Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIA-ina izvješća

Bill Clinton: Dayton je bio gorka pilula za sve

Bill Clinton, portal
Reuters/PIXSELL
02.10.2013.
u 11:27

Hrvati iz BiH, posebice oni u Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ), smatraju da imaju jako malo prednosti u takvoj Federaciji. Oni su potpisali Washingtonski sporazum kako bi zaustaviti svoje gubitke u ratu s Muslimanima

Bivši predsjednik Clinton koji je jučer predstavio posebno objavljenu publikaciju posvjedočio je o podjeli na zapadu.

- U ljeto 1992. godine, kada su televizije i tiskani mediji konačno objavili priče o hororima u logorima kojima su upravljali Srbi na sjeveru Bosne, počeo sam zagovarati NATO udare i američku ulogu u njima. Umjesto toga, Europljani su se koncentrirali na okončavanje nasilja.

- Tijekom mog prvog susreta s francuskim predsjednikom Françoisom Mitterrandom, on je bio prilično jasan rekavši da je bio bliži Srbima nego što sam bio ja, i manje spreman da vidi muslimane na čelu ujedinjene Bosne, naveo je bivši američki predsjednik Clinton.

Zaustavljena intervencija

Clinton citira knjigu Richarda Holbrooka u dijelu koji se tiče razloga za neuspjeh Zapada da zaustavi krvoproliće u Bosni, te dodaje još jedan: “Neki europski lideri nisu bili spremni imati muslimansku državu u srcu Balkana, plašeći se da bi to mogla postati baza za izvoz ekstremizma”. Mirovni sporazum postignut u Daytonu Clinton opisuje kao “gorku pilulu za sve strane” koja je bila neophodna da bi se zaustavio rat. No, ova i druga CIA-ina izvješća kao i dokumenti američkih sigurnosnih službi te ureda predsjednika Billa Clintona ili njegova zamjenika Ala Gorea, koja su jučer i formalno predstavljena u New Yorku, u jednome dijelu kao da su izvučeni iz zamrzivača i podgrijani za današnje potrebe.

Čak se ne razlikuje osobito niti sadašnje stanje i raspoloženje, kao i mogućnosti skorog izlaska iz problema nastalog najprije u Washingtonskom sporazumu, a kasnije i u Daytonu. 
U analizi CIA-inih službenika objavljenom 22. studenog 1994. se opisuje postojanje krajnjeg nepovjerenja između ‘partnera’ unutar hrvatsko-bošnjačkoj Federaciji BiH, kao i stalnih međusobnih optuživanja oko dva osnovna koncepta. Po tim navodima Hrvati su bili nezadovoljni svojim položajem u Federaciji BiH zbog pokušaja bošnjačke dominacije, dok su pak bošnjački političari oponirali da Hrvati blokiraju procese te da se i dalje žele odcijepiti od BiH.

“Hrvati iz BiH, posebice oni u utjecajnoj nacionalističkoj stranci Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ), smatraju da imaju jako malo prednosti u takvoj Federaciji. Oni su potpisali Washingtonski sporazum kako bi zaustaviti svoje gubitke u ratu s Muslimanima i pod snažnim pritiskom predsjednika Hrvatske Tuđmana”, navodi se u analizi.

Konfederacija mamac

Po istim navodima Hrvati su u strahu zbog svoje malobrojnosti i upozoravaju na majorizaciju što se ustvari događa svih posljednjih 20 godina.

“Mnogi od njih ne žele živjeti u muslimansko dominantnoj državi, zbog straha od gubljenja vlastitog hrvatskog kulturnog identiteta. Hrvati u Hercegovini još uvijek vjeruju da je njihove budućnost povezana s maticom Hrvatskom, i koji računaju da je njihov snažan interes u konfederaciji federacije s Hrvatskom, ali ni Zagreb ni Sarajevo na ovo ne gledaju kao veliki prioritet”, navodi CIA.

I doista konfederacija Hrvatske i Federacije BiH je potpuno nestala te se s vremenom pokazala samo kao sredstvo da bi se Hrvate u BiH omamilo da lakše progutaju gorku pilulu gubljenja Herceg Bosne.

>>Clinton objavljuje povjerljive dokumente o ratu u BiH

Komentara 1

NA
narod1
15:39 23.09.2014.

Pokazuje je sva prevrtljivost i bešćutnost Europe, povijesno dokazana. Francuze npr uopće nije smetalo što su Srbi bili agresori i činili tolike zločine. Njih je brinulo da nemaju 'muslimani dominantnu državu u EU i zbog toga su bili spremni podržati Srbe i potpuno odbaciti pravila humanizma, pravde i svega na čemu počiva zapadna civilizacija. Kako se sve vraća, danas je sigurno da će sami iskusiti rezultate takvog razmišljanja i djelovanja. Prikliješteni između dominantne Njemačke i sve većeg utjecaja muslimana unutar države, ne mogu od nikoga očekivati niti pomoć niti razumijevanje. Još jedan dokaz da je EU smo ekonomska zajednica stvorena za lakše trgovanje, a nikako savez nekakvih sličnih prijateljskih država. Neko od nas to odavno znaju, tako se treba i ponašati, od EU treba uzeti što god se može a prioritet je na prosperitetu Hrvatske

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije