Naslovnica Vijesti Svijet

Bijes u L.A.-u zbog sramotno visokih dužnosničkih plaća

Troje dužnosnika siromašnog predgrađa s ogromnim plaćama je smijenjeno – ali čekaju ih također ogromne državne mirovine, pa narod nije nimalo zadovoljan.
23. srpnja 2010. u 17:33 1 komentara 1 prikaza
gradska vijećnica
Foto: LA TImes

Nakon istrage Los Angeles Timesa o (pre)visokim plaćama troje dužnosnika u Bell Cityju, jednom od najmanjih gradova u SAD-u u kojem 17 posto stanovništva živi ispod granice siromaštva, dotični dužnosnici bili su prisiljeni podnijeti ostavke, ali ih čekaju i te kako raskošne mirovine. Bell City, predgrađe Los Angelesa na zapadnoj obali Los Angeles Rivera proteže se na samo 6,84 četvorna kilometra i u njemu živi manje od 40.000 stanovnika, uglavnom siromašnih, a glavni gradski dužnosnik Robert Rizzo je za upravljanje tim gradićem primao godišnju plaću od 783.637 dolara – skoro dvostruko više od predsjednika SAD-a Baracka Obame.

Ništa manje nisu bili preplaćeni ni njegova pomoćnica Angela Spaccia (376.288 dolara godišnje) ni šef policije Randy Adams sa 457.000 dolara godišnje; plaća šefa policije Bell Cityja bila je upola veća od plaće Charlieja Becka, šefa policije za cijeli Los Angeles.

Nakon sastanka koji su gnjevni građani održali u gradskoj vijećnici, noseći transparente kojima su tražili odlazak preskupih administratora (neki od mlađih i ciničnijih su si za tu priliku posebno izradili majice na kojima je pisalo "Moj grad je korumpiraniji od tvog grada"), njih troje podnijeli su ostavke, i neće dobiti nikakvu otpremninu. Međutim, kad ode u mirovinu, 56-godišnji Rizzo moći će zbog svoje plaće računati na doživotnu mirovinu od 650.000 dolara godišnje, što će ga činiti najbolje plaćenim umirovljenikom u državnome mirovinskom sustavu. Randy Adams bi mogao dobiti mirovinu od 411.000 dolara godišnje, a 51-godišnja Angela Spaccia mogla bi kad napuni 55 godina računati na 250.000 godišnje.

Nijedan od troje dužnosnika nije htio davati izjave i bili su nedostupni medijima, premda je Rizzo ranije izjavio kako smatra da mu je plaća sasvim poštena, jer bi i više od toga mogao dobiti u privatnom sektoru. Kalifornijski državni tužitelj Jerry Brown najavio je otvaranje istrage o manipulacijama u državnoj mirovinskoj agenciji za javne službenike i načinu na koji su određivane plaće dužnosnicima Bell Cityja.

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
  • Felicijen:

    Hvala Bogu da kod nas toga nema jer inače tko zna kako bi se izvukli.....