Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobjeda Rimljana

Bilo je to u ožujku godine...

klara
Arhiva VL
VL
Autor
Hrvoje Dečak
09.03.2010.
u 08:05

Hrvatski je sabor dopustio da hrvatsku krunu može nositi i ženska loza Habsburgovaca.

8. 3. 1857.

Međunarodni dan žena

Radnice u tekstilnoj industriji prosvjedovale su 8. ožujka 1857. u New Yorku zbog loših radnih uvjeta i malih plaća. Prosvjedi 8. ožujka događali su se i sljedećih godina. Danas je Dan žena državni blagdan u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Kirgiziji, Moldaviji, Mongoliji i Tadžikistanu.

 

10. 3. 241. pr. Kr.

Završen prvi Punski rat

Rimljani su kod Egatskih otoka pobijedili Kartažane i tako završili prvi od tri Punska rata. Borba za prevlast na Mediteranu trajala je 23 godine, a završila je razaranjem Kartage. Rimljani su izrekli kletvu nad onima koji bi ondje htjeli živjeti, ali već u ranom srednjem vijeku nastanili su se Vandali.

 

9. 3. 1712.

Pragmatička sankcija

Hrvatski je sabor dopustio da hrvatsku krunu može nositi i ženska loza Habsburgovaca. To je učinjeno radi potpore Bečkog dvora borbi protiv Mađara. Sankcija je dokaz da je Hrvatska imala punu autonomiju u Monarhiji, pa se spominje i u preambuli Ustava RH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije