi što ništa ne znaju preko veza i mita završili studij tako i napredovali do najviših funkcija, a pametni kante prebiru ili odlaze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije