Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neće moći izvoziti

BiH opet šokirala naše izvoznike: Zabranili Meggle, Luru, Koestlin...

police (1)
Foto: Sasa Despot/Zurnal24/PIXSELL
1/3
26.07.2013.
u 08:00

Velik udar izvozu - Nakon nekih proizvođača mesa sada su odlukom BiH šokirane i naše konditorske, mliječne i druge tvrtke

Građani BiH koji su dosad kupovali proizvode hrvatske konditorske industrije Koestlin, maslinovo ulje splitske uljare SMS-a ili mliječne proizvode Sirele, suhomesnate proizvode karlovačke industrije mesa PPK ubuduće ih neće moći kupiti na policama bosanskohercegovačkih trgovina.

Zabrana nije trajna

Spomenute hrvatske tvrtke našle su se na popisu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kojima je do daljnjega uvedena zabrana uvoza proizvoda na bosanskohercegovačko tržište sve dok ne ispune standarde proizvodnje Europske unije. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović još ranije je najavio kako je odluka o zabrani uvoza određenih proizvoda iz Hrvatske nastupila kao logičan slijed okolnosti nakon ulaska Hrvatske u EU. U spomenutom ministarstvu tvrde kako od hrvatskih tvrtki treba tražiti da ispune sve uvjete EU pri izvozu, baš onako kako se to traži i od BiH kada izvozi u Hrvatsku.

Kad prozvane tvrtke hrvatske ispune standarde EU, ponovno će vlasti u BiH donijeti odluku o njihovu slobodnom uvozu. Iako je bilo ranije tvrdnji kako će zabrana uvoza biti uglavnom koncentrirana na manje proizvođače mesa i mesnih prerađevina, sudeći po popisu, ona se proširila na konditorsku, mliječnu, prehrambenu industriju. Popis “otpisanih tvrtki” sigurno će šokirati tamošnje tvrtke, ali i službenu vlast u Zagrebu, jer se na njemu nalazi nekoliko respektabilnih proizvodnih hrvatskih tvrtki. Hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina već je kazao kako su neugodno iznenađeni odlukom bosanskohercegovačkih vlasti o zabrani uvoza proizvoda životinjskog podrijetla proizvedenih u nesukladnim objektima u Hrvatskoj.

Hrvatska će biti iznenađena

Čak je iznio nadu kako će vlasti iz BiH, kako je rekao, “još jednom preispitati svoju odluku, a ako bude potrebno, Hrvatska će svoje interese zaštititi kroz institucije EU”. Ministar Jakovina tada je rekao kako se radi o 18 manjih objekata. To su manje tvrtke i obrti i njihov značaj u hrvatskoj vanjskotrgovinskoj razmjeni s BiH je minoran.

>>Ljajić: Srbija zbog Hrvatske ne misli voditi carinski rat sa EU

>>Jakovina o zabrani mesa: Zaštitit ćemo svoje interese preko EK

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije