Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI ZADATAK

Biden je u osnivanju radne skupine za borbu protiv virusa, testiranje i liječenje bit će besplatno

Democratic 2020 U.S. presidential nominee Joe Biden speaks at his election rally in Wilmington
Foto: JIM BOURG/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
09.11.2020.
u 13:40

Očekuje se kako će novi američki predsjednik Biden početi mijenjati niz politika svojeg prethodnika praktički već danas iako još nije formalno prisegnuo. Pandemija je prioritet, a zatim gospodarstvo.

Obvezujem se biti predsjednik koji ne stvara podjele, već ujedinjuje, koji ne vidi crvene i plave države, već samo Sjedinjene Države. Rekao je to u subotu novoizabrani 46. predsjednik SAD-a Joe Biden u svom govoru nakon što je potvrđeno da je osvojio izbore za Bijelu kuću.

Dugotrajno brojanje glasova nakon izbora koji su održani u utorak završilo je i cijeli svijet čeka koje će politike Bidenova administracija implementirati. Koliko god na kraju bile uspješne, očekuje se da će biti znatno drugačije od onih koje je vodio trenutačni predsjednik Donald Trump. Kako piše Washington Post, očekuje se da će Biden odmah nakon dolaska na vlast donijeti izvršne uredbe kako bi preokrenuo politike svog prethodnika.

– Svi oni koji su glasali za predsjednika Trumpa, razumijem vašu razočaranost večeras. I ja sam izgubio nekoliko puta. No dajmo si međusobno šansu. Vrijeme je da ostavimo po strani oštru retoriku, snizimo temperaturu, vidimo i slušamo opet jedni drugi. Kako bismo napredovali, moramo se međusobno prestati tretirati kao neprijatelje – rekao je Biden i time demonstrirao drugačiji ton od Trumpova.

Testiranje će biti besplatno

Biden dolazi u Bijelu kuću u trenutku kada je sasvim jasna prva politika koju mora osmisliti: borba protiv koronavirusa koji je u SAD-u već uzeo 230 tisuća života. On će odmah danas oformiti radnu skupinu za borbu protiv virusa. Biden je najavio da bi mogao uvesti pravilo o obveznom nošenju maski za cijelu državu, ali nije jasno ima li tu zakonsku moć. Biden je također obećao da će testiranje na koronavirus i liječenje od te bolesti biti besplatno za sve Amerikance.

– Ne možemo pokrenuti gospodarstvo dok ne pobijedimo virus – rekao je Biden više puta, a očekuje se da će voditi sasvim drugačije ekonomske politike od svog prethodnika. Najvažnije od svega, obećao je da će ukinuti poreznu reformu koju je Trump uveo 2017. i koja je, smatraju neki, pomogla rekordno niskoj nezaposlenosti i snažnom rastu koji je SAD imao do izbijanja pandemije. No Biden smatra da su porezna rasterećenja pomogla samo bogatašima. Zato je najavio povećanje poreza na dobit s 21 na 28 posto, povisivanje poreza na dohodak te oporezivanje kapitala.

Zanimljivo, Larry Kudlow, Trumpov ekonomski savjetnik, rekao je već da ne vjeruje da će Biden preokrenuti te porezne olakšice. Očekuje se da će Bidenova administracija voditi i drugačije politike u pogledu ljudskih prava. Izabrani predsjednik najavio je da će donijeti zakon o jednakosti kojim će se zabraniti diskriminacija zbog seksualnog ili rodnog identiteta. Biden je već rekao da će ograničiti pravo na nošenje automatskog oružja, odnosno jurišnih pušaka, zbog čega će sigurno uslijediti politička borba s konzervativcima. Biden će također donijeti i plan kojim će se dati mogućnost dobivanja državljanstva za 11 milijuna ljudi koji u zemlji žive ilegalno. Ne očekuje se da će Biden podržati politiku demontaže policijskih postaja koju zagovara dio njegove stranke, ali joj se izabrani predsjednik protivi.

Natrag u Pariški sporazum

Prvog dana svog mandata, najavio je, također će preokrenuti Trumpovu odluku o napuštanju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) te će se ponovno priključiti Pariškom klimatskom sporazumu. Najavio je da će se ponovno pridružiti i nuklearnom sporazumu s Iranom koji je Trump napustio.

Na međunarodnom planu Biden će raditi kako bi obnovio savezništvo SAD-a s tradicionalnim partnerima, a ta se politika direktno tiče Hrvatske kao članice Europske unije i NATO-a. Biden je najavio i da će s Rusijom produljiti sporazum New Start o ograničavanju nuklearnog naoružanja, koji istječe samo 16 dana nakon što Biden bude inauguriran. Na području klimatskih promjena Biden će, osim što će vratiti zemlju u Pariški klimatski sporazum, uvesti ograničenja na fosilna goriva te će smanjiti ovisnost o nafti. Te bi politike mogle naići na otpor među radnicima u tim industrijama.

– Kandidirao sam se kako bih ponovno izgradio dušu Amerike, kičmu ove nacije, srednju klasu i kako bi Amerika opet bila poštovana diljem svijeta – rekao je Biden u subotu. Izabrana potpredsjednica Kamala Harris, prva žena u povijesti na toj poziciji, također je uputila poruke pune optimizma, koristeći trenutke prije nego dvojac Biden-Harris dođe na vlast gdje će ih čekati vjerojatno neprijateljski Senat i zemlja djelomično paralizirana koronavirusom. 

VIDEO: Joe Biden novi je predsjednik SAD-a!

Ključne riječi

Komentara 15

FM
fmica
16:00 09.11.2020.

jadna djeca....

MK
mksdk
14:13 09.11.2020.

Tko je to objavio da je Biden novi američki predsjednik? Lol, uzalud vam trud svirači, Trump ruši lopovluk na sudu.

Avatar Hadezeovac iz Šumadije
Hadezeovac iz Šumadije
13:50 09.11.2020.

Biden je nelegalno i nedemokratski izabrani uzurpator i kao takav ne može nikoga i ništa ujediniti. Osim što je dementan, više ne raspoznaje sebe od svoje žene, svoju ženu od svoje sestre i mora biti pod kontrolom 24 sata na dan da se ne bi izgubio ili da mu se ne bi zaboravila promijeniti pelena. A oni kojima će on biti lutka na koncu su sve samo ne ujedinitelji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije