Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CYBERSIGURNOST

Biden: Izbije li pravi rat, vjerojatno će za njega biti krivi hakeri

President Joe Biden Delivers Remarks on Reducing Gun Crimes
Sarah Silbiger/Newscom/PIXSELL
29.07.2021.
u 21:52

Daniel Hale (33) radio je za američke obavještajne službe te je 2014. shvatio da američka vojska napadima dronovima uzrokuje, po njemu, mnogo više štete nego koristi zbog stalnih kolateralnih civilnih žrtava.

Najizgledniji scenarij u kojem bi Sjedinjene Države mogle završiti u pravom oružanom sukobu s nekom drugom velikom silom bio bi kao posljedica cyber napada, rekao je u utorak američki predsjednik Joe Biden. Lider SAD-a tako je još jednom poslao upozorenje stranim entitetima koji su posljednjih mjeseci izveli hakerske napade na američke tvrtke i ustanove.

Istog je dana američka vojska bila u prvom planu zbog jedne druge stvari: tamošnji je sud na 45 mjeseci zatvora osudio bivšeg obavještajca te zemlje koji je novinarima dostavio dokumente o civilnim žrtvama američkih napada dronovima u Afganistanu i Jemenu.

Biden i Putin o cyber napadima

Biden je u utorak upotrijebio pomalo i nekarakteristično ratobornu retoriku.

– Mislim da je i više nego vjerojatno, nađemo li se u ratu – u pravom oružanom ratu s velikom silom – da će to biti posljedica hakerskog upada s velikim posljedicama – rekao je američki predsjednik na sastanku s vodećim domaćim obavještajcima.

Cyber sigurnost među glavnim je prioritetima ove američke vlade. Posljednjih mjeseci i godina više poduzeća, poput tehnološke tvrtke SolarWinds, naftovoda Colonial Pipeline te mesoprerađivačke kompanije JBS, bile su pogođene hakerskim napadima, nakon kojih su često hakeri tražili otkupninu kako bi uklonili blokadu njihova rada. Kada su, primjerice, u svibnju hakeri blokirali Colonial Pipeline, jugoistok SAD-a odjednom se suočio s nestašicom nafte, a tvrtka je pristala platiti više od četiri milijuna dolara otkupnine u bitcoinu kako bi se virus otklonio. Hakeri su pripadali grupi DarkSide koja se vjerojatno nalazi u Rusiji, ali vjeruje se da njome ne upravljaju ruske službe. Tijekom susreta Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina u lipnju u Ženevi, dvojica su lidera međusobno razmijenila popis ključne infrastrukture koja se mora smatrati “izvan dometa” za hakere povezane s Moskvom i Washingtonom. Drugim riječima, cyber napad na jednu od tih meta izazvao bi dodatno zatezanje odnosa.

Biden je svoje ratoborne riječi izrekao istog dana kada su mnogi aktivisti za ljudska prava osudili SAD zbog tretmana bivšeg obavještajca kojem je sud u Virginiji izrekao 45-mjesečni zatvor zbog otkrivanja državne tajne novinarima. Daniel Hale (33) radio je za američke obavještajne službe te je 2014. shvatio da američka vojska napadima dronovima uzrokuje, po njemu, mnogo više štete nego koristi zbog stalnih kolateralnih civilnih žrtava.

Novinarima Intercepta dostavio je dokumente koji su uključivali dokaze da su od 200 ljudi ubijenih u napadima dronovima 2012. i 2013. samo njih 35 bili su teroristi. U jednom drugom petomjesečnom periodu 90% žrtava napada bili su nevini ljudi. Većinom se radilo o dokazima o napadima u Jemenu i Afganistanu. Kritičari američke vanjske politike Halea su proglasili herojem i zviždačem.

Je li pomogao islamistima?

No, sudac koji ga je osudio zbog kršenja Zakona o špijunaži odlučio je drukčije. Krađa tajnih dokumenata iz ustanova za koje je radio i njihovo dostavljanje novinarima, naglasio je, ono je zbog čega je osuđen, a ne zbog progovaranja o napadima.

– Otkrivanje dokumenata otišlo je dalje od vašeg hrabrog i principijelnog stava o dronovima. Ne sudi vam se zbog upozoravanja na program napada dronovima koji je ubijao nedužne. Mogli ste biti zviždač da niste ukrali te dokumente – rekao je sudac. Neki su pravnici i aktivisti ustali u njegovu zaštitu, ali sud je procijenio da je napravio kazneno djelo koje je, naglasili su, pomoglo islamističkim teroristima da izrade “vodič” za svoje borce koji će im pomoći da ih Amerikanci ne uhvate.

Pogledajte: Pelješki most kroz fotografije od početka do kraja

Komentara 11

Avatar Tombstone
Tombstone
01:48 30.07.2021.

Ovakvi smijesni clanci desavaju se kada osoba koja ocigledno nema pojma o desavanjima u USA pise o istima.

MP
miroslav.petkovic.7564
09:52 30.07.2021.

Kad pocinje Buden rat sa bacuskan.Izgubija od talibanski cobana rat a ratova bi sa Rusin Samo bla bla. .

VL
vlaser
06:12 31.07.2021.

da nema ratova, amerika bi bila zemlja DRUGE klase. kad prestane sa vojnom industrijom prestat ce i sa standardom zivota. dakle budite sigurni da ce ONI ( amerikanci ) IZMISLITI HAKERE- bas kao sto su IZMISLILI sadamovo atomsko oruzje, samo dabi PREZIVJELI

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije