Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
status luke ploče

BiH: Tražimo izuzeće od pravila EU Europska unija: To ne može proći

'14.02.2013.. Zagreb-Dolazak ministara na sjednicu Vlade RH,Vesna Pusic. Photo: Boris Scitar/VLM'
'Boris Scitar/Vecernji list'
15.02.2013.
u 08:13

BiH traži da na željezničkom koridoru ne vrijede sanitarna i druga pravila kako bi mogla uvoziti zabranjeno u Uniji

Ministrica Vesna Pusić, njezin kolega iz BiH Zlatko Lagumdžija i povjerenik EU Štefan Füle danas će u Bruxellesu razgovarati o luci Ploče, za koju BiH, da bi se mogla njome nesmetano koristiti i nakon ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja, traži od Europske komisije tzv. derogaciju, odnosno izuzeće od pravila Unije.

BiH traži da na željezničkom koridoru od granice do luke Ploče ne vrijede sanitarna i druga pravila EU kako bi mogla preko Ploča uvoziti i one proizvode koji su zabranjeni u EU (npr. proizvode koji sadrže GMO). Postoji cijeli niz proizvoda koje BiH uvozi ili izvozi iz trećih zemalja, a koji ne zadovoljavaju standarde EU pa ne samo da ne mogu biti uvezeni u Uniju nego ne mogu biti ni u tranzitu kroz Uniju, makar se radilo o tranzitu dugom nekoliko kilometara. Izvori u Bruxellesu neslužbeno su za Večernji list otkrili da BiH nema nikakve šanse da dobije izuzeća koja traži.

– Taj bosanski zahtjev ne može proći – rekao je jedan diplomat EU. BiH pokušava svrstati pitanje luke Ploče u isti koš s pitanjem neumskog koridora, no i za Hrvatsku i za Europsku komisiju to su dva odvojena pitanja. Način prolaska kroz Neum već je definiran pristupnim ugovorom s EU. Europska komisija o tome je Hrvatskoj odobrila derogaciju tako što je dopustila da se za robu na kojoj carinska plomba nije oštećena u prolasku kroz Neum smatra da nije ni napustila EU. BiH sada pokušava slične derogacije dobiti za sebe o pitanju luke Ploče, ali u Komisiji kažu da je to nemoguće učiniti onako kako BiH traži.

>>'RH je neprincipijelna, BiH treba imati poseban status u Pločama'

 

 

Komentara 9

MA
maraton
08:33 15.02.2013.

BiH nema luku,a u Neumu je nemoguće praviti ka i u Malostonskom kanalu.BiH se mora pomiriti sa ton ćinjenicom da nije pomorska nego primorska država i jednom za uvik triba staviti toćku na "i". Ploće su hrvatska luka i nema posebnih statusa nego samo ekonomskih pa tako i za BiH.Previše se drsko ponašaju njihovi ministri glede Ploće i uopće glede granice.Oni su imali 7,5 km obalnog pojasa ali ne i pravo mora i to mogu provjeriti u Turskoj kojoj viruju i ponašaju se ka i osmanlije.Dosta je bilo.I sada na obe strane granice sa Hrvatskon uzurpirali su od strane Dubrovnika cca 1,5k a od Kleka cca 700m.

VI
Vito
08:43 15.02.2013.

Vesna Pusić i Lagumdžija danas će razgovarati o statusu Ploča nakon ulaska RH u EU Što i o čemu imaju razgovarati? Ploče su hrvatski grad unutar hrvatskih granica BiH je država izvan tih granica i mora ih poštovati Imaju zrakoploveplove pa ako im ne odgovara pregledavanje robe uvezene u Hrvatsku preko graničnog prijelaza Ploče, nek lete i plaćaju prelete Zašto bismo mi morali podržavati teroriste u BiH dopuštajći im nesmetan prolaz kroz Hrvatsku? I Neum je već "prekardašio" prisvajajući si obalni dio Hrvatske

VI
Vito
08:46 15.02.2013.

Morate pitati Vesnu Pusić zbog čega ne zatvori pipu na cijevi koja prelazi rijeku Savu kod Slavonskog Broda? Zatvaranjem pipe na hrvatskoj strani stanovnici Slavonskog Broda bi lakše disali Ujedno je to i najjednostavnije i najučinkovitije za obnovu njihove rafinerije,e, nema nafte, ima mjesta za obnovu rafinerije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije