Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bilokalnik Drvo ide u stečaj, radnici u suzama napustili pogone

Oko 140 radnika ostaje bez posla, većina ne zna kako će preživjeti sljedećih nekoliko mjeseci
23. ožujka 2012. u 21:15 107 komentara 518 prikaza
'11.01.2012., Koprivnica - Prosvjed 150 radnika tvrtke za preradu drveta Bilokalnik jer je uprava tvrtke najavila da ce ih sve otpustiti. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
Foto: 'Marijan Susenj/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/4

Menadžment tvrtke Bilokalnik Drvo u petak je donio odluku da podnese prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad tvrtkom. Razlog je nesposobnost tvrtke za plaćanje svojih obveza, nemogućnost pronalaska novih isplativih poslova, nepovoljne projekcije poslovanja u narednim mjesecima, ukratko, neodrživost daljnjeg poslovanja tvrtke u aktualnim tržišnim okolnostima. Zahtjev za stečajem tvrtke bit će formalno podnesen sljedeći tjedan, navodi se u priopćenju Nexe grupe.  Poslovanje Bilokalnik Drva zaustavljeno je krajem prošle godine, a ni u međuvremenu poduzeti intenzivni napori, kako menadžmenta tvrtke tako i matične Nexe Grupe, oko pronalaska strateškog partnera ili neke druge mogućnosti za nastavak poslovanja nisu urodile pronalaskom odgovarajućeg rješenja.

Radnici u suzama napustili pogone

Šef Nexe grupe Ivan Ergović u petak je konačno došao u Koprivnicu na sastanak sa sindikatima i radnicima nekadašnjeg podravskog drvoprerađivačkog diva, kako bi im priopćio nesretnu vijest. Iako su svi već mjesecima očekivali kako bi vlasnik mogao pronaći neko rješenje da se nastavi proizvodnja i da se radnici vrate na posao to se nije dogodilo. Ergović se teška srca obratio radnicima i kazao kako prihvaća dio odgovornosti kao vlasnik no ponovno je istaknuo kako su problemi nastali ponajviše zbog teške situacije koja je snašla cijelu državu. Oko 140 radnika teško je primilo činjenicu da su praktički završili na ulici i većina njih ni sami ne znaju kako će preživjeti u sljedećih nekoliko mjeseci tim više jer im je uprava Bilokalnik Drva ostala dužna dvije plaće. Mnogi radnici nisu se mogli suzdržati od pogrdnih riječi upućenih vlasniku Ergoviću i upravi Bilokalniku Drva, a nekima nije bilo do ničega pa su sada već sablasno prazne pogone nekad velike tvrtke napustili u suzama.

Bilokalnik Drvo godinama u krizi

Bilokalnik Drvo još od 2008. godine i početka krize bilježi probleme u poslovanju, izvršavanju obveza, probleme s likvidnošću i gubitak u poslovanju. Tvrtka je snažno pogođena krizom kao i cijeli građevinski sektor na koji se svojom djelatnošću oslanja. S obzirom da se ni ove godine ne očekuju značajnije promjene uvjeta na tržištu, menadžment tvrtke donio je u prosincu odluku o prekidu poslovanja tvrtke, a zbog nepromijenjenih okolnosti sada je donesena i odluka o podnošenju zahtjeva za pokretanje stečajnog postupka.

– Nastavak poslovanja Bilokalnik Drva donio bi samo daljnje gomilanje dugova koje tvrtka ne može podmirivati, a to bi bilo neodgovorno i prema zaposlenicima i prema dobavljačima i svim ostalim vjerovnicima, ali i prema vlasniku tvrtke, Nexe Grupi. To kao odgovorna osoba ne mogu dopustiti - rekao je Josip Teskera, direktor Bilokalnik Drva.

– Kao vlasnici ne možemo dozvoliti ugrožavanje poslovanja naših ostalih tvrtki zbog čega više nismo u mogućnosti pokrivati gubitke Bilokalnik Drva, niti nam je prihvatljivo da tvrtka ne izvršava svoje obveze prema zaposlenima, državi i drugim vjerovnicima. Odluka o podnošenju zahtjeva za pokretanje stečajnog postupka jedino je odgovorno i racionalno rješenje u ovim okolnostima. No, mi smo i dalje, kao jedan od većih vjerovnika, zainteresirani da tvrtka nastavi poslovanje te da se, ako se ukaže takva mogućnost, pristupi nekom od oblika preustroja – izjavio je Krešimir Dundović, član Uprave Nexe grupe za strategiju, navodi se u priopćenju.

Unatoč ulaganjima Bilokalniku nije bilo

Unatoč ulaganjima Bilokalniku nije bilo spasa

Kao vlasnik, Našicecement i cijela Nexe Grupa su napravili sve da zadrži proizvodnju u Bilokalnik Drvu - u posljednjih par godina u Bilokalnik Drvo i modernizaciju pogona uloženo je 6 milijuna eura. No, unatoč znatnim ulaganjima, vrijednim poslovima koje je tvrtka dobila zahvaljujući činjenici da posluje u sastavu Nexe Grupe te redovitim osiguravanjem likvidnosti i uskakanjem pri ispunjenju svih obveza prema državi, vjerovnicima, dobavljačima i zaposlenicima koje tvrtka sama nije mogla osigurati, Bilokalnik Drvo nije uspio stati na noge i poslovati samostalno.

Dramatično stanje na tržištu, nedostatak posla, nemogući uvjeti financiranja i izostanak poticajnih mjera koji bi olakšali izlazak iz krize, to jednostavno nisu dozvolili. A takvo poslovanje Bilokalnik Drva težak je uteg za Nexe Grupu, također ovisnu o građevinskom sektoru. Problemi u poslovanju su posljednjih mjeseci rezultirali i kašnjenjem plaća zaposlenicima, no Bilokalnik Drvo će, ponovno uz pomoć Nexe Grupe, ispuniti sve zakonske obveze prema zaposlenima.

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
 • zvrckast:

  do kraja godine, svi će biti na burzi

 • flyerdean001:

  @Dracun, odi popij rozu i na spavanac, znaš da je striček doktor rekel \"ne preskakati\"......

 • Avatar Čobanković ( mlađi )
  Čobanković ( mlađi ):

  dajte ljudi prestanite Kukati ! Zapivajte koju... zaplešite Najaći smo kada je najteže