Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEOČEKIVANA REAKCIJA

Bidenov savjetnik odgovorio na Janšin tvit potpore Trumpu: Sramota!

Janez Janša
Foto: BORUT ZIVULOVIC/REUTERS/PIXSELL
1/3
24.10.2020.
u 16:52

Janša je jedan od rijetkih europskih čelnika koji je otvoreno podržao Trumpa, čime je izazvao burne reakcije i u Sloveniji i u svijetu.

Slovenski premijer Janez Janša otvoreno je podržao američkog predsjednika Donalda Trumpa na predstojećim predsjedničkim izborima napisavši na Twitteru da bi Trumpov demokratski protukandidat Joe Biden, kada bi bio izabran, bio jedan od najslabijih američkih predsjednika u povijesti, i to baš u trenutku kada "slobodni svijet" više nego ikad treba jake Sjedinjene Države. Ubrzo mu je odgovorio Bidenov savjetnik za vanjsku politiku Michael Carpenter.

U neuobičajeno oštrom odgovoru Carpenter je uz Janšin tvit na engleskom napisao: "Lol, Trump je dobio potporu slovenskog premijera, koji je u prošlosti bio optužen i osuđen zbog korupcije. Ali ne brinite slovenski prijatelji, za 11 dana demagoški populizam morat će pakirati kofere", a na kraju je na slovenskom jeziku još dodao: "Sramota".  

Janša se pridružio se nekolicini europskih čelnika koji su otvoreno podržali Trumpa na predstojećim predsjedničkim izborima. Janša je na Twitteru napisao da poštuje "osobne životne tragedije Josepha Bidena i neka njegova stara politička dostignuća", ali da bi on, kada bi bio izabran, bio jedan od najslabijih američkih predsjednika u povijesti. "Idemo Donald Trump, pobijedi", dodao je Janša na Twitteru i time odmah izazvao reakciju opozicijske čelnice Tanje Fajon, koja je Janši odgovorila da bi bilo u redu da se ne miješa u kampanje u drugim državama, poručivši mu da ni oni u Sloveniji ne vole da se drugi miješaju u njihove izbore te da time samo šteti interesima Slovenije. Janša joj je uzvratio prenoseći tvit beogradskog tabloida Informer, u kojem su Fajon optužili da se "direktno umiješala" u izbore u Srbiji.

Janšin tvit potpore Trumpu dobio je više od 1700 komentara na Twitteru, i to uglavnom negativnih, a od Janšinog tvita čak se simbolično ogradio i ministar obrane u Janšinoj vladi i njegov koalicijski partner Matej Tonin, čelnik kršćansko-konzervativne Nove Slovenije. On je na Twitteru samo napisao da će Slovenci poštovati odluku američkih birača, ne želeći se opredjeljivati između Trumpa i Bidena.

Trumpa su u Europi otvoreno podržali samo Viktor Orban u Mađarskoj i Aleksandar Vučić u Srbiji, dok većina europskih čelnika vjerojatno priželjkuje njegov poraz, ali se o tome javno ne izjašnjava, jer to što je napravio Janša, otvoreno se svrstavši uz jednog kandidata na demokratskim izborima u drugoj demokratskoj državi, nije uobičajeno ni u Europi ni u Sloveniji. Janša, međutim, ne želi sakriti svoju opčinjenost Trumpom, čiji politički stil otvoreno pokušava imitirati, izazivajući burne reakcije i podjele u slovenskoj javnosti, a sada i u Europi i svijetu.

Ključne riječi

Komentara 48

DE
DESNO
17:16 24.10.2020.

Podrška Trumpu!

𝐇𝐂
𝐇𝐑.𝐂𝐑𝐎
17:23 24.10.2020.

Samo globalistička/marksistička g... mrze Donalda Trumpa!

MK
mksdk
17:18 24.10.2020.

Čestitam Janši na hrabrosti da da potporu Trumpu i nadam se da se neće previše obazirati na kmečanje slovenske ljevice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije