Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bruxelles

Biljana Borzan: Uređaje namjerno proizvode da se ne mogu popraviti

Biljana Borzan
Foto: Davor Javorović/Pixsell
02.12.2015.
u 14:30

- Problem se ne odnosi samo na mobitele. Prije se lako moglo popraviti vrata hladnjaka, ležaj perilice za rublje ili obični mikser. Danas rezervnih dijelova uopće nema na tržištu ili su im cijene nerealno visoke da bi popravak bio isplativ- kaže Borzan

Hrvatska predstavnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta Biljana Borzan je prilikom rasprave o Paketu za kružnu ekonomiju na plenarnom zasjedanju u Bruxellesu predložila mjere za mogućnost popravka kvarljivih uređaja kako bi se ostvarile značajne uštede na ekonomskom i ekološkom planu, priopćeno je iz njezinog Ureda.

''Čim je krenula masovna proizvodnja žarulja, kartel okupljen oko General Electric je odlučio da će skratiti vrijeme trajanja žarulje s tri tisuće na oko tisuću sati. Kartel je imao propisane kazne za svakoga tko bi napravio kvalitetniju žarulju od dogovorene. Taj slučaj se smatra prvim dokazanim programiranim kvarenjem. Ni danas situacija nije puno bolja. Nizozemska agencija za zaštitu potrošača je dokazala da je čak 84 posto mobitela s androidom ne radi sa zadnjim softverom. Dokazano je i kako se mobiteli sve češće počinju sastavljati tako da ih lijepe, te ih je u slučaju popravka iznimno teško rastaviti bez da se dodatno oštete. Uz to, dizajn je postao potpuno iracionalan. Prije se baterija na mobitelu mogla zamijeniti za trideset sekundi, danas se ona ukopa duboko iza matične ploče, kako bi u slučaju jednostavnog kvara baterije, korisnik bio prisiljen kupiti novi uređaj, ili pak dodatno oštetiti stari'', navode u priopćenju.

- Problem se ne odnosi samo na mobitele. Prije se lako moglo popraviti vrata hladnjaka, ležaj perilice za rublje ili obični mikser. Danas rezervnih dijelova uopće nema na tržištu ili su im cijene nerealno visoke da bi popravak bio isplativ- kaže Borzan. Dodaje i da ''nacrti uređaja uopće nisu dostupni''. Primjerice, kako objašnjava Borzan, ''neki brandovi mobilnih telefona imaju jako malo modela, i popravak bi bio vrlo jednostavno organizirati da proizvođač želi ustupiti priručnike za popravak''. 

U priopćenju ističu da ni cijena proizvoda nije veliko jamstvo i dodaju da je spomenuta nizozemska agencija izračunala kako porast cijene perilice za rublje od 100 eura povećava njen rok uporabe za tek godinu dana.

- Kada razgovaramo s proizvođačima, oni se redovito pravdaju da potrošači žele noviji model i dizajn. Možda to vrijedi za novi model cipela, ali da se netko želi rješavati perilice za rublje samo zato jer je izašao novi model mi je uistinu teško povjerovati. Istraživanje Eurobarometra je potvrdilo da 77 posto građana preferira popravak od nove kupnje- ističe Borzan

Prema studiji Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača u kojem je Borzan, smanjenje takozvanog planiranog kvarenja i povećanje broja popravaka dovelo bi do ušteda za potrošače u iznosu 6 milijardi eura godišnje.

- Ono što ja tražim nisu velike izmjene. Potrebno je samo u postojećim direktivama dodati do kada rezervni dijelovi obavezno moraju biti dostupni na tržištu i naznačiti da njihova cijena u odnosu na cijenu cijelog proizvoda mora biti razumna. Prva prilika za to je revizija Direktive o jamstvima koja bi trebala početi kroz nekoliko mjeseci. Cijeli paket kružne ekonomije je velika prilika za pozitivne ekološke, socijalne i ekonomske promjene - ocijenila je Borzan. 

>> Borzan traži da se 2017. proglasi godinom borbe protiv nasilja nad ženama 

>> 'Mislimo da kupujemo izvorno, a kad dođemo kući, vidimo 'proizvedeno u Kini''

Komentara 9

TH
thekurcula
15:52 02.12.2015.

Nije tačno! Dokazano je da proizvođači proizvode tako da im se najveći procenat eluktričnih i elektronskih proizvoda kvari nakon 3 do 5 godina. To pevaju već i vrapsci. Međutim ja ne znam zašto se oko toga diže panika i galama!?? Pa to je jedan od stubova takozvanog kapitalističkog standarda. Ti radiš kao marva i zarađuješ puno hiljada evra i sve to potrošiš na kupovanje. Tako funkcioniše "švedski standard"! A kako, i šta da kupuješ, ako ti se frižider ili televizor ne kvari?

HY
Hygeia
16:22 02.12.2015.

Gospodo Biljana mi to vec x godina znamo.Kako bi inace ekonomija funkcionirala kad bi ti produkti 20 godina funkcionirali,pa onda bi 2/3 ljudi u svijetu ostalo bez posla.Jedino tako ekonomija napreduje ,tako sto se novac okrece.

GI
Gips
17:36 02.12.2015.

Sigurno je nedavno gledala nešto iz opusa "odabrao đelo hađiselimović" pa je saznala da i to postoji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije