Naslovnica Vijesti Svijet

'Svjetska vlada' u rukama najmoćnije žene na svijetu?

“Tko je jednom igrao u političkoj Ligi prvaka, treba dodatni posao u kojem neće imati osjećaj da je nazadovao. Nema puno toga iznad berlinskog kancelarskog ureda. Osim možda ‘svjetske vlade’ na newyorškom East Riveru”, piše Bild.
29. rujna 2015. u 16:03 24 komentara 6156 prikaza
German Chancellor Angela Merkel attends a meeting of German state leaders to discuss the migrant crisis at the Chancellery in Berlin, Germany, September 24, 2015. REUTERS/Hannibal Hanschke
Foto: Reuters/PIXSELL

Angela Merkel nakon isteka trećeg kancelarskog mandata mogla bi postati čelnica UN-a, objavio je jučer njemački Bild. Prema pisanju tog najnakladnijeg europskog tabloida, sve su češće glasine da bi najmoćnija žena svijeta od početka 2017. mogla preuzeti “svjetsku vladu” i postati glavna tajnica UN-a.

Izvjesno je da će nakon Ban Ki-moona, kojemu mandat istječe 31. prosinca 2016., UN preuzeti žena. Špekulira se da će to vjerojatno biti netko iz istočne Europe – a među najizglednijim kandidatkinjama do sada su isticane generalna direktorica UNESCO-a Bugarka Irina Bokova i hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Kao potencijalne kandidatkinje spominju se i šefica MMF-a Christine Lagarde, bivša europska povjerenica za vanjske poslove Catherine Ashton i predsjednica Litve Dalia Grybauskaite.

Merkel je u rujnu 2013. treći put uzastopno izabrana za njemačku kancelarku, a mandat joj traje do jeseni 2017., devet mjeseci nakon što se bude tražio nasljednik Ban Ki-moona. Bild podsjeća da je Angela Merkel već najavila kako će možda napustiti kancelarsko mjesto prije isteka mandata.
“S jedne strane uskom krugu ljudi povjerila se da želi sama napustiti kancelarsku fotelju, prije nego što dođe u priliku da izgubi na izborima ili bude prisiljena na povlačenje. S druge pak strane, nitko ne može zamisliti Angelu Merkel kako u svojim ranim 60-im kao politička umirovljenica njeguje ruže u svom vrtu”, piše Bild.

Čini se da je sada idealna prilika da Merkel počne razmišljati o novoj funkciji. Naime, kod kuće joj pada popularnost zbog politike “pretjerane dobrodošlice” prema izbjeglicama, kako neki kažu, a u svijetu je tom politikom stekla obožavatelje na svim meridijanima.
I na novom zasjedanju UN-a Merkel su slavili kao najmoćniju ženu svijeta i svi su se željeli s njom slikati – i Bill Gates i Mark Zuckerberg.

– Možemo svijet učiniti boljim. Sada moramo na tome početi raditi. Postoji dovoljno kapaciteta, inicijativa i dobre volje u cijelom svijetu – poručila je Merkel u New Yorku.

“Tko je jednom igrao u političkoj Ligi prvaka, treba dodatni posao u kojem neće imati osjećaj da je nazadovao. Nema puno toga iznad berlinskog kancelarskog ureda. Osim možda ‘svjetske vlade’ na newyorškom East Riveru”, zaključuje Bild.

>>Angela Merkel nameće svoj 'moralni imperijalizam', imamo pravo na drukčiji pristup

>>'Angela Merkel radi nešto dobro i korisno, a predsjednica ju je izvrijeđala'

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
 • Branko102:

  Bajke za djecu su na drugom katu.Merkel je poslušnik gazdi iza zavjese.Isto kao i Obama,Hollande,Cameron i da ne nabrajam dalje.

 • Avatar superhik74
  superhik74:

  Samo nastavite s ispiranjem mozga. Realnost je da joj se popularnost u Njemackoj srozala tako da ce sigurno izgubiti izbore, pa je onda vladari u sjeni prebacuju u UN kako bi tamo bila marioneta, kao sto je sada u Njemackoj. ... prikaži još! Nista se ne mjenja samo marionete mjenjaju polozaje I rotiraju se iz jedne fotelje u drugu.

 • anticenzura:

  Koje svjetske Vlade? Ovi klauni umisljaju da su osvojili svijet, a truli Zapad im puca po svim savovima. Osim toga Zapad cini miliardu dusa, a svi ostali nemaju veze s njima. I EU najbogatije zemlje nemaju veze s njima, u ... prikaži još! Norvesku i Svicarsku nitko iz EU prismrditi ne smije i doci nepozvan. Milioni izbjeglica im lutaju svijetom, 56 miliona beskucnika, planeta gori na sve strane, imamo preko 30 ratova u svijetu, a oni mastaju o svjetskoj Vladi? Ma sakrijte se pametnije vam je. Vama normalan covjek ne bi dao polovan bicikl na cuvanje, kamoli da upravljate svijetom.