Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporan uvoz cigareta

Ljajić: Srbija zbog Hrvatske ne misli voditi carinski rat sa EU

Rasim Ljajić
Screenshot/YouTube
22.07.2013.
u 21:29

Srbija nudi kompromis EU i to takav da Hrvatskoj odobre određenu kvotu po posebnim uvjetima, ali da Srbija dobije izvoz dodatnih 45 tisuća tona šećera u EU.

- Ne mislimo voditi carinski rat sa Europskom unijom, ali niti prihvaćati prijedloge na našu štetu - kazao je danas srpski ministar unutarnje i vanjske trgovine Rasim Ljajić komentirajući zahtjev da se i nakon ulaska Hrvatske u EU cigarete iz naše zemlje i dalje uvoze po povlaštenim uvjetima, piše RTS.

Ministri trgovine Srbije i BiH su danas su sa sastanka poručili da im je neprihvatljiv prijedlog EU o izmjenama SSP-a i CEFTA sporazuma zbog ulaska Hrvatske u EU. Srbija ne prihvaća da se i dalje po povlaštenim uvjetima uvoze cigarete iz Hrvatske, što smatra i BiH za cijeli niz proizvoda.

 Srbija nudi kompromis EU

Hrvatska je preko EU zatražila i da nakon pridruživanja Uniji carina na uvoz cigareta u Srbiju ostane 15 posto, a ne 57,6 posto koliko plaćaju zemlje članice. - Smatramo da moramo zaštititi domaću, u ovom slučaju, duhansku industriju - rekao je Ljajić.

Srbija nudi kompromis EU i to takav da Hrvatskoj odobre određenu kvotu po posebnim uvjetima, ali da Srbija dobije izvoz dodatnih 45 tisuća tona šećera u EU.

- Hrvatska, koja je uvozila šećernu repu iz Srbije, neće imati potrebe da je i dalje uvozi, jer će moći vjerojatno pod povoljnijim uvjetima nabavljati je u zemljama EU - objašnjava Ljajić. U Srbiji duhanska industrija puni proračun sa 13 posto, a u rastu BDP-a sudjeluje sa 2,5 posto.

>>Pusić: Komisija se bori za našu tradicionalnu trgovinu sa Srbijom

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije