Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravna država i teroristi

Bin Ladenov tjelohranitelj protupravno je protjeran – Njemačka ga mora vratiti i platiti odštetu

Sami Aidoudi
Reuters/Pixsell
18.08.2018.
u 19:24

Slučaj Samija Aidoudija podijelio je javnost - na jednoj strani su oni koji kažu da je zakon iznad svega, drugi kažu zakon mora štititi ljude.

Pravna država dio je ostavštine liberalne demokracije. No, što ako njene procedure i impersonalne odluke počnu biti same sebi opreka? Slučaj deportacije Samija Aidoudija, bivšeg tjelohranitelja Osame Bin Ladena, iz Njemačke u Tunis mogao bi ukazati da će poteze pravne države koje dio građana smatra nepravednima najbolje iskoristiti upravo protivnici liberalne demokracije, čak i islamski teroristi.

“Njemačka će plakati krv”

Tunižanin Sami Aidoudi bivši je tjelohranitelj Osame Bin Ladena. Njemački je sud u Düsseldorfu povjerovao svjedocima da je bio nekoliko mjeseci u Afganistanu 2000. godine, iako je Aidoudi to negirao. Aidoudija je njemačka policija svrstala među one koji predstavljaju najveću islamističku opasnost.

“Radi se o radikalnom salafistu koji zagovara džihad. Među svojim istomišljenicima uživa veliki ugled. Nakon što se vratio iz Afganistana gdje je bio tjelohranitelj Bin Ladena, korišten je za kontakt s međunarodnim islamističkim krugovima uključujući i guvernera terorističke skupine Islamske države, Abua Walaa” stoji u sigurnosnoj analizi njegova slučaja. Prije nekoliko mjeseci Aidoudi je navodno prijetio u poznatom krugu terorista da će u slučaju njegove deportacije “Njemačka plakati krv”.

Sredinom srpnja Njemčka ga je deportirala u Tunis. No, sud u Gelsenkirchenu presudio je dan ranije da ga se ne smije deportirati u tu zemlju jer “Njemačka ne može biti sigurna da u Tunisu neće biti mučen”.

No, birokracija je zakasnila i službeni je dopis Federalnom uredu za migracije i izbjeglice poslan kad je Aidoudi već bio u zrakoplovu za Tunis te je deportiran. Zatim ga je tuniski sud pustio iz zatvora, ali ga i dalje istražuje.

Tu nije bio kraj akcija njemačkog pravosuđa jer je viši sud pokrajine Sjeverne Rajne Westfalije naložio gradu Bochumu, gdje je Aidoudi živio od 1997., da ga vrati u Njemačku, a morat će mu se isplatiti i nekoliko tisuća eura odštete.

I to samo nekoliko dana nakon što su vlasti tog njemačkog grada zabranile Aidoudiju povratak u Njemačku, što svjedoči da u tamošnjoj administraciji postoje dijametralno suprotna tumačenja zakona.

No, tuniske vlasti daleko su od želje za izručivanjem svog građanina.

– U načelu, naša zemlja ne izručuje svoje državljane jer se to kosi sa suverenitetom Tunisa – rekao je Sofiane Sliti, glasnogovornik tužiteljstva za terorizam te afričke zemlje. Osim toga, odbacio je mogućnost da mu u Tunisu prijeti mučenje. Da bi ga vratile, njemačke bi vlasti trebale dostaviti Tunisu službeni zahtjev za time što dosad nije napravljeno.

AfD: Učimo od Tunisa

Slučaj Aidoudija razgnjevio je ne samo desničare u Njemačkoj. Najglasniji su iz Alternative za Njemačku (AfD) koja već dulje vrijeme upozorava da Aidoudi prima preko 1100 eura mjesečno državne pomoći otkad živi u Bochumu.

– Ovo je slučaj za ludnicu. Njemačka je vjerojatno jedina zemlja na svijetu koja ne samo da ne kontrolira dolazak islamističkih terorista koji dolaze bez provjere, već ih velikodušno hrani te čak traži da ih se avionom vrati natrag. I to sve na račun poreznih obveznika – žesti se šefica AfD-a Alice Weidel.

– Presude poput ovih uništavaju povjerenje građana u pravnu državu i zbog njih se cijeli svijet ruga Njemačkoj. Stanje u kojem se više štite potencijalni teroristi nego sigurnost svojih građana vodi u apsurd – dodala je.

AfD je zatim dao podršku - tuniskim vlastima.

– Srećom, vlasti u toj zemlji poštuju svoje zakone i neće samo vratiti Aidoudija u Njemačku – rekao je Alexander Gauland iz te stranke. Nisu samo desničari ogorčeni.

“Kakvo ludilo. Više ne vjerujem u pravo i zaštitu u Njemačkoj. Razmišljam o iseljavanju iz ove države”, kaže Andreas Weber u komentarima na internetskoj stranici Focus.de, dok Günther Müller piše da je njemačko pravosuđe “voda na mlin AfD-a koji će dobiti još nekoliko posto glasova”.

Na zahtjev Zelene stranke u njemačkom parlamentu dostavljeno je jučer očitovanje birokracije koja je priznala da je ove godine Njemačka već nezakonito izručila petero osoba.

Komentara 23

AA
AAAAAA
19:46 18.08.2018.

liberalizam, LGBT, fašizam, pusičizam, pupavačizam, budalizam!

BF
bf2
19:28 18.08.2018.

sumrak zdravog razuma...

ZI
zimerman
20:51 18.08.2018.

Sramotno je gledati kako ljevičari uništavaju sve što vrijedi na ovome svijetu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije