Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
karamarko u mostaru

'BiH može u Europsku uniju samo ako Hrvati budu ravnopravni '

Tomislav Karamarko
Petar Glebov/PIXSELL
16.07.2013.
u 20:00

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ustvrdio je da prijedlog preustroja BiH u četiri federalne jedinice nudi mogućnost rješenja krize

Svi oni koji žele da BiH bude članica Europske unije, moraju znati da to neće biti bez ravnopravnosti hrvatskog naroda. Ovo je poruka svim našim prijateljima, Bošnjacima, Srbima i ostalima koji žele BiH u EU – rekao je u Mostaru predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Njegova, ali i poruke službenog Zagreba govore o bitnom zaokretu prema BiH gdje se na tamošnje Hrvate ne gleda kao na problem koji je smetnja euroatlantskim integracijama, nego se razmišlja o potpori za konačno rješenje njihova statusa.

Karamarko je na skupu, koji je organizirao s HDZ-om BiH i desetak hrvatskih stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora u BiH, objasnio da Zagreb više neće šutjeti na preglasavanje Hrvata u toj zemlji.

– U BiH su na djelu dva pristupa, jedan je separatistički (srpske stranke), a drugi je majorizacija Hrvata kao konstitutivnog naroda u Federaciji BiH (bošnjačke stranke). Ja ne razumijem u čemu je problem da svi žele u EU, a Hrvati u BiH su neravnopravni – poručio je šef vodeće oporbene stranke u Hrvatskoj. On je ocijenio da je riječ o povijesno bitnom trenutku da Zagreb ojača stajališta prema BiH.

– Trebamo biti aktivniji u odnosu na BiH, u odnosu na probleme koje naši sunarodnjaci imaju ovdje. Ne znači to uplitanje u odnose druge države – rekao je.

Najavio je da će zastupnici HDZ-a u Europskom parlamentu aktivno raditi kako bi se popravio položaj Hrvata u BiH. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ustvrdio je da prijedlog preustroja BiH u četiri federalne jedinice umjesto dva entiteta nudi mogućnost rješenja višegodišnje krize u ovoj zemlji. (zk)

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije