Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preminuo Bono Zvonimir Šagi

Bio je pastir, župnik uvijek blizu ljudima

sagi
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/2
18.11.2020.
u 08:12

Bio je jedan od stožernih hrvatskih teologa u širenju ideje i duha Drugog vatikanskog koncila. Preminuo je od posljedica koronavirusa

Sve nas je zatekla vijest o smrti našeg brata fra Bone Šagija. Nemoguće je riječima opisati koliki je trag ostavio ne samo u našem redu i gradu Varaždinu već i u cijeloj Hrvatskoj. Svjesni smo koliko je fra Bono značio mnogima od vas i zasigurno je veliki broj onih koji bi se željeli oprostiti od njega“, obavijestili su preko svojega Facebook-profila i internetske stranice varaždinski franjevci kapucini vjernike o smrti fra Bone Zvonimira Šagija, koji se 8. studenoga vratio iz bolnice gdje je prebolio koronu, ali je u ponedjeljak ponovno vraćen hitno u nju zbog embolije pluća.

Originalan, asket

O. Bono Šagi, uz svoga brata fra Tomislava Šagi Bunića, također franjevca kapucina bio je jedan od stožernih hrvatskih teologa u širenju ideje i duha Drugog vatikanskog koncila.

„Osobno je živio asketski, bio je posve originalan, nikad nije htio kopirati druge ljude, čak se nije htio služiti citatima prevelikih autora – htio je u svemu biti originalan. Mnogo je pisao o redovništvu, o kapucinima i o tome će ovih dana, vjerujem, biti puno govora”, rekao je o Šagiju njegov provincijal o. Jure Šarčević, koji je s njim početkom studenoga služio misu u povodu 60. obljetnice Šagijeva svećeništva.

„Kao župnik, kao pastoralac bio je na liniji onoga pastira, biskupa pogotovo župnika, svećenika o kojem tako često govori papa Franjo, da pastir mora osjetiti miris ovaca, mora biti blizu ljudima. Bono je čitav život bio župnik, dokle god je mogao, održavao je kateheze i imao jako velik broj suradnika“, rekao je provincijal Šarčević.

‘Nije najvažniji Hrvat – katolik’

O. Bono Šagi nije se libio nastupa u javnosti, pišući kolumne u obiteljskoj reviji „Kana“ ili gostujući kao sugovornik u raznim medijima, pa je tako često bio gost i u Večernjem listu, gdje je otvoreno progovarao o društvenim anomalijama. Bio je, primjerice, veliki kritičar privatizacije te je jednom rekao kako „nema jasnih odgovara kako su neki postali vlasnici, kako su se najednom neki obogatili“.

„Kao da je bilo najvažnije biti ‘veliki Hrvat’, pa i ‘Hrvat – katolik’, a ne dobar i pravedan, kreativno i pravedno poduzetan čovjek, građanin suverene hrvatske države, pa onda i nesebično pravedan branitelj hrvatskih nacionalnih prava. U tako, na brzinu, provedenoj privatizaciji jedan je od najvažnijih korijena sadašnjeg sloma sustava u našoj zemlji“, rekao je za 50. obljetnice svoga svećeništva o. Bono Šagi u intervjuu Večernjem listu, dodavši kako je za naše društvo važan način kako su se formirale i kako se još uvijek formiraju političke stranke i po kakvim se pravilima provode izbori.

„Nedostaje moralno pravedan zakon o strankama i zakon o izborima. U tome je jedan od izvora moralne erozije, sadašnjih afera o kojekakvim korupcijama. Dakako, nije samo to kod nas, moralna kriza je mnogo šira, njezini su korijeni i u suvremenom, europskom, kao i u, sada jedino dominantnom svjetskom poretku, tržišnom fundamentalizmu i nemoralnom kapitalizmu. I sam čovjek kao osoba transcendentnog dostojanstva sav je na tržištu. To su te grešne strukture, o kojima se tek nešto malo govorilo“, rekao je za Večernji list o. Bono Zvonimir Šagi.

Varaždinski kapucini, zbog pandemije, vjernike mole da svoju zahvalnost, ljubav i poštovanje prema o. Boni iskažu prije svega svojom molitvom te da se suzdrže od dolaska na sprovod i misu zadušnicu. „Fra Bono će biti sahranjen u našoj kapucinskoj grobnici na varaždinskom groblju i bit će vremena u sljedećim danima da pohodite njegov grob te mu zapalite svijeću i pomolite se za njega. Hvala vam na razumijevanju, riječima utjehe i molitvama“, poručili su kapucini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije