Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USTAVNI SUD:

Bilo je nužno osuditi Mamića zbog diskriminacije gayeva

Mišković Mamić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
27.04.2017.
u 07:28

I šesteročlano vijeće Ustavnog suda složilo se da je Zdravko Mamić htio potaknuti predrasude prema homoseksualcina

Vrhovni sud nije povrijedio ustavna prava Zdravku Mamiću kad je utvrdio da je diskriminirao homoseksualce, zabranio mu da daje takve izjave i naložio mu da se ispriča, odlučio je Ustavni sud. Mamić je osuđen jer je u intervjuu Jutarnjem listu rekao: “Ni u mojoj reprezentaciji gayevi ne bi mogli igrati.”

Uz to, rekao je da ne vidi gaya kako ide glavom na kopačku, ali ga vidi kao baletana, tekstopisca, novinara. Stoga su ga tužile Lezbijska organizacija Lori iz Rijeke, Zagreb Pride, Domino i Centar za mirovne studije.

Općinski i Županijski sud odbili su tužbeni zahtjev, ali ga je u povodu revizije Vrhovni sud usvojio. Odvjetnica Jadranka Sloković u ustavnoj tužbi istakla je kako je sloboda izražavanja jedno od temeljnih ljudskih prava i,koliko god se mi s tim ne slagali, ustvrdila je kako Mamić ima pravo reći što misli, biti i u krivu, pa i nekoga uvrijediti što još uvijek nije diskriminacija.

Zabrana diskriminacije, odnosno zaštita i promicanje jednakosti i dostojanstva sasvim su legitimni ciljevi zbog kojih je zakonom moguće ograničiti slobodu izražavanja, a u slučaju Zdravka Mamića to je za Ustavni sud bilo i “nužno u demokratskom društvu”.

Ustavni sud je prihvatio stav Vrhovnog suda da Mamićeva izjava nije vrijednosni sud utemeljen na stvarnim činjenicama, već da je kao tadašnji izvršni dopredsjednik Dinama htio potaknuti druge poslodavce u nogometu da prema homoseksualcima postupaju s predrasudama, čime je počinio izravnu diskriminaciju po osnovi spolne orijentacije.

Tako je presudilo vijeće pod predsjedanjem suca Antuna Palarića, a članovi su bili Mato Arlović, Branko Brkić, Mario Jelušić, Lovorka Kušan i Josip Leko, što znači da je odluka donesena jednoglasno jer da je netko bio protiv, odlučivali bi svi suci na sjednici Ustavnog suda.

Komentara 17

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
08:06 27.04.2017.

Ja isto gayeve prvenstveno vidim kao novinare. Dapače, gotovo sve gayeve vidim kao novinare, i obratno. Isticanje slika novinara koji pišu kolumne uz njihove kolumne je samo potvrdilo moje viđenje.

DU
Deleted user
07:51 27.04.2017.

Kaj su to gayevi? Imaju li oni kakve veze s Ljudevitem Gajem?

MA
mađar
08:14 27.04.2017.

podrška na najjače tati maminju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije