Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uoči sezone

Bigbrotherovac Saša motoristima: Poštujete propise i nemojte ginuti

Saša Tkalčević
Damir Špehar/Pixsell
07.06.2010.
u 15:35

Lani je na bjelovarskom području stradalo čak 67 motociklista i njihovih suputnika, a najveći krivac je brzina.

Na najvećem bjelovarskom raskrižju kraj gradske tržnice mladić na motoru s kacigom u ruci podletio je pod kotače osobnog automobila. Obliven krvlju, odvezen je kolima hitne na kirurgiju bjelovarske Opće bolnice.

 Buđenje adrenalina

Ovom je nezgodom, srećom bez težih posljedica, označen i početak sezone buđenja sve brojnijih bjelovarskih motociklista koji će divljanjem po gradskim ulicama, čitavo ljeto ostavljati bez daha prolaznike i ostale vozače. Porast adrenalina koji se mahom ogleda na iskušavanju brzina u vrijeme najgušćeg gradskog prometa, ide pod ruku s nepoštivanjem prometnih pravila, posebice u korištenju kaciga koje razuzdanim mladićima često služe kao ukras na upravljaču ili oko ruke. Potvrđuju to i statistike bjelovarske policije iz kojih je vidljivo kako više od 16 posto stradalih vozača ili suvozača na motociklima i mopedima tijekom prošle godine nije koristilo zaštitnu kacigu. Doduše, u odnosu na godinu prije, takvih je manje za oko 20 posto, no time se ni izdaleka nije približilo željama iz Nacionalnog programa o sigurnosti prometa, koji teži prema 98 postotnom korištenju kaciga.

Poznati bjelovarski motociklist Saša Tkalčević, jedan od najvećih ljubitelja “vjetra u kosi”, višegodišnji je glasnogovornik uživanja na jakim mašinama, ali uz istodobnu primjenu svih pravila prometne kulture. Stoga, kako sam kaže, među bjelovarskim bajkerima uporno prvodi misiju opreza radi vlastite, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Motor za krizmu

No kako je pred Tkalčevićem i njemu sličnima još puno posla, govore brojke kako se na području bjelovarske PU dogodilo 79 prometnih nesreća, što je za gotovo 18 posto više nego godinu prije. U njima je ozlijeđeno čak 67 vozača ili suputnika, što je više od 50 posto više nego u 2008. godini. Pritom u policiji naglašavaju kako je ozljeđivanje motociklista dvostruko veće od svih ostalih sudionika stradalih u prometnim nesrećama.

Usprkos tamnim brojkama, na ulici je sve više vlasnika motora i mopeda, a dobna granica njihova uključivanja u promet, sve niža. Roditelji i rodbina, bez ustezanja, djeci kupuju motore kao dar za dobar uspjeh u školi, a takav “stroj” za krizmu postao je pravi hit.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
dugi
18:53 07.06.2010.

Dakle, imamo motocikliste i \"bajkere\" sve u jednom napisu, pa se covjek pita kuda je nestao hrv. jezik. Valjda se utopio negdje u Austriji pokraj zgrade \"Styrie\". Pa jos dodajmo \" BIGBROTHEROVCA\" i slika prodanog jezika je potpuna. Zalostno.

NA
nadimakneki
15:19 11.06.2010.

u da, saša je stvarno primjer mladima... ta obraštena budala se ponaša kao da ima 15 godina, vi koji niste iz bj ne znate, a onda ga novinari dižu u nebesa, jer je on odjednom \"javna osoba\"... je da, proslavio se u big brotheru... stvarno, kako smo nisko pali...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije