Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PILOTI NA OBUCI U MINNESOTI

Prvi helikopteri Black Hawk u Hrvatsku stižu početkom 2022.

Mario Banožić
Foto: MORH
1/3
23.07.2021.
u 20:15

Ministar obrane Banožić potpisao se na unutarnju potplatu prvog helikoptera koji se proizvodi za RH

SAD je naš najvažniji partner i strateški saveznik u području obrane, a partnerstvo s Nacionalnom gardom Minnesote ključni je dio te suradnje. Nastavit ćemo posvećivati punu pozornost ovom partnerstvu – izjavio je hrvatski ministar obrane Mario Banožić na svečanom obilježavanju 25. obljetnice suradnje Hrvatske vojske i Nacionalne garde Minnesote. Hrvatska, naime, sve te godine ostvaruje vojnu suradnju s tom saveznom državom, ona je tradicionalna, a sada posebno važna zbog toga što je HV nedavno nabavio američko oružje za koje hrvatski vojnici trebaju proći posebnu obuku i čine to upravo u Minnesoti.

Tako su sada na prostoru kampa Ripley na obuci hrvatski vojni piloti, koji stječu praktična znanja na helikopterima Black Hawk UH-60 u tamošnjem Centru za obuku za borbenu spremnost. Hrvatska je, naime, definirala prelazak na helikoptere zapadne proizvodnje, a Vlada SAD-a je u svrhu izgradnje snaga za specijalne operacije ponudila donaciju dva helikoptera UH60M. Riječ je dakle o najnovijem modelu, a ukupna vrijednost im je od oko 345 milijuna kuna. Osim toga, Hrvatska nabavlja još dva takva helikoptera, a naša se ulaganja dižu na 85 milijuna američkih dolara. Obuka pilota i zrakoplovnih tehničara završit će se do kraja 2021., a isporuka prvih dvaju helikoptera slijedi u prvom kvartalu 2022.

Banožić je istaknuo da su helikopteri Black Hawk dragocjen doprinos sposobnostima HRZ-a, posebice specijalnim snagama, te da smo zahvalni Vladi SAD-a za donaciju dvaju helikoptera. Potvrdio je da Hrvatska planira nastaviti ovaj projekt, dakle, očito će se provesti nabava dodatnih helikoptera uz ova četiri.

Zadovoljstvo obukom i nabavom istaknuo je i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj. On i Banožić u SAD-u su vodili razgovore i o drugom važnom poslu, modernizaciji oklopnih vozila Bradley. Na svečanom obilježavanju bio je i guverner Minnesote Tim Walz, zapovjednik Nacionalne garde Shawn Manke te tamošnja predstavnica američkih Hrvata Anđela Novak Neumann.

Ministar obrane i načelnik Glavnog stožera te hrvatski veleposlanik u SAD-u Pjer Šimunović posjetili su tamošnju vojnu zračnu luku, gdje su se susreli i s pilotima HRZ-a koji su ondje na školovanju. Jedan od pilota HRZ-a tom je prigodom izrazio zahvalu SAD-u na podršci Hrvatskoj i kazao da je u tijeku završno školovanje za stjecanje zvanja probnog pilota na tom helikopteru.

– Proces obuke je dug i zahtjevan, počeli smo s osnovnim kvalifikacijama na helikopteru UH-60M, kao i osnovnim manevrima i procedurama, pri čemu se vidjelo koje su granice helikoptera i kako se ponašati u određenim situacijama – rekao je pilot HRZ-a i poručio da će prilagodba sustava trajati neko vrijeme, ali i naglasio da su cijeli proces i ishod veliki benefit za HRZ i RH.

Za višednevnog posjeta SAD-u hrvatska delegacija imala je prigodu posjetiti i tvornicu Sikorsky u Connecticutu, gdje je svjedočila tijeku proizvodnje prvog “hrvatskog” Black Hawka. Ministar Banožić bio je pozvan da se potpiše na unutarnju potplatu helikoptera.

Na kraju posjeta SAD-u, Banožić i Hranj odlaze u Pentagon, gdje je planiran sastanak s vojnim vrhom SAD-a.

Komentara 7

KR
Krotila
20:49 23.07.2021.

Neka je s Božjim blagoslovom da služi U miru.

19
1950joza
23:30 23.07.2021.

Bravo! To je pravi put. Odrekao bih se jedne mirovine da dam svoj doprinos rastu HV

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
04:21 24.07.2021.

Hvale vrijedna gesta, al bilo bi bolje da su ulozili u suvremeniju tehnologiju - npr. roj dronova koji su mobilniji, teze se detektiraju, precizniji. Kad dronovi pocnu rigati vatru, njihove zrtve bivaju karamelizirane, sto tjera strah u kosti, dogadja se teror koji dovodi do ludila!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije